Στα γρήγορα

Πληθυσμός 2021:  143 κάτοικοι
Παλαιότερες Απογραφές 
2011: 140, 2001: 204, 1991: 220, 1981: 284, 1961: 472, 1928: 635, 1886: 419 κάτοικοι.
Πυκνότητα πληθυσμού ανά km2  8 άτομα
Υψόμετρο χωριού
300 m
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 300 m ορεινό
Έκταση χωριού
0,03 km2
Περιφέρειας μέση έκταση 17,5 km2
Ενοριακή εκκλησία 1 ορθόδοξη, άγιος Γεώργιος.  Στις 10 Αυγούστου 1886 εγκρίθηκε νόμος από την βουλή της Ηγεμονικής Σάμου για την ανέγερση της εκκλησίας ενώ στις 4 Ιουλίου 1887 επιβλήθηκε φόρος στην εμπορεύσιμη ξυλεία για την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων προς την ανέγερσή του.
Οικονομία
βασίζεται κυρίως στη γεωργία (ελαιόλαδο, κηπευτικά και λίγο κρασί), μελισσοκομία, υλοτομία, παραγωγή ξυλοκάρβουνων και λιγότερο με
κτηνοτροφία. Κατά τον 19ο αι. καλλιεργούσαν λίγο μεταξοσκώληκα και χαρούπια για ζωοτροφές.

Επάνω

Περιγραφή

Το χωριό Καλλιθέα βρίσκεται στους βορειοδυτικούς πρόποδες του βουνού Κέρκης και είναι το δυτικότερο χωριό του νησιού.

Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 64 Km από την πόλη Καρλόβασι 35 Km, από την πόλη Πυθαγόρειο 51 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 22 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας, η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου, του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Η Καλλιθέα και οι Δρακαίοι είναι τα ποιο απομακρυσμένα χωριά της Σάμου και μέχρι το 1965, που κατασκευάστηκε ο αμαξιτός δρόμος, ήταν εντελώς απομονωμένα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση οικονομική και κοινωνική εξάρτηση του ενός χωριού από το άλλο και την παράλληλη εξέλιξή τους, γι’ αυτό και στην μνήμη των Σαμίων, αυτά τα δύο χωριά θεωρούνται ένα, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στην διοικητική διαίρεση του νησιού κατά την περίοδο της Ηγεμονίας στην Σάμο (1834-1912), που αποτελούσαν τον Δήμο “Καλαμπακτασίων”.

Είναι χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, με εξαιρετική ευρεία θέα από τα βορειοδυτικά έως τα νοτιοδυτικά, προς τα Νησιά Φούρνοι, Ικαρία, Χίος και αν ο καιρός το επιτρέπει μέχρι την Άνδρο, μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Επάνω

Ιστορία & Όνομα

Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Πρινιάς (= με πολλά πουρνάρια), λόγω των πουρναριών που φύονταν στην περιοχή, ιδανικά για ξυλοκάρβουνα.

Κατά την περίοδο της Ηγεμονίας στη Σάμο (1834-1912), ο Πρινιάς (σημερινή Καλλιθέα) μαζί με το γειτονικό χωριό Δρακαίοι αποτελούσαν τον Δήμο “Καλαμπακτασίων”.   Μετά την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα (1912), διαχωρίστηκαν και πάλι σε δύο διαφορετικές κοινότητες, διατηρώντας η Καλλιθέα, το όνομα Καλαμπάκτασι, μέχρι το 1958 που πήρε το σημερινό της όνομα.

Για την προέλευση του ονόματος “Καλαμπάκτασι” υπάρχουν διάφορές απόψεις. Ο Τουρνεφόρτιος υποστηρίζει ότι προέρχεται από παραφθορά του “Καταιβάτης”, ο Κρητικήδης ότι προέρχεται από Τούρκικη λέξη που σημαίνει “πέτρινο καπέλο” ενώ ο Σταματιάδης, ο οποίος το γράφει “Καλαμπάκασι”,  μαζί με άλλες ερμηνείες αναφέρει ότι, πιθανόν να προέρχεται από τον τόπο καταγωγής των πρώτων οικιστών που μπορεί να ήταν η Καλαμπάκα της Θεσσαλίας.   Η εκδοχή που ταιριάζει περισσότερο με το όνομα, την θέση αλλά και την ιστορία της περιοχής, είναι η δεύτερη άποψη του Σταματιάδη, σύμφωνα με την οποία, το όνομα προήλθε από παραφθορά των Τούρκικων λέξεων “kale bakış açısı”, που σημαίνει “κάστρο με μεγάλη θέα”.

Το χωρίο, πρωτοκατοικήθηκε πιθανόν από τις αρχές του 18ου αι. και μετά, αφού ο Γεωργειρήνης δεν το αναφέρει , στην περιγραφή της Σάμου του 17ου αι..  Ωστόσο υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή, τουλάχιστον από την Πρωτοβυζαντινή περίοδο, αφού η στρατηγική της θέση, επέτρεπε τον έλεγχο της κίνησης των πλοίων, στα στενά των νησιών Σάμου, Φούρνων και Ικαρίας, απ’ όπου περνούσαν οι θαλάσσιοι δρόμοι που ένωναν τα λιμάνια του νότιου Αιγαίου με την Μαύρη θάλασσα και τα του δυτικού Αιγαίου με την Μικρά Ασία.   Δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη αρχαίας πόλης ή χωριού στην περιοχή, είναι βέβαιη όμως η ύπαρξη μόνιμης φρουράς για την παρακολούθηση της κίνησης των πλοίων, όπως αποδεικνύουν άλλωστε τα ερείπια του μικρού πύργου στην θέση Πυργάκη, τα αρχαιολογικά ευρήματα στον Άγιο Νικόλαο (Γκινάκι) και άλλοι μικρότεροι πύργοι-σκοπιές στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά την περίοδο ερήμωσης της Σάμου (1476-1549), αλλά και σε άλλες περιόδους που υπήρχε αστάθεια στην διοίκηση του νησιού, τον έλεγχο της περιοχής πρέπει να τον είχαν πειρατές, αφού αποτελούσε ιδανική τοποθεσία για τον έλεγχο της διέλευσης των πλοίων και καλό ορμητήριο για τις επιδρομές τους.  Η άποψη αυτή ενισχύεται από την εύρεση κατά καιρούς, θαμμένων θησαυρών με χρυσά νομίσματα, στην ευρύτερη περιοχή.  Ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον έχει η αναφορά στην Τοπογραφία της Σάμου (1869) του Εμ.Κρητικίδη , για την εύρεση 80 χρυσών Βυζαντινών νομισμάτων, της εποχής του αυτοκράτορα Ιουστίνου Β’ του Κουροπαλάτου, 6ου μ.χ. αι..

Τα δεκάδες ξωκλήσια στην περιοχή, μαρτυρούν ότι το μέρος αποτέλεσε τόπο απομόνωσης και περισυλλογής για πολλούς μοναχούς, από τον 7ο μ.Χ. αι., που άρχισε να αναπτύσσεται ο μοναχισμός στη Σάμο.  Στα μέσα του 15ου αι., στις νοτιοδυτικές περιοχές του Κέρκη, ζούσαν πεντακόσιοι περίπου μοναχοί, από τους χίλιους σε όλο το νησί.   Ζούσαν σε καλύβες, σπηλιές, αλλά και σε κοινόβια (Λαύρες), όπως της Παναγίας της Μακρινής, του Αγίου Χαραλάμπους (Ζωοδόχο Πηγή) και του Αγίου Γεωργίου,οι οποίες καταστράφηκαν το 890 περίπου από επιδρομές Αγαρηνών, και επανιδρύθηκαν στις αρχές του 10ου αιώνα με παρακίνηση του Όσιου Παύλου του Λατρινού την περίοδο που ασκήτευε στην Σάμο.

Η κατασκευή του ενοριακού ναού του Αγίου Γεωργίου, αποφασίστηκε από την Σαμιακή Ηγεμονική βουλή το 1886 με τον νόμο 376, ενώ τα έξοδα για την ανοικοδόμησή του καλύφθηκαν από φόρο που επιβλήθηκε στην εμπορεύσιμη ξυλεία, όπως προέβλεπε ο νόμος 426 του 1887.

Ο Επ.Σταματιάδη, στα Σαμιακά (1886)  χαρακτηρίζει τους κατοίκους του χωριού, ως σκληραγωγημένους, υγιείς και μακρόβιους λόγω του καθαρού αέρα, του διαυγέστατου νερού και της μεγάλης ποσότητας Σίκαλης (Βρίζα) και Κριθαριού που κατανάλωναν.  Επιπλέον αναφέρει μία ρομαντική διαδικασία τέλεσης των γάμων κατά τον 18ο και 19ο αι., σύμφωνα με την οποία, ο γαμπρός απήγαγε την νύφη και κατέφευγαν στις σπηλιές του βουνού Κέρκη για μερικές μέρες, στην συνέχεια επέστρεφαν στο χωριό για την τέλεση του επίσημου γάμου.

Επάνω

Χρήσιμα

Επάνω

Video

Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Καλλιθέα Σάμος Τ.Κ. 83102

GPS

37.732729560851, 26.582859088085

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Κοινοτικός Γιατρός Τηλ. 22730 38222

Πλούσια βλάστηση

Παραδοσιακό καφενείο με πρόχειρο φαγητό.

Μπακάλικο (για τα βασικά)

Δρόμος: Άσφαλτος, ελαφρά ανηφορικός, με εύκολες στροφές, πολύ όμορφη διαδρομή

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία