20/07/2018
20:30

Τόπος Διοργάνωσης

στον προαύλιο χώρο της  Βιβλιοθήκη Σάμου

GPS: 37.75652408004371, 26.97526126458638

  • Περιγραφή εκδήλωσης

Την ποιητική συλλογή “Αποσπάσματα καλών τρόπων” παρουσιάζει στη Σάμο ο ποιητής και μουσικός Λουκάς Τζόγιας .

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής θα γίνει  την Παρασκευή 20 Ιουλίου, στις 8:30 μ.μ., στον προαύλιο χώρο της  Βιβλιοθήκη Σάμου.

Για την ποιητική συλλογή, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις “Κύφαντα” θα μιλήσουν θα μιλήσουν η Έρη Ρίτσου, συγγραφέας, η Ευσταθία Τσιγκάνου, ποιήτρια, και η Έλενα Χουσνή, συγγραφέας.

  • Έγραψαν για την ποιητική συλλογή

Ξεκινάς να διαβάζεις και έχεις την αίσθηση πως ο Τζόγιας χρησιμοποιεί κάρβουνο για να φτιάξει τους πίνακές του. Αδρά περιγράμματα και φωτοσκιάσεις που στοχεύουν στην ουσία. Κι όσο διαβάζεις διαπιστώνεις πως τα μικρά τούτα πεζοποιήματα είναι γεμάτα χρώματα με χιλιάδες αποχρώσεις. Μέσα απ’ το “λίγο” βγαίνει το “πολύ”. Το πολύ των αισθημάτων, του έρωτα, της υπαρξιακής αναζήτησης, της κοινωνίας και του κόσμου μας τελικά“.
Έρη Ρίτσου, συγγραφέας

Ποιητική με σύγχρονη οπτική και γραφή. Συλλέγει στιγμές επανάληψης στον χρόνο. Συλλέγει έρωτες εν συντριβή. Συλλέγει εικόνες. Η ποίηση ως ανταπόκριση γεγονότων? συχνά σημασιών. Λόγος ουμανιστικός, ελλειπτικός, εν οικονομία. Λόγος στεγνός. Και τι άλλο θα μπορούσε να είναι τα σχήματά του, τα χρώματά του, καθώς μεταφέρει στο λευκό χαρτί την ξηρασία. Αλλά συχνά, στην άπνοια που βασανίζει τη βαριά συννεφιά, ορίζει το ελάχιστο άνοιγμα του γαλάζιου“.
Σταύρος Σταμπόγλης, ποιητής

Ο Λουκάς Τζόγιας χρωματίζει τον κόσμο με τις ποιητικές “αν-ορθογραφίες” του, απόκλιση από τον κανόνα, που φτιάχνει καινούριους κανόνες, δυνατούς, ανεξίτηλους και ανεξ-ήλιους. Τολμηρά τα απονενοημένα διαβήματα των λέξεών του, φτιάχνουν τις δικές τους φόρμες – θέλει γενναιότητα αυτή η σπουδαία μάχη νοημάτων, εικόνων και υπερβάσεων. Με νυστέρι τεμαχίζει τον κόσμο, τον επανασυνθέτει, άλλοτε τον αφήνει κομματιασμένο να βλέπουμε τις πληγές του. Πάντα όμως με αγάπη για την ζωή και τα σημαινόμενά της, μας ρίχνει στις κατακόμβες της ανθρώπινης ψυχής, στην αντηλιά της, στις σκιές της και τελικά στο θελκτικό φω της“.
Έλενα Χουσνή, συγγραφέας.

  • Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Λουκάς Τζόγιας γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1972. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στα ΤΕΙ Πάτρας και Πειραιά. Ασχολείται με την ποίηση και την πεζογραφία από το 1987 και με τη μουσική από το 2000. Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης του περιοδικού “Νέα Σύνορα”, έλαβε τιμητική διάκριση για την ποιητική συλλογή του με τίτλο “Οδοί του αγέρα”, η οποία και εκδόθηκε το 2004 από τις Εκδόσεις Υπερόριος.
Κείμενο του με τίτλο “Οι εξεγερθέντες του ύπνου”, στο οποίο συνδυάζει πεζό λόγο και ποίηση, περιλαμβάνεται στη συλλογή “Ταξίδια… στον κόσμο τη μνήμη και τη φαντασία”, με κείμενα 46 Σαμιωτών πεζογράφων (Εκδόσεις Υπερόριος, 2004). Ποιήματα του κατά καιρούς δημοσιεύονται στα περιοδικά γραμμάτων και τεχνών “Απόπλους” και “Μεθόριος του Αιγαίου”. Το 2016 εκδίδεται η ποιητική συλλογή “Ερωμένασχεδιασματα” (Εκδόσεις Απόπλους).
Έχει γράψει τη μουσική της παράστασης του θεατρικού έργου του Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο “Αγελάδα”, που ανέβασε το 2000 η θεατρική Ομάδα “Σχεδία” του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει γράψει επίσης μουσική για την Έκθεση της Ομάδας Καλλιτεχνών “Ροές” με τίτλο “Στοιχεία” (2001). Ακολούθησαν εμφανίσεις με διάφορα σχήματα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2015 έως 2017 συμμετείχε στο συγκρότημα “Σβούρες” με το οποίο παρουσίαζε και δική του πρωτότυπη μουσική (τρεις συνθέσεις). Ζει και εργάζεται στο Καρλόβασι Σάμου.

Επάνω
Αμοιβές & Εισιτήρια
Γενική είσοδος
Δωρεάν
Κατηγορίες
Διάφορα
Διάφορα