• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού  295 m
Έκταση χωριού 
0,02 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 
278 m ορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 10 km2
Πληθυσμός 
2011: 97, 2001: 118, 1981: 287 , 1961: 472 , 1951: 559 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  154 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως τη γεωργία (ελιές) και την κτηνοτροφία.

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Δρακαίοι βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Σάμου, στούς βορειοδυτικούς πρόποδες του βουνού Κέρκης, σε βραχώδεις περιοχή, απότομες πλαγιές, αλλά με πλούσια βλάστηση. Οι αποστάσεις είναι από την πόλη της Σάμου 72 Km, από την πόλη Καρλόβασι 42 Km από την πόλη Πυθαγόρειο 58 Km και από Μαραθόκαμπος χωριό 29 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Δρακαίων, η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα  Καρλοβασίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Έχει υπέροχη θέα από τα βόρεια μέχρι βορειοδυτικά προς το Αιγαίο και στα νησιά Ικαρία, Φούρνοι, ακόμη και στην Άνδρο και τη Χίο, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Έχει, επίσης, από τα πιο όμορφα ηλιοβασίλεμα, μην το χάσετε !.

Είναι από τα πιο απομακρυσμένα χωριά του νησιού, αλλά θα ανταμειφθείτε από την όμορφη θέα, τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα και την όμορφη διαδρομή, ιδίως κατά την τελευταία 13 χιλιόμετρα.

Οι Δρακαίοι είναι μόλις 10 Km μακριά από το Καρλόβασι (στο οποίο ανήκει διοικητικά), σε ευθεία γραμμή, αλλά η κατασκευή δρόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του βραχώδους εδάφους και τις απόκρημνες πλαγιές του βουνού Κέρκη, γι ‘αυτό η διαδρομή για να φτάσετε έως εκεί, διασχίζει την περιοχή Μαραθοκάμπου και περνάει από το χωριό Καλλιθέα. Η μεγάλη χιλιομετρική διαδρομή έχει απομονώσει το χωριό από το υπόλοιπο νησί και έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πληθυσμού του, αλλά από την άλλη πλευρά, διατηρεί την αυθεντικότητά του.

Επάνω
  • Ιστορία & Όνομα

Δεν είναι γνωστό πότε πρώτο-δημιουργήθηκε το χωριό, πιθανότατα στα τέλη του 17ου αιώνα, αφού υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη του χωριού κατά την περίοδο αυτή.

Κατά την περίοδο της Ηγεμονικής Σάμου, το χωριό αυτό ήταν διοικητικά ένα με το γειτονικό χωριό Καλλιθέα και αποτελούσαν τον Δήμο “Καλαμπάχτασι”, αργότερα, κατά την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα το 1912, χώρισαν σε δύο διαφορετικές κοινότητες.

Υπάρχει η άποψη, ότι το όνομα προέρχεται από τον πύργο “Δράκανο” που υπήρχε στο ανατολικότερο ακρωτήριο στο νησί της Ικαρίας, απέναντι από το χωριό.  Ένας παρόμοιος πύργος υπάρχει στην περιοχή του χωριού που ονομάζεται “Πυργάκι”, 500 μέτρα έξω από το χωριό κοντά στο δρόμο προς το χωριό Καλλιθέα. Από αυτό το σημείο παρακολουθούσαν τον Τούρκικο στόλο ή τους πειρατές και όταν  πλησίαζαν Σάμο, ενημέρωναν με σήματα καπνού, το υπόλοιπο νησί της Σάμου καθώς και τον πύργο “Δράκανο” στο νησί της Ικαρίας. Πιθανότερο όμως είναι, ότι το όνομα προέρχεται από το όνομα του πρώτου εποίκου της περιοχής που έχει το επίθετο “Δράκος”.

Επάνω
  • Οικισμοί

Ένας οικισμός ανήκει στο χωριό Δρακαίοι, ο οικισμός του Όρμου Αγίου Ισιδώρου, 4,5 Km δυτικά από το χωριό, με 18 κατοίκους. Στον οικισμό υπάρχει ναυπηγείo – ταρσανάς που κατασκευάζουν παραδοσιακά ξύλινα σκάφη.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Από το χωριό υπάρχει μονοπάτι προς τα ανατολικά, που οδηγεί στην παραλία Μεγάλο Σεϊτάνι, από εκεί στην παραλία Μικρό Σεϊτάνι και στη συνέχεια, στην πόλη του Καρλοβάσου.
  • Επισκεφθείτε τον οικισμό “Άγιος Ισίδωρος”, όπου υπάρχει ναυπηγείο – ταρσανάς όπου κατασκευάζουν παραδοσιακά ξύλινα σκάφη. Στο επόμενο κόλπο βρίσκεται και η παραλία άγριας ομορφιάς “Βάρσαμο
  • Στις 26 Οκτωβρίου στην εκκλησία του “Αγίου Δημητρίου”, κοντά στο χωριό σε ένα όμορφο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, γίνεται πανηγύρι προς τιμήν του αγίου.
  • Λίγο πριν το χωριό, ξεκινάει χωματόδρομος που οδηγεί στο χωριό Καλλιθέα. Πολύ όμορφη διαδρομή σε ένα όμορφο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση (απαιτείτε 4X4).
  • Έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα, μην το χάσετε!.
Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Δρακαίοι Σάμος Τ.Κ. 83102

GPS

37.757672616555, 26.610242690144

Τηλέφωνο

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Όμορφη Θέα

Εστιατόρια & καφέ

Μπακάλικο (για τα βασικά)

Δρόμος : Άσφαλτος, εύκολος με στροφές, όμορφη θέα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
MANOS 25/04/2020 11:31
rank

Πραγματικα το ποιο ομορφο χωριο της σαμου.

Φρόσώ 21/02/2019 11:25
rank

Καταγωγή καπανταη