Στα γρήγορα

Πληθυσμός 2021: 424 κάτοικοι
Παλαιότερες Απογραφές
2011:415, 2001: 528, 1991: 560, 1940: 1.258, 1886: 1.045,  1869: 840 κάτοικοι
Πυκνότητα πληθυσμού ανά Km²
  74 κάτοικοι
Υψόμετρο χωριού
200 m
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 197 m ορεινό
Έκταση χωριού 
0,07 km2
Περιφέρειας μέση έκταση 5,7 km2
Ενοριακές εκκλησίες 1 ορθόδοξη, άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Βασιλικής τεχνοτροπία με τρία κλίτη χωρίς τρούλο, θεμελιώθηκε περίπου το 1845 και αποπερατώθηκε το 1863.
Οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία (αμπελουργία, ελιές, κηπευτικά και παλαιότερα χαρούπια ως ζωοτροφή).

Επάνω

Περιγραφή

Το χωριό Λέκα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στους βορειοανατολικούς πρόποδες του βουνού Κέρκης.

Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 35 Km από την πόλη Καρλόβασι 4 Km από την πόλη Πυθαγόρειο 38 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 9 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Λέκας η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα  Καρλοβασίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα χωριά του νησιού, κτισμένο ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με εξαιρετική θέα βόρεια, προς την πόλη του Καρλοβάσου, που φτάνει μέχρι τα μικρασιατικά παράλια.

Ο  Επ. Σταματιάδη στα “Σαμιακά” (1886), χαρακτηρίζει του κατοίκους του χωριού ως ιδιαίτερα ευφυείς, ετοιμόλογους, με εύθυμη διάθεση και συμπαθή σαρκασμό. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως “Λεκάτικο” τον τρόπο που απαντούν οι κάτοικοι σε ερωτήματα, ο οποίος είναι με ακριβολογία και  διασκεδαστική διάθεση, για παράδειγμα – Ποιανού είσαι, – της Μάνας μου, – Ποια είναι η μάνα σου, – εκείνη που με γέννησε”.

Η όμορφη πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, τα παραδοσιακά καφενεία, η υπέροχη θέα, τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια και τα πολλά αρχοντικά, σε συνδυασμό με τους πραγματικά φιλικούς και φιλόξενους ανθρώπους, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

Το χωριό διατηρεί σημαντικά στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει χαρακτηριστεί ως οικισμός ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (4754/30-4-2002), με πολλούς περιορισμούς στην κατασκευή και επισκευή νέων κατοικιών.

Επάνω

Ιστορία & Όνομα

Πρώτος οικιστής του χωριού ήταν ο Λέκας (ή Λέκκας), από τον οποίο πήρε το όνομά του το χωριό, χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα όταν οι υπόλοιποι Σαμιώτες αναφέρονται στο χωριό έλεγαν “στου Λέκα”, δηλαδή στο χωριό του Λέκα.

Ο Λέκας μαζί με άλλους (όπως αναφέρει ο Εμ. Κρητικίδης),  μετοίκησε από την Πελοπόννησο στην Σάμο, καταδιωκόμενοι από του Οθωμανούς κατακτητές, ενώ στην Σάμο θα είχαν γη και ελευθερία, σύμφωνα με τα προνόμια που πρόσφερε ο Κιλίτζ Αλή Πασάς, με την επανακατοίκηση του νησιού από το 1562.

Οι υπόλοιποι Πελοποννήσιοι που ήρθαν μαζί με τον Λέκα (ίσως και άλλοι που ήρθαν αργότερα), κατοίκησαν στα νοτιοανατολικά και σε απόσταση 2 km. από το χωριό, δημιουργώντας τον οικισμό Μωριά (όπως έλεγαν  την  Πελοπόννησο εκείνη την εποχή) ή Μουριά, όπως παραφράστηκε με την βοήθεια της Σαμιακής διαλέκτου.  Πιθανόν να επέλεξαν διαφορετική περιοχή από τον Λέκα  για λόγους ασφαλείας από τις πειρατικές επιδρομές, αφού ο οικισμός ήταν αθέατος από την θάλασσα. Επιπλέον εκτός από ασφάλεια, η περιοχή διέθετε γόνιμο έδαφος και πολλά νερά αλλά το σαθρό του εδάφους δημιουργεί ακόμα και σήμερα, πολλές κατολισθήσεις και αποσάθρωση του εδάφους με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τον οικισμό και να μεταφερθούν “στου Λέκα”, περίπου στα μέσα του 18ου αι..

Ο Ιωάννης Λεκκάκος στο βιβλίο του Σαμιακές Μελέτες, αναφέρει ότι, ο  Επ. Σταματιάδης, τοποθετεί την εποίκιση του χωριού πριν το 1581, επικαλούμενος έγγραφο του ίδιου έτους στο οποίο αναφέρεται το χωριό.  Είναι βέβαιο πάντως, ότι το χωριό προϋπήρχε του 1725, αφού υπάρχουν επιβεβαιωμένα συμβολαιογραφικά έγγραφα, με πράξεις δωρεών του 1725 και 1745, που αναφέρουν ως καταγωγή του δωρεοδότη “από του Λέκκα”, όπως καταγράφει αναλυτικά ο Ι.Λεκκάκος στο βιβλίο του.

Επάνω

Οικισμοί

Σήμερα ένας οικισμός ανήκει στο χωριό, του Αγίου Παντελεήμονα με 7 κατοίκους, σε απόσταση 1,5 Km βορειοδυτικά του χωριού. Πήρε το όνομά του από την εκκλησία, ενώ παλαιότερα ονομάζονταν  Σουρλαίοι ή Τσουρλαίοι, από το όνομα του πρώτου οικιστή, που ήταν ο Σταμούλος Σουρλής.  Οι πρώτοι άποικοι του χωριού ήρθαν από τα Κύθηρα στις αρχές του 18ου αιώνα και το 1869 είχε 25 σπίτια με 92 κατοίκους.  Είναι χτισμένο κοντά στην κοίτη του Κερκήτιου ποταμού (της Καστανιάς το ρέμα), περιβάλλεται από απόκρημνα βουνά με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση, ενώ φημίζονταν για τα μεγάλα και γευστικά ρόδια. Καθηγητής της Γεωπονικής σχολής Αθηνών, τα είχε χαρακτηρίσει σαν “ιδανικά ρόδια”, μετά από ανάλυση σε εργαστήριο της σχολής το 1960, μαζί με τον Γεωπόνο (τότε φοιτητή) Ευάγγελο Γ. Κιλουκιώτη.

Παλαιότερα ανήκε στην Λέκα και ο οικισμός Σουρήδες, νοτιοανατολικά του Καρλοβάσου, που πήρε το όνομά του από την οικογένεια Σουρή που έμεναν εκεί. Σήμερα ο οικισμός ανήκει στην πόλη του Καρλοβάσου.

Επάνω

Χρήσιμα

Video


Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Λέκα Σάμου T.K. 832 00

GPS

37.77361279918, 26.687866666182

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Γιατρός Κοινοτικός

Τηλ. 22730 33639

Φαρμακείο

Τηλ. 22731 00392

Όμορφη θέα

Πλούσια βλάστηση

Παραδοσιακό καφενείο (με πρόχειρο φαγητό)

Mini market

Δρόμος : Άσφαλτος, ανηφορικός με στροφές (για τα τελευταία 3,5 Km)

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία