• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού  270 m
Έκταση χωριού 
0,16 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 
169 m ορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 48,07 km2
Πληθυσμός 
2011: 1.060, 2001: 1.329, 1928: 3.622, 1828, 3.147 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  151 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία και τον τουρισμό, λιγότερο στον τομέα της αλιείας. Παλαιότερα υπήρχαν και πολλοί ναυτικοί..

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Μαραθόκαμπος, βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κέρκης, στην πλαγιά του λόφου «Φτεριά». Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 44 Km, από την πόλη Καρλόβασι 13 Km και από την πόλη Πυθαγόρειο 33 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Δημοτική Κοινότητα Μαραθοκάμπου και ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπουτου Δήμου Σάμου.

Διοικητικά αποτελεί την  την Δημοτική Κοινότητα Μαραθοκάμπου η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου, του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, με εξαιρετική θέα στο Αιγαίο μέχρι τα νησιά των Φούρνων, την Πάτμο, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι Σαμιοπούλα ακόμα και στη Λέρο και την Κάλυμνο, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια του χωριού είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, δημιουργώντας έτσι ένα λαβύρινθο από δρομάκια, που ήταν ένας τρόπος άμυνας κατά των πειρατικών επιθέσεων.

Επάνω
  • Ιστορία

Αρχικά το χωριό χτίστηκε στα πεδινά στην περιοχή “Λουκέϊκα”, κοντά στον Κάμπο Μαραθόκαμπου, ίσως για λόγους ασφαλείας απο τίς πειρατικές επιθέσεις, ίσως για την παροχή νερού, ή για άλλους άγνωστους λόγους. Αργότερα το χωριό μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, το οποίο αρχικά χτίστηκε γύρω από τις πηγές που υπάρχουν εκεί (ανατολικά), και αργότερα επεκτάθηκε προς τα δυτικά.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό πότε δημιουργήθηκε το χωριό, το πιθανότερο είναι ότι χτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα, αφού υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη του χωριού, για αυτή την περίοδο.  Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Γεωργειρήνη (1666-1671), στο σύγγραμμα του, “Περιγραφή της παρούσης καταστάσεως της Σάμου, Ικαρίας, Πάτμου και Άθωνος”, ο Μαραθόκαμπος είχε 200 σπίτια και δύο εκκλησίες, επίσης, ο ηγούμενος της Μονής Χοζοβιώτισσας, Θεοδόσιος, στη διαθήκη του στις 27/03/1624, αναφέρει ότι γεννήθηκε στο Μαραθόκαμπο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Μαραθόκαμπος κτίστηκε στις αρχές του επαναποικισμού της Σάμου στα μέσα του 16ου αιώνας.

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήρθαν από το νησί της Χίου, οι οποίοι ήταν Σαμιώτες που είχαν καταφύγει στη Χίο, μετά από τη ερήμωση του νησιού (στα μέσα του 15ου αιώνας) και επέστρεψε. Επίσης, ήρθαν και από την Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Ικαρία, τα Δωδεκάνησα, και από άλλες περιοχές, ως επί το πλείστον αντάρτες και πολεμιστές που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Τούρκους, γιατί στη Σάμο ήταν ασφαλείς, αφού ήταν ανεξάρτητο νησί.

Ο συγγραφέας Επ. Σταματιάδης στο βιβλίο του “Σαμιακά“, μας δίνει μια καλή εικόνα του χωριού κατά τα τέλη του 19ου αιώνα: «ο Μαραθόκαμπος έχει 912 σπίτια, 7 ενοριακούς ναούς και 3.750 κατοίκους οι οποίοι απασχολούνται με την γεωργία και τη ναυτιλία, επίσης παράγει λάδι, γλυκάνισο, χαρούπια, μετάξι και σαπούνι. Στον Μαραθόκαμπο υπάρχουν κάποιες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων του δικαστηρίου, του ειρηνοδικείου, του Οικοτροφείου, το δημοτικό σχολείο και ένα μικρό μοναστήρι με μοναχές»

Το κτίριο του Δικαστηρίου κτίστηκε κατά την περίοδο του ηγεμόνα Κωνσταντίνο Αδοσίδη (1879-1885), σήμερα, στην θέση του λειτουργεί  το λύκειο Μαραθοκάμπου.

Επάνω
  • Όνομα

Ο συγγραφέας Εμ. Κρητικίδης στο βιβλίο του “Τοπογραφία αρχαία και σημερινή της Σάμου” έγραψε ότι οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από το Γύθειο με το νησάκι Μαραθονήσι, (σημερινό Κράνα) στη Πελοπόννησο, απο όπου πήρε και το όνομά του.

Το πιθανότερο είναι ότι το όνομα προέρχεται από τον άφθονο φυτό μάραθο (Μάραθον το κοινόν) που αναπτύσσεται γύρω από το χωριό, από τον οποίο συνέλλεγαν τούς σπόρους του, για την παραγωγή γλυκάνισου, που δεν είναι κατώτερος σε αιθέρια έλαια και αρώματα από το κανονικό φυτό του γλυκάνισου (Pimpinella anisum).

 

Επάνω
  • Οικισμοί

Οκτώ οικισμοί ανήκουν στο χωριό Μαραθόκαμπος, ο οικισμός Σεβσαταίικα, 4 Km βορειοανατολικά από το χωριό, o οικισμός Βελανιδιά, 5 Km νοτιοανατολικά από το χωριό, με 74 κατοίκους, o οικισμός Όρμος Μαραθοκάμπου 4,5 Km νότια από το χωριό με 35 κατοίκους, o οικισμός Κάμπος Μαραθοκάμπου 7 Km νότιαδυτικά από το χωριό με 489 κατοίκους, o οικισμός Ισώματα 9 Km νοτιοδυτικά από το χωριό (ανάμεσα σε Κάμπος & Λιμνιώνας) με 6 κατοίκους, o οικισμός Λιμνιώνας 13 Km νοτιοδυτικά από το χωριό με 35 κατοίκους, o οικισμός Αγία Κυριακή 13 Km νοτιοδυτικά από το χωριό με 42 κατοίκους και ο οικισμός Παλαιοχώρι 19 Km νοτιοδυτικά από το χωριό με 15 κατοίκους.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Αξίζει μια βόλτα μέσα στο χωριό Μαραθόκαμπος, για να δείτε παλιά παραδοσιακά πέτρινα σπίτια και πολλά νεοκλασικά, καθώς, τα στενά δαιδαλώδη δρομάκια του με τις καμάρες.
  • Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την περίτεχνη δημόσια βρύση της “Λούγκας”, με τον αιωνόβιο πλάτανο, που χτίστηκε κατά την περίοδο του ηγεμόνα Κων. Αδοσίδη, το 1881..
  • Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εντυπωσιακό έθιμο των “Οβίδων” την επόμενη μέρα του Πάσχα.
Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Μαραθόκαμπος Σάμος Τ.Κ. 83102

GPS

37.726360046341, 26.687509168809

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία