Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού 10 m
Έκταση χωριού 
0,08 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο
13 m, ορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 1,17 km2
Πληθυσμός 
2011: 405, 2001: 3941981: 360, 1961: 496, 1928: 809, 1886: 553, 1869: 364 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  191 m² ανά άτομο.

Οικονομία στηρίζεται κυρίως στην γεωργία (αμπελουργία & ελιές), και τον τουρισμό..

Επάνω

Περιγραφή

Ο Άγιος Κωνσταντίνος ή απλά «Άγιος», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, δίπλα στη θάλασσα.

Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 20 Km, από την πόλη Καρλόβασι 12 Km, από το χωριό Πυθαγόρειο 30 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 25 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία ανήκει στην δημοτική ενότητα  Βαθέος του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου.

Η ευρύτερη περιοχή του χωριού διαθέτει πολλά νερά, που συνθέτουν ένα πλούσιο οικοσύστημα, με σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Η περιοχή “Πλατανάκια“, στα ανατολικά του χωριού, αντιπροσωπεύει με τον ποιο επάξιο τρόπο το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής, αφού το δάσος από τα πανύψηλα, υπεραιωνόβια πλατάνια και τα πολλά τρεχούμενα νερά δημιουργούν έναν μικρό επίγειο παράδεισο.

Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, τον “Πάνω” ή “Παλαιός” Άγιος Κωνσταντίνος που ήταν ο αρχικός οικισμός και τον “Κάτω” Άγιο Κωνσταντίνο, που δημιουργήθηκε με μερικές αποθήκες στις αρχές του 19ου αι., ως παράκτια ζώνη (επίνειο) του αρχικού χωριού. Σήμερα το χωριό έχει συγκεντρωθεί στον “Κάτω” Άγιο Κωνσταντίνο, ενώ ο παλαιός οικισμός αποτελείτε από λίγα σπίτια που κατοικούνται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι ανεπτυγμένος κατά μήκος 1 km. της παραλιακής ζώνης, και πλάτους 150 m ~ 200 m, ενώ είναι από τα μοναδικά χωριά της Σάμου που δεν διαθέτει κεντρική πλατεία, τον ρόλο της οποίας έχει, η διευρυμένη ζώνη μπροστά από την εκκλησία του «Άγιου Ιωάννη», που κατασκευάστηκε μεταγενέστερα.

Επάνω

Ιστορία

Ο Άγιος Κωνσταντίνος πιθανότατα δημιουργήθηκε από τα μέσα με τέλη του 18ου αι., συμπεραίνοντας από το έτος κτήσης (1790) της ομώνυμη εκκλησία, από την οποία πήρε το όνομά του, αλλά και την περίοδο ανάπτυξης και άλλων οικισμών στην ευρύτερη περιοχή (Έξι Γειτονιές), που δημιουργήθηκαν παράλληλα από οικιστές του χωριού Βουρλιώτες.

Αρχικά δημιουργήθηκε ο “Πάνω Άγιος Κωνσταντίνος” και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ο “Κάτω Άγιος Κωνσταντίνος”, σαν επίνειο του Πάνω Άγιου Κωνσταντίνου. Εκείνη την εποχή ονομαζόταν “Όρμος”, και υπήρχαν μόνο μερικές αποθήκες κρασιού.

Το 1851, κατά τη περίοδο της ηγεμονίας στην Σάμο (1834-1912), το χωριό Μανωλάτες με τα χωριά Άγιος Κωνσταντίνος, Σταυρινίδης, Άμπελος, Βαλεοντάτες (σήμερα με μερικά σπίτια), & Μαργαρίτες (δεν υπάρχει πλέον) αποτελούσαν μία κοινότητα τις “Έξι Γειτονιές”. Το 1912 με την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα έγινε ανεξάρτητη κοινότητα.

Επάνω

Όνομα

Το όνομα του χωριού προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία, που βρίσκεται στον «Πάνω Άγιος Κωνσταντίνος”, η οποία χτίστηκε το 1790 και αποτελούσε μετόχι της Μονής Βροντά.

Επάνω

Οικισμοί

Ένας οικισμός ανήκει στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, ο οικισμός Βαλεοντάτες, 4 Km νότια-ανατολικά, με 1 κάτοικο. Το όνομα προέρχεται από το επίθετο «Βαλεοντής”, αναφέρεται στην απογραφή του 1928, αλλά πλέον έχει εγκαταλειφθεί.

Επάνω

Χρήσιμα

  • Χαλαρώστε στην δροσερή περιοχή Πλατανάκια, ανατολικά του χωριού (στο δρόμο προς Μανωλάτες), κάτω από την πλούσια σκιά των γιγάντιων πλατάνων δίπλα στο ποταμάκι Κακόρεμα.
  • Από τον Πάνω Άγιος Κωνσταντίνος, ξεκινά το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο χωριό Σταυρινίδες. Είναι ανηφορικό μονοπάτι, αλλά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με όμορφη θέα.
  • Απολαύστε το γεύμα ή το δείπνο σας στις πολύ καλές ταβέρνες του χωριού και στη συνέχεια πάρτε ένα χειροποίητο παγωτό ή άλλα γλυκά από το ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο προς το Καρλόβασι (απέναντι από το νεκροταφείο).
Επάνω

Video

  • Άγιος Κωνσταντίνος

  • Πάνω Άγιος Κωνσταντίνος

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Άγιος Κωνσταντίνος Σάμος Τ.Κ. 83200

GPS

37.806047920209, 26.822095513344

E-mail

-

Ιστός

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Λιμάνι (καταφύγιο) για ψαράδικα

Δημοτικό Ιατρείο +30 22730 94207

πλούσια βλάστηση

Εστιατόρια

Caffe

Mini Market

δρόμος: άνετος με άσφαλτο

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία