• Εκθέματα

Το μουσείο περιλαμβάνει 1.200 περίπου εκθέματα που καλύπτουν μια χρονολογική περίοδο που εκτείνεται από το 1870 έως το 1955 και συνδυάζουν στοιχεία αγροτικής και αστικής λαογραφίας.
Στην είσοδο του Μουσείου εκθέτονται δύο χαρακτηριστικές παραδοσιακές στολές της περιοχής αλλά και ευρήματα παλαιοχριστιανικής περιόδου μαζί με cart postal και τον Ηγεμονικό χάρτη της Σάμου.
Στις δύο αίθουσες, δεξιά, θυπάρχουν πορσελάνες και γυάλινα φερμένα από την Γαλλία την Αγγλία και την Τσεχία, μικροέπιπλα, ανθοστήλες, βιεννέζικες καρέκλες, φωτογραφίες, έγγραφα, εμπορική αλληλογραφία, βιβλία, Σαμιακές εφημερίδες, κουτιά από Σαμιώτικα τσιγάρα, αλλά και αστικές φορεσιές εύπορων γυναικών .
Στην επόμενη αίθουσα τοποθετείται το πλυσταριό με το καζάνι, την σκάφη, την πλύστρα, το μπουγαδοκόφινο, τις στάμνες ακόμα και το αγνό πράσινο σαπούνι.
Ακολουθεί η κουζίνα με τον σοφρά και όλα τα εργαλεία της νοικοκυράς, από το σφραγιδόψωμο μέχρι το μύλους για καφέ και τσανάκες που έφτιαχναν το γιαούρτι και τα γλυκά.
Το υπνοδωμάτιο με το στρωμένο κρεβάτι, τα όμορφα υφαντά, το μπαούλο με τα προικιά, ένα δαντελωτό νυφικό του 1902 και το παρθενοφόρι που φορούσαν οι γυναίκες την πρώτη νύχτα του γάμου τους.
Στην τελευταία αίθουσα του μουσείου θα βρείτε τον αργαλειό με τα εργαλεία του αλλά και έτοιμα υφαντά δείγματα της Σαμιακής τέχνης, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχουν και γεωργικά εργαλεία καθώς και εργαλεία τσαγκαρικής.

Η όλη προσπάθεια του Μουσείου συνεχίζεται και επικεντρώνεται πάντα στην παρουσίαση μιας όλο και πιο αντιπροσωπευτικής εικόνας της Σάμου. Το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει στον επισκέπτη συμπεριλαμβάνεται στη φράση του Γάλλου μυθιστοριογράφου Νταν Φρανκ: “… μιλώντας για τους ανθρώπους του χθες σημαίνει ότι αγαπάτε τους ανθρώπους του σήμερα, επειδή η μνήμη είναι μια αντανάκλαση και η σκιά της προβολής”.

Επάνω
  • Ιστορία του Μουσείου

Το μουσείο άνοιξε το 1994 και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο του 1899 το οποίο δώρισε ο εύπορος βυρσοδέψης Γεώργιος Βέργης στην πόλη του Καλοβάσου για να φιλοξενήσει το κοινωνικό φαρμακείο για τους φτωχούς και τους άπορους της περιοχής.

Επάνω
  • Πρόσβαση

  • Εισιτήριο
    δωρεάν
Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

09:00-14:00

Τρίτη

09:00-14:00

Τετάρτη

09:00-14:00

Πέμπτη

09:00-14:00

Παρασκευή

09:00-14:00

Σάββατο

Κλειστό

Κυριακή

Κλειστό

Είναι ανοιχτό από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το υπόλοιπο έτος (Νοέμβριος έως Απρίλιος) είναι ανοιχτό κατόπιν συνεννοήσεως, κυρίως για ομάδες επισκεπτών.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Καρλόβασι Σάμου T.K. 832 00

GPS

37.790039154416, 26.705745173967

Τηλέφωνο
E-mail

-

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία