• Εκθέματα

Το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Νικόλαου Δημητρίου, αναπαριστά και προβάλλει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σάμου πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το μουσείο χωρίζεται σε θεματικά τμήματα που παρουσιάζουν τα επαγγέλματα εκείνης της εποχής, όπως ο σιδηρουργός, μελισσοκόμος, αγγειοπλάστης, οινοποιός,  αγρότες και άλλα. Σε ειδική προθήκη, ο επισκέπτης γνωρίζει τον κύκλο του ψωμιού, τα σχήματα που παίρνει ανάλογα με τις ανάγκες και το συμβολικό χαρακτήρα που του αποδίδουν οι χωρικοί.

Ταυτόχρονα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να μάθει για την Σαμιακή αρχιτεκτονική όπως τα “μονοκάμαρα” σπίτια (=με ένα δωμάτιο) με το “κατώϊ” ο ισόγειος χώρος κάτω από το κυρίως σπίτι που χρησιμοποιούνταν για τα ζώα και ως αποθηκευτικός χώρος.

Επίσης παρουσιάζονται δείγματα της αστικής ζωής του νησιού όπως εργόχειρα, ενδυμασίες, υφαντικά και διάφορα αντικείμενα του παλιού αστικού σπιτιού τα οποία είναι εκτεθειμένα σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Το κτίριο του μουσείου τοποθετείτε σε ένα “τουριστικό χωριό” το οποίο στεγάζει διάφορα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Σάμου. Οι διάφορες περιοχές του χωριού όπως τα πλακόστρωτα, οι αυλές των σπιτιών, η πλατεία, οι ξυλόφουρνοι, το δημόσιο πλυσταριό, ο μάγκανος (χειροκίνητο ή με ζώο, αντλητικό νερού) και άλλα αποτελούν επέκταση του μουσείου, καθιστώντας το ένα πραγματικό υπαίθριο “αρχιτεκτονικό” μουσείο.

  • Ιστορία του Μουσείου

Το μουσείο λειτουργεί από τον Μάιο του 1997 και στεγάζεται σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί από την εταιρεία Ξενοδοχειακή και Τουριστική Αιγαίου Α.Ε. (Ξενοδοχείο Doryssa seaside resort), η οποία είναι και η ιδρύτρια, από το 1993, του Πνευματικού Ιδρύματος Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», στο οποίο ανήκει το Λαογραφικό Μουσείο.

  • Πρόσβαση

  • Εισιτήριο
    2 €
Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

10.00 – 13.00

Τρίτη

10.00 – 13.00

Τετάρτη

10.00 – 13.00

Πέμπτη

10.00 – 13.00

Παρασκευή

10.00 – 13.00

Σάββατο

10.00 – 13.00

Κυριακή

Κλειστό

οι παραπάνω ώρες αφορούν το καλοκαιρινό ωράριο, τον χειμώνα ανοίγει κατόπιν συνεννοήσεως

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Πυθαγόρειον Σάμου Τ.Κ. 83103

GPS

37.690087320201, 26.927196741249

Τηλέφωνο

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία