• Στα γρήγορα

Πληθυσμός 2011: 79 κάτοικοι
Παλαιότερες Απογραφές
2011: 131, 2001: 137, 1991: 167, 1961: 375, 1951: 395, 1928: 485, 1828: 188 κάτοικοι
Πυκνότητα πληθυσμού ανά Km²
14 κάτοικοι
Υψόμετρο χωριού
360 m
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 372 m, ορεινό
Έκταση χωριού
0,02 km2
Περιφέρειας μέση έκταση 5,65 km2
Ενοριακός ναός 1 ορθόδοξος, Ζωοδόχου πηγής, Βασιλικής τεχνοτροπία χωρίς τρούλο με δύο κλίτη.
Οικονομία
στηρίζεται κυρίως στην γεωργία (αμπελουργία & ελιές), και λιγότερο στον τουρισμό.

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Μανολάτες βρίσκεται  στο βόρειο τμήμα του νησιού, στους βόρειους πρόποδες του βουνού “Άμπελος” (ή Καρβούνης). Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 23 χιλιόμετρα, από το Καρλόβασι 13 χιλιόμετρα, από το Πυθαγόρειο 32 χιλιόμετρα και τον Μαραθόκαμπο 26 χιλιόμετρα.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Μανολατών, η οποία ανήκει στην δημοτική ενότητα  Βαθέος του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου.

Είναι ένα παραδοσιακό χωριό, με όμορφα διατηρημένα σπίτια, άφθονο νερό, περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση και με φανταστική θέα. Οι καταπράσινες πλαγιές του βουνού Άμπελος (ή Καρβούνης) που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, η θέα στην θάλασσα και μέχρι τη Μικρά Ασία, δημιουργούν μια σκηνή που είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό του χωριού. Οι κάτοικοι ασχολούνται, σχεδόν αποκλειστικά με την αμπελοκαλλιέργεια, γι’ αυτό και θα βρείτε καλό ντόπιο κρασί σε διάφορες ποικιλίες.

Το χωριό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού και προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε μέρα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει πολύ λίγα δωμάτια για διαμονή, γι ‘αυτό και οι επισκέπτες είναι περαστικοί. Εδώ θα βρείτε καταστήματα με τοπικά προϊόντα, καταστήματα με είδη δώρων, εργαστήρια αγγειοπλαστικής, και αρκετά εστιατόρια με καλό φαγητό και κρασί.

Επάνω
  • Ιστορία

Το 1851, κατά τη περίοδο της ηγεμονίας στην Σάμο (1834-1912), το χωριό Μανολάτες με τα χωριά Άγιος Κωνσταντίνος, Σταυρινίδης, Άμπελος, Βαλεοντάτες (σήμερα με μερικά σπίτια), & Μαργαρίτες (δεν υπάρχει πλέον) αποτελούσαν μία κοινότητα τις “Έξι Γειτονιές”. Το 1912 με την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα έγινε ανεξάρτητη κοινότητα.

Επάνω
  • Όνομα

Σύμφωνα με τον συγγραφέα Επ. Σταματιάδη στα Σαμιακά, το όνομα του χωριού προέρχεται από το επώνυμο «Μανολάς», η οποία ήταν η πρώτη οικογένεια που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά το 1794.

Επάνω
  • Οικισμοί

Κοντά στους Μανολάτες υπήρχαν οι οικισμοί “Γεωργάτες”, “Αγγελίδης”, “Μαργαρίτες”, “Σκοπελίτες”, “Καραμανόληδες” που είχε πάρει το όνομά τους από τα ονόματα των οικογενειών που ζούσαν εκεί. Σήμερα αυτοί οι οικισμοί είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Σε κάποια από αυτά, όπως το “Μαργαρίτες” υπάρχουν κάποια ερείπια σπιτιών, δρόμοι και η εκκλησία του χωριού προς τιμήν του «Αγ.Γεωργίου» με τοιχογραφίες και όμορφες εικόνες των αγίων.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Το χωριό συνδέεται με το χωριό Σταυρινίδης με ένα πλακόστρωτο μονοπάτι και είναι μια πολύ ωραία διαδρομή για τους περιπατητές. Από το χωριό ξεκινούν επίσης αρκετοι χωματόδρομοι (για 4Χ4), που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Άμπελος (ή Καρβούνης).
  • Περιπλανηθείτε στα γραφικά δρομάκια του χωριού με τα όμορφα και καλοδιατηρημένα σπίτια, ωραία δείγματα αρχιτεκτονική της Σάμου.
  • Για να φτάσετε στο χωριό περνάτε από ένα πολύ όμορφο μέρος, που ονομάζεται “Αηδόνια” με δάσος από πλατάνια δίπλα σε ποταμάκι που ονομάζεται Κακόρεμα.
  • Στο χωριό υπάρχει πολύ καλή ποιότητα και μεγάλη παραγωγή σταφυλιών για οινοποίηση. Ζητήστε να δοκιμάσετε τοπικό κρασί.
  • Υπάρχει ένας μεγάλος χώρος για πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού.
Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Μανολάτες Σάμος Τ.Κ. 83200

GPS

37.785817453634, 26.825866630258

Τηλέφωνο
Ιστός

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Ωραία θέα

Πλούσια βλάστηση

Μπακάλικο

Εστιατόρια & caffe

Αγορά

Δρόμος: Άσφαλτος, πολύ ανηφορικός τα τελευταία 4 Km (πολύ όμορφη διαδρομή)

δύσκολος δρόμος, αλλά όμορφη διαδρομή, δίπλα στο ποτάμι και την πλούσια βλάστηση από πλατάνια.

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
GIORGALAKI 04/06/2018 17:37
rank

The ideal place for relaxing and nice view.