• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού  200 m
Έκταση χωριού 
0,07 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 
197 m ορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 5,7 km2
Πληθυσμός 
2011: 415, 2001: 528, 1940: 1.258 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  170 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία (αμπελουργία, ελιές και λαχανικά.

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Λέκα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στους βορειοανατολικούς πρόποδες του βουνού Κέρκης. Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 35 Km από την πόλη Καρλόβασι 4 Km από την πόλη Πυθαγόρειο 38 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 9 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Λέκας η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα  Καρλοβασίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Είναι χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με εξαιρετική θέα βορειοανατολικά προς την πόλη του Καρλοβάσου, το Αιγαίο, μέχρι τα μικρασιατικά παράλια. Είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα χωριά στην περιοχή του Καρλοβάσου. Η όμορφη πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, τα παραδοσιακά καφενεία και η υπέροχη θέα, τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια και πολλά αρχοντικά, σε συνδυασμό με τους πραγματικά φιλόξενους ανθρώπους, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

Επάνω
  • Ιστορία & Όνομα

Το χωριό δημιουργήθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, πιθανόν, οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού να ήταν Πελοποννήσιοι, και μετανάστευσαν εκεί μετά την περίοδο του επαναποικισμού του νησιού.

Το όνομα προέρχεται από τον πρώτο κάτοικο του χωριού, που ονομάζονταν Λέκας, ο οποίος ήρθε στη Σάμο για να ξεφύγει από το διωγμό των Τούρκων, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 1715.

 

Επάνω
  • Οικισμοί

Ένας οικισμός ανήκει στο χωριό Λέκα, ο οικισμός του Αγίου Παντελεήμονα με 7 κατοίκους, σε απόσταση 1,5 Km βορειοδυτικά του χωριού. Πήρε το όνομά του από την εκκλησία, ενώ νωρίτερα ονομάστηκε Σουρλαίοι (ή Τσουρλαίοι), από το όνομα του πρώτου κατοίκου του, που ονομάζονταν Σταμούλος Σουρλής. Είναι από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού αφού αναφέρονταν σε απογραφή του 1828.  Είναι χτισμένο κοντά στην κοίτη του χειμάρρου της Καστανιάς, με πλούσια βλάστηση, άφθονα νερά και περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά.  Από την Λέκα, μπορείτε να περπατήσετε έως εκεί και να συνεχίσει για άλλα 3 χλμ προς την παραλία Ποτάμι, κοντά στο Καρλόβασι, μπορείτε επίσης να πάτε με το αυτοκίνητο, αλλά με προσοχή γιατί ο δρόμος είναι χωματόδρομος και στενός.

Επάνω
  • Video


Επάνω

  • Χρήσιμα

  • Επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου“, το καμάρι του χωριού, με το εκπληκτικό μαρμάρινο τέμπλο.
  • Πιείτε τον καφέ ή ένα σνακ στα παραδοσιακά καφενεία της πλατεία του χωριού, με την όμορφη θέα..
  • Το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός του χωριού είναι η γιορτή του «Αγίου Ιωάννη Προδρόμου» στο 29 Αυγούστου, μία από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Σάμου.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Λέκα Σάμου T.K. 832 00

GPS

37.77361279918, 26.687866666182

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Γιατρός Κοινοτικός

Τηλ. 22730 33639

Φαρμακείο

Τηλ. 22731 00392

Όμορφη θέα

Πλούσια βλάστηση

Παραδοσιακό καφενείο (με πρόχειρο φαγητό)

Mini market

Δρόμος : Άσφαλτος, ανηφορικός με στροφές (για τα τελευταία 3,5 Km)

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία