Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού  5 m
Έκταση Οικισμού
0,48 km2
Πληθυσμός 2011: 489, 2001: 237 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  984 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και λίγο στη γεωργία.

Επάνω

Περιγραφή

Ο οικισμός του Κάμπος Μαραθοκάμπου ή απλά Κάμπος (γνωστός και ως Βοτσαλάκια), βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του βουνού Κέρκης.

Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 50 Km από το Καρλόβασι 35 Km από το Πυθαγόρειο 30 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 7 Km.

Διοικητικά αποτελεί τον οικισμό “Κάμπου” ο οποίος ανήκει στην Δημοτική Κοινότητα Μαραθοκάμπου , της Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Στο παραθαλάσσιο μέρος του οικισμού βρίσκεται η ομώνυμη, όμορφη παραλία, μήκους 2 χλμ, μια από τις μεγαλύτερες της Σάμου. Στη ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές άλλες όμορφες παραλίες, για όλες τις προτιμήσεις.

Ο Κάμπος είναι μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Σάμου, με πολλές, όμορφες, φιλικές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων διαμερισμάτων και μερικά μεγάλα ξενοδοχεία. Οι φυσικές ομορφιές, οι πολλές γραφικές παραλίες, οι πεζοπορικές διαδρομές που προσφέρει το βουνό Κέρκης και η ηρεμία της περιοχής, προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Επάνω

Ιστορία & Όνομα

Από τον 18ο αι. μέχρι τα μέσα του 20ου αι., ο Κάμπος αποτελούσε μια ζωογόνα καλλιεργήσιμη έκταση για τον Μαραθοκάμπο, αφού οι μοναδικές πεδινές περιοχές της περιφέρειας του χωριού, είναι ο “Κάμπος” και η “Βαλανιδιά“, το υπόλοιπο είναι βραχώδες και άγονο, κατάλληλο για κτηνοτροφία και ελιές.

Οι κύριες καλλιέργειες στον “Κάμπο” ήταν λαχανικά, όσπρια, σιτάρι, ελιές και τριφύλλι για ζωοτροφή.  Για τις ανάγκες των καλλιεργειών, οι γεωργοί έκτιζαν μικρές μονόχωρες αγροικίες, τα λεγόμενα “καλύβια”, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως χώρους μικρής διαμονής, μέχρι την ολοκλήρωση των γεωργικών εργασιών τους και μετά επέστρεφαν στον Μαραθόκαμπο, αφού οι πειρατικές επιδρομές δεν επέτρεπε την μόνιμη διαμονή στην περιοχή του Κάμπου.

Από τα τέλη του 19ου αι., όταν ο κίνδυνος των πειρατών είχε ξεπεραστεί, τότε άρχισαν να διανυκτερεύουν στον “Κάμπο” για περισσότερες μέρες, χρησιμοποιώντας τα “καλύβια” και ως εξοχικές κατοικίες, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Παρ’ όλα αυτά, οι μόνιμοι κάτοικοι ήταν ελάχιστοι και κυρίως κτηνοτρόφοι.

Από τέλη της δεκαετίας του 1970, η τουριστική ανάπτυξη άλλαξε τον χαρακτήρα της περιοχής.  Οι καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έδωσαν την θέση τους σε τουριστικά καταλύματα, τα μικρά καλύβια μετατράπηκαν σε σπίτια, και η περιοχή απέκτησε μόνιμους κατοίκους.  Τα στοιχεία των απογραφών του 2001, και 2011, αποδεικνύουν την δυναμική της πληθυσμιακής αύξησης του οικισμού, αφού μέσα σε δέκα χρόνια ο μόνιμος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 106%  (237 => 489 κάτοικοι).

Μέχρι τα μέσα του 20ου αι. η περιοχή ονομάζονταν “Πούντες“, που προέρχεται από την ισπανική λέξη punta που σημαίνει ακρωτήριο.   Σήμερα το επίσημο όνομα της περιοχής, είναι “Κάμπος“, από τον μικρό κάμπο της περιοχής.   Την δεκαετία του 1970 οι ντόπιοι συνήθιζαν να τον αποκαλούν και “Βοτσαλάκια“, λόγω του ονόματος της πρώτης ταβέρνας στην περιοχή, η οποία αποτελούσε σημείο αναφοράς.

Επάνω

Χρήσιμα

Επάνω

Video

Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Κάμπος Μαραθοκάμπου, Σάμος Τ.Κ. 83102

GPS

37.707685568594, 26.670817940316

Τηλέφωνο

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Γιατρός

A.T.M.

Εστιατόρια

Caffe

Cocktail bars

Super Market

Αγορά

Δρόμος: Άσφαλτος, με στροφές (ανηφορικά και κατηφορικά)

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία