• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού  570 m
Έκταση χωριού 
0,02 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 
588 m ορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 13,3 km2
Πληθυσμός 
2011: 82, 2001: 152, 1940: 378 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  212 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία (αμπελουργία, ελιές και λαχανικά) και κτηνοτροφία.

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Κοσμαδαίοι βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στούς βορειοανατολικούς πρόποδες του βουνού Κέρκης. Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 42 Km, από την πόλη Καρλόβασι 12,5 Km, από την πόλη Πυθαγόρειο 42 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 14 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Κοσμαδαίων η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα  Καρλοβασίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Το χωριό έχει εξαιρετική θέα από βορειοανατολικά προς βορειοδυτικά, στο Αιγαίο μέχρι τις ακτές της Μικράς Ασίας και την πόλη του Καρλοβάσου που βρίσκεται μπροστά.

Ο δρόμος για να φτάσετε στο χωριό είναι ανηφορικός με στροφές, αλλά αποζημιώνει με την όμορφη θέα και την πλούσια βλάστηση της διαδρομής.

Επάνω
  • Όνομα

Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από το γειτονικό χωριό Καστανιά και το όνομα του προέρχεται από το πρώτο κάτοικο που ονομαζόταν “Κοσμάς”.

Επάνω
  • Οικισμοί

Ο μικρό αλλά πολύ παλιός οικισμό των “Νικολούδων” ανήκει Κοσμαδαίους. Έχει 11 κατοίκους και βρίσκεται 3 Km βορειανατολικά των Κοσμαδαίων, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο χωριό. Το όνομά του οικισμού προέρχεται από τον πρώτο κάτοικο που ονομάζονταν Νικολάου, επίθετο που εξακολουθεί να υπάρχει στο χωριό.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Υπάρχει εστιατόριο για καφέ ή φαγητό.
  • Ακολουθώντας το χωματόδρομο για 4 Km νοτιοδυτικά του χωριού, μέσα απο μία υπέροχη διαδρομή θα φτάσετε στο μικρό μοναστήρι της Παγαγίας “Κακοπέρατο”. Συνεχίζοντας τον ίδιο δρόμο θα φτάσετε στο χωριό Μαραθόκαμπος, μετά από 9 km.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Κοσμαδαίοι Σάμος Τ.Κ. 83200

GPS

37.761542446226, 26.660693147504

Τηλέφωνο

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Όμορφη Θέα

Πλούσια βλάστηση

Εστιατόριο, καφενείο

Μπακάλικο (για τα βασικά)

Δρόμος : Άσφαλτος, ανηφορικός με στροφές

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία