• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού 162 m
Έκταση χωριού
0,12 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο
138 m ημιορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 8,3 km2
Πληθυσμός
2011: 517, 2001: 578, 1940: 1.464,  1886 : 806, 
1869: 611 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο 230 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, (καλύπτει μεγάλο μέρος του νησιού), με καλή φήμη στην ποιότητα καρπουζιών και ντομάτας. Άλλες καλλιέργειες ελιές και αμπέλια. Κατά το 19ο αι. καλλιεργούσαν μετάξι και από το τέλος του 19ου αι. έως το τέλος του 20ου αιώνα μεγάλες καλλιέργειες καπνού. Δευτερεύουσα δραστηριότητα οικοδομικές εργασίες.

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Κοντακαίικα, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στους βορειοδυτικούς πρόποδες του βουνού “Άμπελος” (ή Καρβούνης).

Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 29 Km, από την πόλη Καρλόβασι 5 Km από την πόλη Πυθαγόρειο 38 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 18 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Κοντακαιίκων, η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα  Καρλοβασίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Έχει εξαιρετική θέα από τα βορειοανατολικά έως βορειοδυτικά στο Αιγαίο προς την πόλη Καρλόβασι, μέχρι τη Μικρά Ασία και μερικές φορές μέχρι το νησί της Χίου αν ο καιρός το επιτρέπει.

Επάνω
  • Ιστορία & Όνομα

Όπως αναφέρει ο Εμ. Κρητικίδης στο βιβλίο του τοπογραφία της Σάμου (1869), πρώτος οικιστής του χωριού ήταν ο Γεώργιος Κοντάκης από την Πελοπόννησο, ο οποίος στις αρχές του 18ου αι. αγόρασε μεγάλη έκταση στην περιοχή και μαζί με άλλους συμπατριώτες του θεμελίωσαν το χωριό που πήρε το όνομά του.

Ο  Επ. Σταματιάδη στα “Σαμιακά” (1886), αναφέρει ως πρώτο οικιστή τον Γεώργιο με καταγωγή από το νησί Κως και το παρωνύμιο Κώτης, λόγω καταγωγής του, απ’ όπου προέκυψε και το όνομα του χωριού.  Ο “Κώτης” στα μέσα του 18ου αι. αγόρασε μεγάλη έκταση στην περιοχή, όπου εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του, στην συνέχεια τα παιδιά του παντρεύτηκαν γυναίκες από το διπλανό χωριό Υδρούσσα, μεγαλώνοντας τον συνοικισμό που εξελίχθηκε σε χωριό.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Επ. Σταματιάδης γράφει το όνομα του χωριού με “ω”ωντακαίικα) ενώ αναφέρει ως ορθότερη ονομασία το “Κωτακαίικα“.   Ο Εμ. Κρητικήδης από την άλλη το γράφει με “ο”, (Κοντακαίικα) όπως συνηθίζεται να γράφεται έως σήμερα.

Ανατολικά του χωριού, σε υψόμετρο 900 μέτρων στη κορυφή Καστροβούνι, σώζονται ερείπια δεξαμενών, θολωτών πυλών και  οχυρωματικού τοίχους, τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη κάστρου, στην περιοχή.  Το κάστρο είναι του 14ου αι., την εποχή που οι Γενουάτες μαζί με την εμπορική εταιρία Μαόνα, είχαν την κυριαρχία του νησιού. Σύμφωνα με τον Εμ. Κρητικίδη, υπήρχαν 350 σπίτια και 2 ναοί και πιθανόν ήταν το διοικητικό κέντρο της Σάμου την εποχή εκείνη, αφού ήταν η έδρα του Έπαρχου και του Επισκόπου του νησιού.

Ο ενοριακός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θεμελιώθηκε το 1902 και εγκαινιάστηκε το 1917.  Η ανέγερση του ναού πραγματοποιήθηκε με χρήματα που συγκεντρώθηκαν μετά από έρανο που διοργάνωσε ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου και με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού. Αρχιμάστορας του έργου ήταν ο Ηλίας Λιωρίδης, από το χωριό Πλάτανος, ενώ οι τεχνίτες ήρθαν από τη Κάρπαθο.

Περισσότερα για τα Κοντακαίικα . Επάνω
  • Οικισμοί

Πέντε οικισμοί ανήκουν στο χωριό Κοντακαίικα, του Άγιου Δημητρίου, 1,5 Km βορειοδυτικά του χωριού (παλαιότερη ονομασία Κάτω Καλύβια ή Αυλάκια), πάνω στον κεντρικό δρόμο Καρλοβασίου-Σάμου, με 231 κατοίκους, του Αγίου Νικολάου ή Λιμανάκι 2,5 Km βόρεια από το χωριό παραλιακά με 25 κατοίκους, (το οποίο είναι και ένα μικρό τουριστικό θέρετρο με καταλύματα και εστιατόριο), οι Βρύσες 1,5 Km δυτικά του χωριού με 134 κατοίκους, του Αγίου Ηλία 2 Km βορειοδυτικά από το χωριό, με 33 κατοίκους και οι Χατζησταμούληδες 2,7 Km νότια από το χωριό ακατοίκητο.

Ο  Επ. Σταματιάδη στα “Σαμιακά” (1886), αναφέρει τον οικισμό Κάτω καλύβια ή Αυλάκια με 18 οικογένειες, που προφανώς είναι ο σημερινός οικισμός  του Άγιου Δημητρίου, 1,5 Km βορειοδυτικά του χωριού.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Περιηγηθείτε στο χωριό και απολαύστε τα όμορφα σπίτια και την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 1902
  • Υπάρχει σηματοδοτημένο μονοπάτι #15 από το χωριό, που μετά από 45 λεπτά περίπου περπάτημα, και καλύπτοντας μία υψομετρική διαφορά 750 μ. περίπου, καταλήγει στην κορυφή Καστροβούνι, με εκπληκτική θέα και τα ερείπια του Γενουάτικου κάστρου. Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο νοτιοανατολικά, με αυτοκίνητο (4Χ4) για 4,5 km., από το χωριό προς το βουνό Άμπελος και στην συνέχεια να συνεχίσετε με τα πόδια καλύπτοντας μικρότερη απόσταση και υψομετρική διαφορά 200 μ..
  • Από το χωριό ξεκινάει χωματόδρομος (απαιτείτε 4Χ4 και πολύ προσεκτική οδήγηση) προς τα νοτιοανατολικά που φτάνει μέχρι και την κορυφή του βουνού Άμπελος ή και άλλα χωριά.
  • Συνεχίζοντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο νότια, θα φτάσετε μετά από 4 χλμ στο χωριό Υδρούσσα, μέσα από μία όμορφη διαδρομή.
  • Το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός του χωριού είναι το πανηγύρι της Παναγίας στις 15 Αυγούστου.
Επάνω
  • Video

 

Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Κοντακαίικα Σάμος T.K 83200

GPS

37.802212400459, 26.745515499697

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Γιατρός Κοινοτικός Τηλ. 22730 34062

Όμορφη θέα

Μπακάλικο

Εστιατόριο

Δρόμος: άσφαλτος, πολύ εύκολος

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία