Αθήνα 2004   Βίλλα Φλώρα Διαμερίσματα  Λούκουλος, Διαμερίσματα, Εστιατόριο, Cafe  Βίλλα Ευα Διαμερίσματα      

Κεντρική σελίδαΤοπογραφικά στοιχεία της ΣάμουΤουριστικός οδηγός της ΣάμουΜουσεία της ΣάμουΦωτογραφίες της ΣάμουScreen savers, backgrounds της Σάμου που μπορείτε να "κατεβάσετε" στο computer σαςάλλοι διαδικτυακοί τόποι (site)  για την ΣάμοΟ διαδικτυακός τόπος samosin.gr με μία ματιά. πληροφορίες σχετικά με τo Sitee-mailEnglish version

ο τόπος

  samosin / ο τόπος / χωριά / Καρλόβασι  

θέση & ανάγλυφο

Ιστορία

Χωριά

Μοναστήρια

Χλωρίδα

Πανίδα

Βότανα

Κλίμα

Πληθυσμός

Μοσχάτο Σάμου

Κρασιά Σάμου

Καιρός

 

στα γρήγορα

χάρτης

καιρός

Χρήσιμα τηλέφωνα

Αποστάσεις

Ξενοδοχεία

 

 

Βιβλίο επισκεπτών

ανάγνωση

Καταχώρηση

 

 

 

Καρλόβασι

Δήμος 

Σε 32 χιλιόμετρα δυτικά της Σάμου βρίσκεται το Καρλόβασι. Παλιά λεγόταν Καρλοβάσια, γιατί ήταν τρεις διαφορετικές Κοινότητες, το Νέο με τον όρμο, το Μεσαίο και το Παλαιό Καρλόβασι με το λιμάνι, τα οποία ήταν ανεξάρτητα μεταξύ τους, χτισμένα στους γύρω απ την πεδιάδα λόφους. Κατά την δεκαετία του 1950 ενώθηκαν και με τον οικισμό του Μαραθοκάμπου, Σακουλέικα, αποτέλεσαν τον Δήμο Καρλοβάσου.

Κέντρο είναι το Νέο Καρλόβασι, το Μεσαίο βρίσκεται ένα χιλιόμετρο δυτικά και τα χωρίζει ο χείμαρρος του Καρλοβάσου κι’ ένα χιλιόμετρο δυτικότερα βρίσκεται το Παλαιό, κρυμμένο πίσω απ’ τον λόφο της Αγίας Τριάδας και βορειότερα βρίσκεται το λιμάνι. Σήμερα, το Νέο, το Μεσαίο, το Λιμάνι κι’ ο Όρμος, επεκτείνονται στην πεδιάδα κι’ έχουν ενωθεί, μεταξύ τους, μ’ αποτέλεσμα, το Καρλόβασι, να είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πιο αραιοκατοικημένη κωμόπολη του νησιού μεγαλύτερη κι’ από πολλές μεγαλουπόλεις της Ελλάδος.

Υποστηρίζεται ότι το όνομα προέρχεται απ’ τις τούρκικες λέξεις καρλή-οβασί που σημαίνει χιονισμένη πεδιάδα, πράγμα που απ’ άλλους αμφισβητείται, γιατί το χιόνι είναι σπανιότατο φαινόμενο στα πεδινά της Σάμου. Άλλοι υποστηρίζουν (Ζαφειρίου, Αρχείον Σάμου) ότι αρχικά ονομάστηκε Καριόβα, αποικία Ικαρίων δηλαδή και με το χρόνο εξελίχτηκε σε Καρλόβασι και ο Νικ. Δημητρίου, στη Λαογραφία της Σάμου, το θέλει κυριώνυμο, προερχόμενο απ’ το επώνυμο Καρλόβας, που είναι και το πιθανότερο.

Άρχισε να κατοικείται απ’ τις αρχές του 1600, ίσως και νωρίτερα, με πρώτους τους απόγονους των Σαμίων που είχαν μεταναστεύσει στη Χίο κι’ ακολούθησαν Πελοποννήσιοι, Κρητικοί, Καριώτες, Ναξιώτες κι’ απ’ άλλες περιοχές. Όπως φανερώνει και το όνομά του πρώτο χτίστηκε το παλαιό Καρλόβασι, που είναι καλά κρυμμένο σε δυσπρόσιτη περιοχή κι’ ακολούθησαν τα υπόλοιπα, που κι’ αυτά κατέλαβαν διάφορους λόφους, μακριά απ’ την θάλασσα και τελευταία το λιμάνι, που η κατασκευή του άρχισε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1871 και τελευταίος ο Όρμος.

Στη πόλη αυτή εδρεύει το τμήμα της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αιγαίου και πρόκειται για μεγάλο εμπορικό κέντρο, πολλοί κάτοικοι ασχολούνται και με την γεωργία, με κύριες καλλιέργειες το αμπέλι και την ελιά.

Από πολύ παλιά στο Καρλόβασι ήταν ανεπτυγμένη η βυρσοδεψία και λειτουργούσαν πολλά και μεγάλα εργοστάσια, που καταστράφηκαν κατά τον τελευταίο πόλεμο και τον εμφύλιο, τα ερείπιά τους, στην παραλία, δείχνουν το μέγεθός τους και τον πλούτο που έφερναν. Η βιομηχανία αυτή αναπτύχθηκε εδώ, όχι γιατί αφθονούσαν τα δέρματα, αλλά γιατί υπήρχε άφθονος φλοιός πεύκου και βελανίδια, απαραίτητες δεψικές ύλες για την εποχή εκείνη, η ανακάλυψη των χημικών δεψικών υλών, έσβησε και τα τελευταία βυρσοδεψία  μάταια αγωνιζόταν να επιβιώσουν.

Περί τα τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καρλοβάσου, δίπλα στο δρόμο που πάει στα Κονταίικα, βρίσκεται το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο περί τα 200 μέτρα. Άρχισε να χτίζεται απ’ το 1739 απ’ τους μοναχούς Νεόφιλο και Γρηγόριο έχει πολλά ιερά σκεύη και ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Δυτικά του Καρλοβάσου, επίσης, υπάρχει η πανέμορφη παραλία, το Ποτάμι. Εκεί έχουν βρεθεί θερμές πηγές και βρίσκεται το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης που κατασκευάσθηκε τον 11ο αιώνα και θεωρείται το αρχαιότερο της Σάμου. Βρίσκεται μέσα σε πυκνή βλάστηση και λίγο παραπάνω υπάρχουν καταρράκτες. Tο Ποτάμι είναι νέος παραλιακός οικισμός που αναπτύσσεται τουριστικά. Λίγο δυτικότερα υπάρχουν δύο άγριας ομορφιάς παραλίες, το μικρό και το μεγάλο Σεϊτάνι, οι περιοχές αυτές προστατεύονται γιατί εκεί υπάρχουν φώκιες.

Οικισμοί του Καρλοβάσου είναι η Μονή του Προφήτη Ηλία με 91 κατοίκους, το Ποτάμι με 12, τα Σακουλέικα με 25 και τους Σουρίδες με 27. Οι δυο τελευταίοι οικισμοί είναι πολύ παλιοί, αναφερόμενοι και στην απογραφή του 1828, το Ποτάμι είναι νέος παραλιακός οικισμός που αναπτύσσεται τουριστικά.


Μέγιστος αριθμός κατοίκων 7574, απογραφή 1928.
 

Δήμος

Πληθυσμός

Υψόμετρο

Τηλέφωνα

site

Καρλοβασίου

5.740      πόλη

155 περιφέρεια

Παραλιακό

2273032265

2273035945

www.karlovassi.gr

Φωτογραφίες

 Νέο Καρλόβασι 1902   Μεσαίο Καρλόβασι και όρμος 1903  Καρλόβασι, το λιμάνι στις αρχές του 20ου αιώνα   Το Νέο Καρλόβασι 1890 -95  

Παλαιό Καρλόβασι, με θέα τον όρμο Καρλοβάσου   Το λιμάνι Καρλοβάσου   Πανοραμική φωτογραφεία του Καρλοβάσου απο την Λέκκα.   η παραλία ποτάμι στην περιοχή του Καρλοβάσου

 

 

Έξι γειτονιέςΚοντακαίϊκα

 

 

στα αγαπημένα

αποστολή σελίδας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
     

ο τόπος | οδηγός | μουσεία | εικόνες | download | σύνδεσμοι | site map

επιστροφή στην κορυφή της σελίδας
   Copyrights & Web Design by Jiannis E. Kiloukiotis © 1999 - 2003 Samos                κείμενο Ευάγγελος Γ. Κιλουκιώτης