Στα γρήγορα

Πληθυσμός 2021: 75 κάτοικοι
Παλαιότερες απογραφές 2011:115, 2001: 129, 1991: 129, 1886: 192
κάτοικοι.
Πυκνότητα πληθυσμού ανά km
7 άτομα.
Υψόμετρο χωριού
295 m
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 278 m ορεινό
Έκταση χωριού 
0,02 km2
Περιφέρειας μέση έκταση 10 km2
Ενοριακή εκκλησία 1 ορθόδοξη, αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.
Οικονομία
βασίζεται κυρίως στη γεωργία (ελαιόλαδο, κηπευτικά), μελισσοκομία, υλοτομία, παραγωγή ξυλοκάρβουνων και λιγότερο με κτηνοτροφία. Κατά τον 19ο αι. καλλιεργούσαν λίγο μεταξοσκώληκα και χαρούπια για ζωοτροφή.

Επάνω

Περιγραφή

Το χωριό Δρακαίοι βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Σάμου, στους βορειοδυτικούς πρόποδες του βουνού Κέρκης, σε βραχώδεις περιοχή, απότομες πλαγιές, αλλά με πλούσια βλάστηση.

Οι αποστάσεις είναι από την πόλη της Σάμου 72 Km, από την πόλη Καρλόβασι 42 Km από την πόλη Πυθαγόρειο 58 Km και από Μαραθόκαμπος χωριό 29 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Δρακαίων, η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα  Καρλοβάσου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Έχει υπέροχη θέα από τα βόρεια μέχρι νοτιοδυτικά στο ανατολικό Αιγαίο και τα νησιά Ικαρία, Φούρνοι και Χίο ακόμη την  Άνδρο, όταν ο καιρός το επιτρέπει. Έχει από τα ομορφότερα  ηλιοβασιλέματα, μην το χάσετε !.

Η απόσταση για να φτάσετε στο χωριό είναι μεγάλη, αλλά θα ανταμειφθείτε από την υπέροχη θέα, τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα και την όμορφη διαδρομή, ιδίως τα τελευταία 13 χιλιόμετρα.

Η Καλλιθέα και οι Δρακαίοι είναι τα ποιο απομακρυσμένα χωριά της Σάμου και μέχρι το 1965, που κατασκευάστηκε ο αμαξιτός δρόμος, ήταν εντελώς απομονωμένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση οικονομική και κοινωνική εξάρτηση του ενός χωριού από το άλλο και την παράλληλη εξέλιξή τους, γι’ αυτό και στην μνήμη των Σαμίων, αυτά τα δύο χωριά θεωρούνται ένα, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στην διοικητική διαίρεση του νησιού κατά την περίοδο της Ηγεμονίας στην Σάμο (1834-1912), που αποτελούσαν τον Δήμο “Καλαμπακτασίων”.

Οι Δρακαίοι είναι μόλις 10 Km σε ευθεία γραμμή, από το Καρλόβασι (στο οποίο ανήκει διοικητικά), αλλά η κατασκευή δρόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του βραχώδους εδάφους και τις απόκρημνες πλαγιές του βουνού Κέρκη, γι ‘αυτό η διαδρομή για να φτάσετε έως εκεί, διασχίζει την περιοχή Μαραθοκάμπου στα νοτιοδυτικά του νησιού. Η μεγάλη χιλιομετρική διαδρομή έχει απομονώσει το χωριό από το υπόλοιπο νησί και έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση του πληθυσμού του, αλλά από την άλλη πλευρά, διατηρεί την αυθεντικότητά του.

Επάνω

Ιστορία & Όνομα

Κατά την περίοδο της Ηγεμονικής Σάμου, οι Δρακαίοι μαζί με το γειτονικό χωριό Καλλιθέα αποτελούσαν τον Δήμο “Καλαμπακτασίων”. Μετά την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα (1912), διαχωρίστηκαν και πάλι σε δύο διαφορετικές κοινότητες.

Το όνομα του χωριού πιθανότατα προέρχεται από τον πρώτο οικιστή του χωριού που είχε το επίθετο “Δράκος”, σύμφωνα με τον Εμ.Κρητικίδη στην Τοπογραφία της Σάμου (1869) και τον Επ.Σταματιάδη, στα Σαμιακά (1886). Υπάρχει και η δευτερεύουσα άποψη, που συσχετίζει το όνομα του χωριού με τον πύργο “Δράκανο” που υπάρχει απέναντι από το χωριό, στο ανατολικό ακρωτήρι της Ικαρίας, και λειτουργούσε ως παρατηρητήριο κίνησης των πλοίων στα στενά των νησιών Σάμου Ικαρίας και Φούρνων, όπως και η περιοχή των Δρακαίων.

Το χωρίο, πρωτοκατοικήθηκε πιθανόν από τις αρχές του 18ου αι. και μετά, αφού ο Γεωργειρήνης δεν το αναφέρει , στην περιγραφή της Σάμου του 17ου αι..  Ωστόσο υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή, τουλάχιστον από την Πρωτοβυζαντινή περίοδο, αφού η στρατηγική της θέση, επέτρεπε τον έλεγχο της κίνησης των πλοίων, στα στενά των νησιών Σάμου, Φούρνων και Ικαρίας, απ’ όπου περνούσαν οι θαλάσσιοι δρόμοι που ένωναν τα λιμάνια του νότιου Αιγαίου με την Μαύρη θάλασσα και του δυτικού Αιγαίου με την Μικρά Ασία.   Δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαίας πόλης ή χωριού στην περιοχή, είναι βέβαιη όμως η ύπαρξη μόνιμης φρουράς για την παρακολούθηση της κίνησης των πλοίων, όπως αποδεικνύουν άλλωστε τα ερείπια του μικρού πύργου στην θέση Πυργάκη, τα αρχαιολογικά ευρήματα στον Άγιο Νικόλαο (Γκινάκι) και άλλοι μικρότεροι πύργοι-σκοπιές στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά την περίοδο ερήμωσης της Σάμου (1476-1549), αλλά και σε άλλες περιόδους που υπήρχε αστάθεια στην διοίκηση του νησιού, τον έλεγχο της περιοχής πρέπει να τον είχαν πειρατές, αφού αποτελούσε ιδανική τοποθεσία για τον έλεγχο της διέλευσης των πλοίων και καλό ορμητήριο για τις επιδρομές τους.  Η άποψη αυτή ενισχύεται από την εύρεση κατά καιρούς, θαμμένων θησαυρών με χρυσά νομίσματα, στην ευρύτερη περιοχή.  Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον έχει η αναφορά στην Τοπογραφία της Σάμου (1869) του Εμ.Κρητικίδη , για την εύρεση 80 χρυσών Βυζαντινών νομισμάτων, της εποχής του αυτοκράτορα Ιουστίνου Β’ του Κουροπαλάτου, 6ου μ.χ. αι..

Τα δεκάδες ξωκλήσια στην περιοχή, μαρτυρούν ότι το μέρος αποτέλεσε τόπο απομόνωσης και περισυλλογής για πολλούς μοναχούς, από τον 7ο μ.Χ. αι., που άρχισε να αναπτύσσεται ο μοναχισμός στη Σάμο.  Στα μέσα του 15ου αι., στις νοτιοδυτικές περιοχές του Κέρκη, ζούσαν πεντακόσιοι περίπου μοναχοί, από τους χίλιους σε όλο το νησί.   Ζούσαν σε καλύβες, σπηλιές, αλλά και σε κοινόβια (Λαύρες), όπως της Παναγίας της Μακρινής, του Αγίου Χαραλάμπους (Ζωοδόχο Πηγή) και του Αγίου Γεωργίου (νεκροταφιακός ναός του χωριού), οι οποίες καταστράφηκαν το 890 περίπου από επιδρομές Αγαρηνών, και επανιδρύθηκαν στις αρχές του 10ου αιώνα με παρακίνηση του Όσιου Παύλου του Λατρινού την περίοδο που ασκήτευε στην Σάμο.

Ο Επ.Σταματιάδη, στα Σαμιακά (1886)  χαρακτηρίζει τους κατοίκους του χωριού, ως σκληραγωγημένους, υγιείς και μακρόβιους λόγω του καθαρού αέρα, του διαυγέστατου νερού και της μεγάλης ποσότητας Σίκαλης (Βρίζα) και Κριθαριού που κατανάλωναν.  Επιπλέον αναφέρει μία ρομαντική διαδικασία τέλεσης των γάμων κατά τον 18ο και 19ο αι., σύμφωνα με την οποία, ο γαμπρός απήγαγε την νύφη και κατέφευγαν στις σπηλιές του βουνού Κέρκη για μερικές μέρες, στην συνέχεια επέστρεφαν στο χωριό για την τέλεση του επίσημου γάμου.

Επάνω

Οικισμοί

Ένας οικισμός ανήκει στο χωριό Δρακαίοι, του Όρμου Αγίου Ισιδώρου, 4,5 Km δυτικά από το χωριό, με 18 κατοίκους. Αποτελεί το επίνειο του χωριού με σημαντική παρακαταθήκη στην ιστορία της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής τέχνης.

Επάνω

Χρήσιμα

Επάνω

Video

Πανοραμική άποψη του χωριού

Η διαδρομή από το Ποτάμι Καρλοβάσου στους Δρακαίους

Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Δρακαίοι Σάμος Τ.Κ. 83102

GPS

37.757672616555, 26.610242690144

Τηλέφωνο

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Όμορφη Θέα

Εστιατόρια & καφέ

Μπακάλικο (για τα βασικά)

Δρόμος : Άσφαλτος, εύκολος με στροφές, όμορφη θέα

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
MANOS 25/04/2020 11:31
rank

Πραγματικα το ποιο ομορφο χωριο της σαμου.

Φρόσώ 21/02/2019 11:25
rank

Καταγωγή καπανταη