-
Περιγραφή εκδήλωσης
Θεατρική παράσταση, Μονόλογος, Δράμα,
Από τον θεατρικό ποιητικό μονόλογο με τίτλο «Η Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου
«Μέσα από έναν γκρεμοτσακισμένο, γερασμένο κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και ματαιωμένων ονείρων, στον απόηχο ενός ολέθριου εμφύλιου, αναδύεται το φάσμα της ΕΛΕΝΗΣ, ολοζώντανο, για να μας αποκαλύψει μέσα από ένα νοητό καθρέπτη, όλες τις αντιφατικές ανθρώπινες συμπεριφορές και πράξεις που επέλεξαν οι Άνδρες διαχρονικά για να την κερδίσουν, είτε σαν Γυναίκα, είτε σαν σύμβολο της ελευθερίας και της αιώνιας θεϊκής ομορφιάς, χωρίς όμως ποτέ να το καταφέρουν.
Ο Ρίτσος με την ιδιοφυή αυτή ελεγεία επιλέγει να μιλήσει ποιητικά, αλλά ολοκάθαρα ρεαλιστικά, για μια ριζική αλλαγή πορείας του ανθρώπου και την αναζήτηση μιας νέας συνειδητής ταυτότητας, με αυτογνωσία και διαλλαχτικότητα , για να μπορέσει να αποκτήσει πραγματικά, όλ’αυτά που εκπροσωπεί η ‘Ελένη’» Δ.Αβδελιώδης.
Η «ΕΛΕΝΗ», πέφτει σαν μια σταγόνα της βροχής στην πνευματική έρημο που ζούμε. Προς το παρόν είναι μόνο μια μικρή σταγόνα. Μια σταγόνα όμως που σύντομα θα γίνει πέλαγος.
Ο συνταρακτικός ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε, ραψωδία της ματαιότητας, στα χέρια του Δήμου Αβδελιώδη γίνεται νόημα, συγκίνηση και αλήθεια. Και η Βερόνικα Αργέντζη οδηγείται πειθαρχημένα, και οδηγεί με την σειρά της την Ελένη, στην απόλυτη ανύψωση, στην τροχιά μιας σπείρας κατοικημένης από λαμπερά σμήνη αστεριών. Διονύσης Αντύπας
-
Σχετικά με τους συντελεστές
Διδασκαλία ερμηνείας, σκηνική όψη, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Ερμηνεύει η Βερόνικα Αργέντζη
Ένδυμα, εικαστικά αντικείμενα, μακέτες: Αριστείδης ΠατσόγλουΜουσική: Λεό Ντελίμπ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου
Trailers: Φοίβος Αβδελιώδης
Απο τον θεατρικό μονόλογο με τίτλο «Η Ελένη» (1970) του Γιάννη Ρίτσου
-
Κριτικές
Το συναρπαστικό και απαιτητικό κείμενο του Ρίτσου, απαιτεί άρτια τεχνική. Η Βερόνικα Αργέντζη το ερμηνεύει με χαρισματικό, ευαίσθητο και συγκινητικό τρόπο, επιστρατεύοντας τόλμη, αυτοπεποίθηση και πίστη. Ο τρόπος, που επικοινωνεί με το κοινό, το βλέμμα της, αλλά ακόμα και οι σιωπές της πλουτίζουν και ζωντανεύουν το έργο. Καταφέρνει μέσα από μια γκάμα συναισθημάτων και εκφράσεων να ενσαρκώσει πιστά την Ελένη με τις συγκινητικές ονειροφαντασίες, τις αρνήσεις, τις αναμνήσεις και τις διηγήσεις της και να μας μεταφέρει σε έναν κόσμο μεστό από συμβολισμούς και νοήματα. Η εκφορά του λόγου και ο χρωματισμός της φωνής της ήταν άψογος, συλλαμβάνοντας όλες τις αποχρώσεις του κειμένου.
Μία παράσταση, η οποία σε κρατά από την αρχή έως το τέλος, χάρη σε ένα ανυπέρβλητο κείμενο και μια θαυμάσια ερμηνεία, που αξίζει να απολαύσετε.
Κριτική από τον Κώστα Νταλιάνη
Η παράσταση απαλλαγμένη από το νάτουραλ στοιχείο συντελεί στο να ακούσουμε και να δούμε τον Ρίτσο με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Ο χρόνος στην παράσταση μέτρησε σαν χρόνος απόλαυσης και έγινε το εξής αξιοσημείωτο σε αυτή την δραματουργική εκδοχή : Αναδείχθηκε η ιδέα που είχε για το σύμβολο της ‘Ελένης’ ο Γιάννης Ρίτσος, σαν ένας διαυγής καθρέπτης που μπορείς να δεις και κατανοήσεις την αλήθεια μέσα από τον ποιητικό στοχασμό.
Αυτό συμβαίνει στην «Ελένη» του Δήμου Αβδελιώδη που με έξοχο, ιδιαίτερο και προσωπικό τρόπο ερμήνευσε η Βερόνικα Αργέντζη.
Όσο για το τέλος της παράστασης, το αίσθημα που διακατέχει τον θεατή είναι η βαθιά συγκίνηση και η ταπεινότητα μπροστά στο ανθρώπινο μεγαλείο.
Κριτική από τον Κωνσταντίνο Δίγκα, Δημοσιογράφο.
-
Διοργανωτής εκδήλωσης
Ηραία – Πυθαγόρεια Φεστιβάλ του Δήμου Σάμου
Από το 2006 το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» καταγράφει τη δημιουργική του πορεία, έχοντας κατακτήσει μια ευρύτατη αποδοχή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Οι εκδηλώσεις του είναι σημείο αναφοράς σε Ελληνικά και διεθνή fora και μέσα και αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες που έρχονται στο νησί της Σάμου για να τις παρακολουθήσουν.
Επάνω
Σχόλια 0