• Περιγραφή

Στην νοτιοανατολική πλευρά του βουνού Κέρκης, μέσα στην άγρια χαράδρα της Κιούρκας, μερικές εκατοντάδες μέτρα πριν την Σαραντασκαλιώτισσα (ή σπηλιά του Πυθαγόρα), βρίσκετε ο ναΐσκος, αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο που γιορτάζει στις 26 Σεπτεμβρίου.

Βρίσκετε σε υψόμετρο περίπου 320 m. από την επιφάνεια της θάλασσας, πάνω στις απόκρημνες βραχώδης πλαγιές του βουνού.

Ο ναΐσκος δεν προσφέρει κανένα αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αλλά έχει μεγάλη αξία για την Ορθόδοξη εκκλησία αφού εδώ ασκήτεψε και εκοιμήθει ο Όσιος Παύλος ο Λατρινός, τα λείψανα του οποίου είναι θαμμένα στο εσωτερικού του ναού, κάτω από μία τσιμεντένια καταπακτή, μετά την είσοδο του ναΐσου.

Στο ναό υπάρχουν δύο οικοδομικές φάσεις.

Για πρώτη φορά οικοδομήθηκε στις αρχές του 10ου αιώνα περίπου, από τον Όσιο Παύλο τον Λατρινό και τους ακόλουθους μοναχούς του, οι οποίοι σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση και τη βιβλιογραφία, ασκήτευαν  στην περιοχή κάτω από την σπηλιά του Πυθαγόρα.  Με την σταδιακή αποχώρηση των μοναχών από την περιοχή και στο πέρασμα των αιώνων, ο ναός ερειπώθηκε μέχρι τα θεμέλια.

Ανοικοδομήθηκε εκ βάθρον στα  μέσα της δεκαετίας του 1950, με την συνεισφορά των κατοίκων του Μαραθοκάμπου, μετά από όραμα που είδε ένας κάτοικος του χωριού.

  • Το όραμα

Σύμφωνα με την παράδοση, όπως την περιγράφει ο Γιάννης Γιαγάς, στο βιβλίο του «Πυθαγόρας ο Σάμιος και Όσιος Παύλος ο νεώτερος», στα  μέσα της δεκαετίας του 1950 ένας αγρότης από τον Μαραθόκαμπο, είδε όνειρο, όπου ένας καλόγερος του ζητούσε να πάει στο ερειπωμένο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, κάτω από τη Παναγία τη Σαραντασκαλιώτισα, κοντά στη ριζοβουνιά, όπου είναι ο τάφος του και να τον ξεθάψει, ο χωρικός δεν έδωσε σημασία, ούτε το ανέφερε σε άλλον. Το όνειρο επαναλήφθηκε μα ούτε κι αυτή τη φορά έδωσε ιδιαίτερη προσοχή.

Σε μερικές μέρες, σκάβοντας ένα αμπέλι με άλλους εργάτες, βλέπει μπροστά του τον καλόγερο, χωρίς να τον αντιληφθούν οι άλλοι, ο οποίος του επανέλαβε την επιθυμία του. Η τσάπα έπεσε από τα χέρια του και λιποθύμησε, όταν τον συνέφεραν οι άλλοι, τους διηγήθηκε τα όνειρα και τι είχε συμβεί εκείνη την μέρα. Έτσι αποφάσισαν όλοι μαζί να πάνε να σκάψουν στο σημείο που όριζε ο καλόγερος.

Σκάβοντας βρήκαν τρεις τάφους, δυο μαζί και έναν κοντά στη ριζοβουνιά και έτσι αποφάσισαν να ξαναχτίσουν το ερειπωμένο ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Αμέσως βρέθηκαν τεχνίτες, υλικά, δωρεές και το εκκλησάκι γρήγορα τελείωσε, αφιερώθηκε στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, που όπως έλεγε η παράδοση ανήκε και λειτουργήθηκε.

Ο θόρυβος που δημιούργησε το όραμα του αγρότη και τα λείψανα που βρέθηκαν, οδήγησαν στην έρευνα του θέματος και μετά από συλλογή πληροφοριών για τον βίο του Όσιου Παύλου τον Λατρινού, και την ασκητική ζωή του στην περιοχή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα τού ενός τάφου ανήκουν στον Όσιο Παύλο και του άλλου σε άλλους ασκητές.

Τα  λείψανα  του Όσιου Παύλου είναι θαμμένα στο εσωτερικού του ναού, κάτω από μία τσιμεντένια καταπακτή, μετά την είσοδο του ναΐσου.

 

Πηγές
Γιάννης Γιαγάς, “Πυθαγόρας ο Σάμιος και Όσιος Παύλος ο νεώτερος”
Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Ιωάννης “Η Εκκλησία της Σάμου”
Ευάγγελος Γ. Κιλουκιώτης “Η Σπηλιά της Σαραντασκαλιώτισας ή σπηλιά του Πυθαγόρα

Ιωάννης Ε. Κιλουκιώτης

Επάνω
  • Χαρακτηριστικά

  • Έτος κτίσης: Πρώτοκτίστηκε στις αρχές 10ου αιώνα. Ξανακτίστηκε από τα ερείπια στις αρχές 20ου αιώνα
  • Εορτασμός : 26 Σεπτεμβρίου
  • Υψόμετρο : ≈ 320 m
  • Κατάσταση : πολύ Καλή
  • Διοικητικά : ανήκει στην Β’ ενορία Μαραθοκάμπου
Επάνω
  • Tips

Κλείσιμο

Σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον, μην πετάτε σκουπίδια.

Επάνω
  • Πρόσβαση

Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

-

GPS

37.727714398189, 26.659571185697

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Καντίνα

με κάφε αναψυκτικά, νερό, σνάκ και μερικά αναμνηστικά

Υπαίθριο κατάστημα

με μέλι παραγωγής του και αρωματικά φυτά άπο το βουνο Κέρκης, πάνω στο δρόμο, περίπου, 900 μ. από το parking

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

αξιολόγηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία