• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού 10 m
Έκταση χωριού 
0,08 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο
13 m, ορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 1,17 km2
Πληθυσμός 
2011: 405, 2001: 3941981: 360, 1961: 496, 1928: 809 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  191 m² ανά άτομο.

Οικονομία στηρίζεται κυρίως στην γεωργία (αμπελουργία & ελιές), και τον τουρισμό..

Επάνω
  • Περιγραφή

Ο Άγιος Κωνσταντίνος ή απλά «Άγιος», όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, δίπλα στη θάλασσα. Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 20 Km, από την πόλη Καρλόβασι 12 Km, από το χωριό Πυθαγόρειο 30 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 25 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία ανήκει στην δημοτική ενότητα  Βαθέος του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου.

Το χωριό έχει πολλές πηγές νερού και περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση, το μεγαλείο της οποίας βρίσκετε στην περιοχή “Πλατανάκια” που είναι σχεδόν ενωμένη, στα ανατολικά του χωριού, εκεί θα βρείτε ενεργά Εστιατόρια και ξενοδοχεία, κάτω από πανύψηλα πλατάνια και άλλα δένδρα.

Στην ουσία, το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς, τόν “Πάνω ή “Παλαιός” Άγιος Κωνσταντίνος που κρύβεται πίσω από το πευκοδάσος και τον “Κάτω” Άγιος Κωνσταντίνος, που χτίστηκε αργότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα, δίπλα στη θάλασσα. Ο Άνω Άγιος Κωνσταντίνος δεν κατοικείται τα τελευταία χρόνια, εκτός από την θερινή περίοδο.

Άγιος Κωνσταντίνος είναι ένα από τα λίγα χωριά στην Ελλάδα που δεν έχουν την κλασική πλατεία με πλατάνια και τα καφενεία, οι ταβέρνες, καφετέριες και τα μπαρ του χωριού είναι διάσπαρτα κατά μήκος της παραλίας. Η διεύρυνση της ζώνης μπροστά από την εκκλησία του χωριού «Άγιος Ιωάννης», η οποία αντικαθιστά την πλατεία, είναι πρόσφατης κατασκευής.

Επάνω
  • Ιστορία

Πώς και πότε δημιουργήθηκε ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν είναι γνωστό με ακρίβεια. Πιθανότερο να δημιουργήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, μαζί με άλλους οικισμούς της περιοχής, μετά την εξάπλωση των κατοίκων του χωριού Βουρλιώτες, δεδομένου ότι είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής αφού αναφέρεται από τον συγγραφέα και αρχιεπίσκοπος Σάμου Ιωσήφ Γεωργειρήνης το 1670.

Αρχικά δημιουργήθηκε ο “Πάνω Άγιος Κωνσταντίνος” και κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ο “Κάτω Άγιος Κωνσταντίνος”, σαν επίνειο του Πάνω Άγιου Κωνσταντίνου. Εκείνη την εποχή ονομαζόταν “Όρμος”, και υπήρχαν μόνο μερικές αποθήκες κρασιού.

Το 1851, κατά τη περίοδο της ηγεμονίας στην Σάμο (1834-1912), το χωριό Μανωλάτες με τα χωριά Άγιος Κωνσταντίνος, Σταυρινίδης, Άμπελος, Βαλεοντάτες (σήμερα με μερικά σπίτια), & Μαργαρίτες (δεν υπάρχει πλέον) αποτελούσαν μία κοινότητα τις “Έξι Γειτονιές”. Το 1912 με την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα έγινε ανεξάρτητη κοινότητα.

Επάνω
  • Όνομα

Το όνομα του χωριού προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία, που βρίσκεται στον «Πάνω Άγιος Κωνσταντίνος”, η οποία χτίστηκε το 1790 και αποτελούσε μετόχι της Μονής Βροντά.

Επάνω
  • Οικισμοί

Ένας οικισμός ανήκει στο χωριό Άγιος Κωνσταντίνος, ο οικισμός Βαλεοντάτες, 4 Km νότια-ανατολικά, με 1 κάτοικο. Το όνομα προέρχεται από το επίθετο «Βαλεοντής”, αναφέρεται στην απογραφή του 1928, αλλά πλέον έχει εγκαταλειφθεί.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Χαλαρώστε στην δροσερή περιοχή Πλατανάκια, ανατολικά του χωριού (στο δρόμο προς Μανωλάτες), κάτω από την πλούσια σκιά των γιγάντιων πλατάνων δίπλα στο ποταμάκι Κακόρεμα.
  • Από τον Πάνω Άγιος Κωνσταντίνος, ξεκινά το παλιό μονοπάτι που οδηγεί στο χωριό Σταυρινίδες. Είναι ανηφορικό μονοπάτι, αλλά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με όμορφη θέα.
  • Απολαύστε το γεύμα ή το δείπνο σας στις πολύ καλές ταβέρνες του χωριού και στη συνέχεια πάρτε ένα χειροποίητο παγωτό ή άλλα γλυκά από το ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο προς το Καρλόβασι (απέναντι από το νεκροταφείο).
Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Άγιος Κωνσταντίνος Σάμος Τ.Κ. 83200

GPS

37.806047920209, 26.822095513344

E-mail

-

Ιστός

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Λιμάνι (καταφύγιο) για ψαράδικα

Δημοτικό Ιατρείο +30 22730 94207

πλούσια βλάστηση

Εστιατόρια

Caffe

Mini Market

δρόμος: άνετος με άσφαλτο

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία