• Συλλογή

Η συλλογή του Παραρτήματος βιβλιοθήκης Σάμου περιλαμβάνει 34.130 τόμους βιβλίων ή 22.436 τίτλους βιβλίων (7.926 τίτλους στην Ελληνική γλώσσα, 13.581 τίτλους στην Αγγλική γλώσσα, 275 τίτλους στην Γερμανική γλώσσα, 535 τίτλους στην Γαλλική γλώσσα) και 352 τίτλους περιοδικών εκ των οποίων οι 31 τίτλοι αφορούν τρέχουσες συνδρομές σε έντυπη μορφή.

Επίσης διαθέτει τη συλλογή της Γκρίζας Βιβλιογραφίας που εκπονείται στα Τμήματα του Πανεπιστημίου που βρίσκονται στην Σάμο, τη συλλογή των συγγραμμάτων που διανέμονται στους φοιτητές των Τμημάτων της Σάμου μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας ΕΥΔΟΞΟΣ, καθώς και άλλες ειδικές συλλογές, όπως: πληροφοριακό υλικό (εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, οδηγοί), σημειώσεις διδασκόντων, οπτικοακουστικό υλικό,συλλογή Πορφυριάδας Σχολής, συλλογή Παναγιώτη Μάγειρα, συλλογή οικογένειας Μόραλη, συλλογή Δημήτρη Βαλασκαντζή, κ.α.

Η συλλογή καλύπτει τους τομείς ενδιαφερόντων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου στη Σάμο, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλος αριθμός τίτλων γενικού ενδιαφέροντος. Το Παράρτημα Βιβλιοθήκης Σάμου καλύπτει κατά βάση τις παρακάτω θεματικές ενότητες (γνωστικά αντικείμενα), Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, Φιλοσοφία και Ψυχολογία, Θρησκεία, Κοινωνικές Επιστήμες, Πολιτική επιστήμη, Οικονομία, Χρήμα-Τράπεζες, Μακροοικονομικά-Μικροοικονομία, Δίκαιο, Εκπαίδευση, Οικονομία, Χρηματοοικονομικά, Ασφάλεια, Λαογραφία, Γλώσσα, Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά, Στατιστική
Τοπολογία, Γεωμετρία, Αστρολογία, Τεχνολογία, Χημεία, Βιολογία, Γεωργία, Οργάνωση και Διοίκηση, Λογιστική, Τέχνες, Κινηματογράφος, Σκάκι, Λογοτεχνία, Γεωγραφία και Ιστορία.

Περισσότερα για τις ειδικές Συλλογές
• Συλλογή Πορφυριάδας Σχολής

Η συλλογή περιλαμβάνει βιβλία από τη Βιβλιοθήκη της Πορφυριάδας Σχολής. Ιδρυτής της Σχολής ήταν ο Πορφύριος Ζαμπέτης. Η Πορφυριάδα Σχολή ιδρύθηκε το 1784 στο Νέο Καρλόβασι Σάμου. Μετά την Ένωση της Σάμου με την Ελλάδα μετονομάστηκε σε «Δημόσια Εμπορική Σχολή» και αργότερα ονομάστηκε «Οικονομικό Γυμνάσιο». Το πρώτο κτίριο που στεγάστηκε η Πορφυριάδα Σχολή βρισκόταν στη θέση που είναι σήμερα το Χατζηγιάννειο Κτίριο και η σημερινή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 1831 η Βιβλιοθήκη κάηκε από απροσεξία. Στο νέο κτίριο η συλλογή της Βιβλιοθήκης εμπλουτίζεται ξανά με βιβλία και σχολικά βοηθήματα. Τα βιβλία που διασώθηκαν μέχρι σήμερα δόθηκαν ως δωρεά από το Δήμο Καρλοβασίων το 2010 και πρόκειται για μια συλλογή που περιλαμβάνει 1487 τίτλους βιβλίων, αναγνωστικά, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά. Οι θεματικές κατηγορίες της συλλογής αυτής είναι, Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, Ρητορική, Φιλοσοφία, Εκκλησιαστικά βιβλία, Εμποριολογία: Εμπορική Αριθμητική Εμπορική Επιστολογραφία, Ιστορία της Εμπορίας, Εμπορευματολογία, Λογιστική Πολιτική οικονομία, Εμπορικό Δίκαιο, Φυσική ιστορία, Φυσική, Μαθηματικά, Χημεία, Γεωγραφία και Γεωλογία.

• Συλλογή Παναγιώτη Μάγειρα

Η συλλογή αποτελείται από 2305 τίτλους βιβλίων με κύρια θεματική ενότητα τα μαθηματικά. Αναλυτικότερα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό φροντιστηριακών βιβλίων – βοηθημάτων για μαθητές γυμνασίου (6τάξιου γυμνασίου) και λυκείου και για υποψήφιους που προετοιμάζονται για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ, θέματα εξετάσεων, πανεπιστημιακά συγγράμματα και ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά.

• Συλλογή οικογένειας Μώραλη

Η συλλογή αποτελείται από 160 τίτλους βιβλίων με κύριες θεματικές κατηγορίες την ιατρική και τη γεωργία- γεωπονία. Τα βιβλία στην πλειονότητά τους είναι στη Γαλλική γλώσσα, εκδοθέντα κατά τα έτη 1851-1920.

• Συλλογή Δημήτρη Βαλασκαντζή

Η συλλογή αποτελείται από 4.734 τίτλους βιβλίων, πλήθος ελληνικών λογοτεχνικών περιοδικών της περιόδου 1960-1980 και εφημερίδες.

 

  • Ιστορία

Το Παράρτημα Βιβλιοθήκης Σάμου λειτουργεί από το 1987 παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του Τμήματος Μαθηματικών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο.

Βρίσκεται στο Καρλόβασι Σάμου και στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο νεοκλασικό κτίριο του 1903 το Χατζηγιάννειο Παρθεναγωγείο. Το Χατζηγιάννειο Παρθεναγωγείο είναι χτισμένο στο μέρος που βρισκόταν η Πορφυριάδα Σχολή και η εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Η Πορφυριάδα Σχολή κάηκε, μαζί με την σημαντική βιβλιοθήκη της, μετά από αυτό χτίστηκε και πάλι στην πλατεία Καρλόβασι, όπου υπάρχει έως σήμερα.

Το Χατζηγιάννειο Παρθεναγωγείο κτίσθηκε με έξοδα του τότε βιομηχάνου και πολιτευτή της Σαμιακής Πολιτείας Γιάννη Χατζηγιάννη για να στεγασθεί το Παρθεναγωγείο που λειτουργούσε στο Καρλόβασι από το 1861. Θεμελιώθηκε το 1902, οι εργασίες όμως τελείωσαν το 1905 και πήρε την επωνυμία Χατζηγιάννειο προς τιμή του δωρητού.

Όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα το κτίριο λειτούργησε σαν διδακτήριο, έκτος από τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Το 1989 ο Δήμος Καρλοβασίων το παραχώρησε στο Πανεπιστήμιο. Με σχέδια και μελέτη από τον αρχιτέκτονα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κ. Λαπαθάκη, το κτίριο ανακαινίσθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα για χρήση Βιβλιοθήκης.

Πηγή κειμένων, από την επίσημη ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης

 

    • Πρόσβαση

    • Εισιτήριο
      ΕΛΕΥΘΕΡΟ

Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

8:00-16:00

Τρίτη

8:00-16:00

Τετάρτη

8:00-16:00

Πέμπτη

8:00-16:00

Παρασκευή

8:00-16:00

Σάββατο

8:00-16:00

Κυριακή

Κλειστό

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία