• Στα γρήγορα

Υψόμετρο πόλης 26 m
Έκταση πόλης 
2 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο
43 m πεδινό
Περιφέρειας μέση έκταση 21 km2
Πληθυσμός 
2011: 6.798, 2001: 5.895, 1928: 8.636 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  167 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στο εμπόριο, τον τουρισμό την παροχή υπηρεσιών και τη γεωργία (αμπελουργία),

Επάνω
 • Περιγραφή

Η πόλη του Καρλοβάσου βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, κτισμένο στην άκρη της ομώνυμης πεδιάδας. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σάμου και το εμπορικό κέντρο του δυτικού τμήματος του νησιού και διαθέτει μεγάλο λιμάνι, που το εξυπηρετεί. Το Καρλόβασι είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και η πιο αραιοκατοικημένες πόλη της Σάμου. Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 32 Km, από το Πυθαγόρειο 36 Km και από το Μαραθόκαμπο13 Km.

Διοικητικά αποτελεί την δημοτική Κοινότητα Καρλοβασίων, η οποία ανήκει στην  δημοτική ενότητα  Καρλοβασίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, του οποίου είναι έδρα.

Επάνω
 • Ιστορία

Ο πρώτος οικισμός δημιουργείται στις αρχές του 17ου αιώνα στην περιοχή του «Παλαιού Καρλοβάσου», κρυμμένος για τον φόβο των πειρατών, σε δυσπρόσιτη περιοχή πάνω από το Λιμάνι. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν απόγονοι Σαμίων που είχαν μεταναστεύσει (με την ερήμωση της Σάμου) στη Χίο,  ακολουθώντας Πελοποννήσιοι, Κρητικοί, Ικαριώτες, Ναξιώτες και άλλοι.

Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα δημιουργήθηκε και το «Νεο χώριο» ή «Άνω Καρλόβασι», το σημερινό «Νέο Καρλόβασι», κρυμμένο και αυτό στο ύψωμα «Αλωνάκι», βόρεια της κεντρικής πλατείας.  Ακολούθησαν τα «καλύβια», το σημερινό «μεσαίο Καρλόβασι», ανάμεσα στα δύο προηγούμενα και αργότερα, μετά την εξολόθρευση των πειρατών, κατοικήθηκε ο «όρμος Καρλοβάσου» στα βορειοανατολικά παράλια  και το «Λιμάνι Καρλοβάσου» στα βορειοδυτικά παράλια.

Επάνω
 • Ιστορία της οικονομίας και Βυρσοδεψία

Το Καρλόβασι, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας του, ανέπτυξε την οικονομία του, στηριζόμενο στην γεωργία, κυρίως την αμπελοκαλλιέργεια, εκμεταλλευόμενο τον μεγάλο κάμπο, ο οποίος ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα. Παράλληλα αναπτύσσεται σημαντικά και το εμπόριο, κατατάσσοντας την έτσι ως την ευπορότερη πόλη του νησιού, όπως αναφέρει ο αρχιεπίσκοπος Σάμου Ιωσήφ Γεωργειρήνης το 1678.

Με την εμφάνιση, το 1892, της φυλλοξήρας (= ωίδιο που κατέστρεφε τα αμπέλια) και στην Σάμο, οι Καρλοβασίτες στρέφονται στην βυρσοδεψία,  δημιουργώντας συν το χρόνο μεγάλες μονάδες επεξεργασίας δέρματος, όχι γιατί αφθονούσε η πρώτη ύλη (τα δέρματα), αλλά γιατί υπήρχε άφθονος φλοιός πεύκου και βελανίδια, (απαραίτητες δεψικές ύλες) και φτηνά εργατικά χέρια.  Παράλληλα με την ανάπτυξη της βυρσοδεψίας αναπτύσσεται και η καλλιέργεια, η επεξεργασία και η εμπορία του καπνού.

Υπήρχαν 20 ατμοκίνητα εργοστάσια βυρσοδεψίας  και απασχολούσαν περίπου 800 εργαζόμενους. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε μείωση τον αριθμό των εργοστασίων και μετά από μερικές δεκάδες χρόνια εξαφανίστηκαν.  Τα ερείπιά τους, κατά μήκος της ακτής δείχνουν το μέγεθος και τον πλούτο που έφεραν στην πόλη η βυρσοδεψία.  Αυτή η βιομηχανία άνθησε στο Καρλόβασι όχι επειδή υπήρχαν πολλά δέρματα, αλλά γιατί υπήρχαν πολλές δεψικές ύλες (= ύλες χρήσιμες για την επεξεργασία των δερμάτων), δηλαδή φλοιούς πεύκων, καθώς και βελανιδιές που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή ταννικού οξέος για την επεξεργασία των δερμάτων. Μετά την ανακάλυψη των χημικών τρόπων για την παραγωγή του ταννικού οξέος, αλλά και διάφορα ιστορικά γεγονότα (2ος Παγκόσμιος πόλεμος, εμφύλιος) είχαν σαν αποτέλεσμα  η βιομηχανία να φθίνει και στο τέλος να εξαφανισθεί.

Η Βυρσοδεψία, σε συνδυασμό με την καπνοκαλλιέργεια, την βιομηχανία του καπνού και το εμπόριο, εκτίναξαν στα ύψη το οικονομικό, αλλά και το κοινωνικό, και πνευματικό επίπεδο της πόλης.  Αδιάψευστοι μάρτυρες, αποτελούν τα εκπληκτικά νεοκλασικά σπίτια (κυρίως στην περιοχή του όρμου Καρλοβάσου), οι επιβλητικές εκκλησίες, η Πορφυριάδα σχολή, το Χατζηγιάννειο Παρθεναγωγείο, η Εμπορική σχολή, το δημοτικό άλσος στην θέση Πευκάκια (στο Κέντρο Υγείας), το Δημοτικό Φαρμακείο, η κατασκευή του Λιμανιού, της γέφυρας Νέου – Μεσαίου, του αποχετευτικού συστήματος, αλλά και η δημιουργία του ιππήλατου τροχιόδρομου (γνωστού ως τραμ) το 1905, που εκτελούσε αστική συγκοινωνία. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και την ίδρυση στο Καρλόβασι του πρώτου τυπογραφείου του Νησιού, το 1828, από τον Εμμανουήλ Γαρουφαλή, την εποχή που μεγάλα αστικά κέντρα δεν διέθεταν.

Επάνω
 • Όνομα

Μία άποψη για την προέλευση του ονόματος της πόλης, είναι ότι προέρχεται από τις τούρκικες λέξεις karlı vadi (= χιονισμένη πεδιάδα), άποψη η οποία αμφισβητείται από πολλούς, γιατί το χιόνι είναι σπανιότατο φαινόμενο στα πεδινά της Σάμου.  Ο Νικόλαος Ζαφειρίου στο βιβλίο του  Αρχείον Σάμου, υποστηρίζει ότι αρχικά ονομάστηκε Καριόβα, λόγω του μεγάλου αριθμού Ικάριων ή Καριοτών που είχαν έρθει εδώ και με το χρόνο εξελίχτηκε σε Καρλόβασι. Πιθανότερο όμως είναι να προέρχεται από το επίθετο Καρλόβας, όπως υποστηρίζει ο Νικόλαος Δημητρίου, στη Λαογραφία της Σάμου (1983).

Παλαιότερα αναφέρονταν και ως Καρλοβάσια (πληθυντικός του Καρλόβασι) επειδή αποτελούνταν από τρεις κοινότητες, «Νέο Καρλόβασι», «Μεσαίο Καρλόβασι» και το «Παλαιό Καρλόβασι». Ήταν όλα ανεξάρτητα χωριά χτισμένα πάνω στους λόφους που περιβάλλουν την πεδιάδα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ενώθηκαν διοικητικά όλες μαζί και έτσι αποτέλεσαν τον Δήμο Καρλοβάσου. Σήμερα τα τρία έχουν επεκταθεί τόσο πολύ, ώστε είναι ενωμένα όλα σε ένα. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος και η πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της Σάμου.

Επάνω
 • Οικισμοί

Τρεις οικισμοί ανήκουν στην πόλη του Καρλοβάσου, ο οικισμός Ποτάμι, παραλιακά, 5 Km δυτικά από το Καρλόβασι με 19 κατοίκους, o οικισμός Σακουλέικα, 6 Km νότια από την πόλη με 16 κατοίκους και ο οικισμός Σουρίδες, 5 Km δυτικά από το Καρλόβασι με 23 κατοίκους.

Επάνω
 • Χρήσιμα

 • Από το 1895 λειτουργεί στο Καρλόβασι η Φιλαρμονική Εταιρεία Καρλοβάσου, που ονομάζεται «Κλεάνθης ο Σάμιος», η οποία στολίζει με τη μουσική του όλες τις θρησκευτικές ή εθνικές γιορτές, κ.λπ.
 • Το Καρλόβασι είναι η έδρα της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
 • Το Καρλόβασι ήταν η γενέτειρα του πρωτοπόρου ηγέτη της επανάστασης της Σάμου κατά των Οθωμανών το 1821, Λυκούργου Λογοθέτη, καθώς και του βάρδου και ποιητή της ελευθερίας της Σάμου Γεώργιου Κλεάνθη, του μεγάλου συνθέτη Μανώλη Καλομοίρη και άλλων επιφανών ανδρών.
 • Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια με τα όμορφα σπίτια.
 • Επισκεφθείτε τα μουσεία της πόλης
 • Επισκεφθείτε τις μεγάλες εκκλησίες της πόλης.
 • Επισκεφθείτε την περιοχή «Ταμπάκικα» με τα παλιά βυρσοδεψεία και το μουσείο Βυρσοδεψίας.
Επάνω

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Καρλόβασι Σάμου T.K. 832 00

GPS:

37.792148299016, 26.705059788127

Τηλέφωνο:
Ιστός:

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Λιμάνι

Κέντρο Υγείας

τηλ. 22733 52000

Γιατροί

Φαρμακεία

Μουσεία

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Τράπεζες

A.T.M.

Εστιατόρια

Caffe

Bar

Super Market

Αγορά

Συνεργεία Auto Moto

Δρόμος : Άσφαλτος, άνετος

Αφήστε μια κριτική

Η βαθμολογία σας

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
παπαδημητρακης μανωλης 14/03/2018 16:46
rank

πολυ λειτουργικο κ ευκολο στη χρηση.