• Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο

 • Εκθέματα

Στον πλούσια διακοσμημένο εσωτερικό χώρο του εκτίθεται, μετά την απαραίτητη συντήρησή του, σημαντικός αριθμός Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ιερών εικόνων υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, στοιχεία ξυλόγλυπτων τέμπλων, εξαπτέρυγα, ιερά Σκεύη, Σταυροί αγιασμού και ευλογίας, χειρόγραφα από του 10ου αιώνος, παλαίτυπα βιβλία, σπάνιες παλαιές εκδόσεις, λειτουργικά ειλητάρια, κώδικες κ.λπ.

Τα εκθέματα αυτά, τα οποία προέρχονται από τις Ιερές Μονές και τους Ιερούς Ναούς της Σάμου, υποβάλλουν τον επισκέπτη και τον μεταφέρουν νοερώς σε άλλες εποχές αποδίδοντας την εικόνα της διαχρονικής εκκλησιαστικής ζωής και της τοπικής εκκλησιαστικής τέχνης, ενώνοντας παράλληλα το απώτατο ιστορικό παρελθόν με το σήμερα και προαναγγέλοντας το αύριο.

Τα σημαντικότερα αντικείμενα της έκθεσης είναι:
Τα Άμφια του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγορίου του Ε,
Η ιερή εικόνα «Σταύρωση του Χριστού» από τον καλλιτέχνη Θεόδωρου Πουλάκου από το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα,
Ιερά Δισκοπότηρα μοναδικά δημιουργήματα, ανεκτίμητης αξίας
Γραπτά του 11ου αιώνα και πολλά άλλα.

 

 • Ιστορία του Μουσείου

Το 2006 προστέθηκε το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο, στην πνευματική ιεραποστολική, φιλανθρωπική και κοινωνική προσφορά της τοπικής Εκκλησίας της Σάμου.

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, συστάθηκε με πρωτοβουλία και πρόνοια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου κ.κ. Εύσεβίου.

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα νεοαναγερθέν εκ βάθρων σύγχρονο οικοδόμημα, με κάθε επιστημονική προδιαγραφή ως προς την προβολή των αντικειμένων.

Πριν από τη μετεγκατάσταση του μουσείου στην σημερινή του θέση (το 2006), στεγαζόταν στο κεντρικό κτίριο της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου (δίπλα από την σημερινή του θέση) σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο, ανακαινισμένο το 2003.

 • Πρόσβαση

  • Εισιτήριο
   Ολόκληρο: 1,5 € (ενδεικτικά)
   τα έσοδα προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Επάνω
 • Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη

Στις 27 Μαρτίου, 2016 εγκαινιάστηκε απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Εύσεβίου, η Μητροπολίτική Βιβλιοθήκη Σάμου, στον πρώτο όροφο του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου Σάμου.

Περιλαμβάνει τα παλαιά έντυπα βιβλία των μονών του νησιού, των οποίων οι αδελφότητες μετά τα μέσα του 20ού αιώνα άρχισαν να φθίνουν, ώστε βαθμιαία να οδηγούνται στην αναστολή της λειτουργίας τους. Έτσι, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’60 ο τότε Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Παντελεήμων Α΄ ο Χρυσοφάκης – ο από το 1974 Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης – φρόντισε για την μεταφορά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της πρωτεύουσας του νησιού των εντύπων βιβλίων των μονών, τα οποία ουσιαστικά αποτέλεσαν τον κύριο κορμό της Μητροπολιτικής Βιβλιοθήκης, αλλά και των χειρογράφων κωδίκων των μονών, οι οποίοι και αποτέλεσαν τη συλλογή των χειρογράφων της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας. Περιλαμβάνει επίσης ορισμένα βιβλία από την παλαιότερη βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως, και τυχαία αποκτήματα από δωρεές.

Τέλος, στη βιβλιοθήκη αυτή έχουν περιληφθεί τα περισσότερα βιβλία από τις προσωπικές βιβλιοθήκες των κατά καιρούς Μητροπολιτών, τουλάχιστον από το 1970 μέχρι σήμερα. Περιέχει λοιπόν κατά κύριο λόγο εκκλησιαστικά, θεολογικά, ιστορικά και φιλολογικά βιβλία, σχετικά περιοδικά και έντυπα, χωρίς να απουσιάζουν και τα βιβλία άλλων κατηγοριών, σε μικρότερους όμως αριθμούς. Τη σημερινή της μορφή πήρε με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσεβίου, ο οποίος φρόντισε και για την ταξινόμηση, την επιστημονική καταλογογράφιση και την ουσιαστική συγκρότησή της σε οργανωμένη βιβλιοθήκη.

Μεγάλη είναι η σημασία της καταλογογράφισης και της μελέτης της, κατόπιν δε της ταξινόμησης και της έκθεσής της, η οποία ολοκληρώθηκε κατά το 2014, και έτσι έγινε επισκέψιμη για το κοινό και χρήσιμη από ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές που θα ήθελαν να την επισκεφθούν.

Οι μελέτες αυτές δεν συμβάλλουν μόνο στην καταγραφή του ελληνικού εκδοτικού έργου, που σε μεγάλο μέρος τους είναι ακόμη αδιευκρίνιστο, αλλά προβάλλουν και τον σαμιακό εκκλησιαστικό βιβλιακό πλούτο, τονίζοντας τον σπουδαίο και μοναδικό ρόλο της Εκκλησίας στη σαμιακή κοινωνία.

Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

10:00 - 13:00

Τρίτη

10:00 - 13:00

Τετάρτη

10:00 - 13:00

Πέμπτη

10:00 - 13:00

Παρασκευή

10:00 - 13:00

Σάββατο

Κλειστό

Κυριακή

Κλειστό

Ορισμένες Κυριακές είναι ανοιχτά, καλέστε για πληροφορίες.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία