• Περιγραφή

Το οχυρωματικό τείχος της αρχαίας πόλης Σάμου είχε συνολικό μήκος 6.430 m και περιέκλειε έκταση 1.km2, στην οποία οργανώθηκε η αρχαία πόλη της Σάμου. Τα ψηλότερα τμήματα της περιοχής, που περικλείονταν από το τοίχος, ήταν ακατοίκητα και υπήρχαν μόνο εργαστήρια και μικροί ναοί ή χρησιμοποιούνταν για άμυνα.

Το οχυρωματικό τείχος ξεκινούσε από την ανατολική προβλήτα του αρχαίου λιμανιού (του σημερινού Πυθαγορείου), συνέχιζε βόρεια της πόλης στο λόφο “Καστέλι” και μετά ακολουθούσε την κορυφογραμμή του λόφου “Καστρί” (πάνω από το Ευπαλίνιο όρυγμα) με κατεύθυνση προς την “Γλυφάδα” και κατέληγε στην ακτή, κοντά στο αρχαίο στάδιο, στα δυτικά της πόλης.

Ο ασβεστόλιθος που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του, προέρχονταν από ένα λατομείο (ακόμα ορατό) πάνω από το “μοναστήρι της Σπηλιανής” και από το φαράγγι του “Καταρούγκα”.  Τα ψηλότερα τμήματα των τοίχων κατασκευάστηκαν από τούβλα (πλίνθους από πηλό).

Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο λίγα τμήματα του τείχους (όπως εντοπίζονται στο χάρτη), μερικά στα βόρεια της πόλης, καθώς και ένας πύργος με τμήμα τοίχους στα βόρεια κοντά στην λίμνη της Γλυφάδας.

  • Ιστορία

Το οχυρωματικό τείχος της αρχαίας πόλη της Σάμου είχε κατασκευαστεί σε τρεις φάσεις.

Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησε η πρώτη φάση της κατασκευής των τοίχων, με πιθανότερη την περίοδο την τυραννίας του Πολυκράτη, στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., ίσως λίγο νωρίτερα από τα δύο μεγάλα έργα εκείνης της εποχής (το Ευπαλίνιο όρυγμα και Το λιμάνι) τα οποία δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης  χωρίς οχυρωματικό τείχος. Τα τοίχοι της περιόδου αυτής κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας τεχνική πολυγωνικής τοιχοποιίας, δηλαδή οι πλευρές των λίθων είναι πολυγωνικές με τέλεια όμως  προσαρμογή μεταξύ τους. Τα ψηλότερα τμήματα των τοίχων κατασκευάστηκαν από τούβλα (πλίνθους από πηλό).

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, γύρω από το τείχος υπήρχε τάφρος που έσκαψαν Μιλήσιοι και Λέσβιοι, τούς οποίους αιχμαλώτισε ο Πολυκράτης μετά την νίκη του σε ναυμαχία κατά των Μιλήσιων στην οποία έσπευσαν να βοηθήσουν οι Λέσβιοι μ᾽ όλο τους το στρατό.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Σάμο και την Αθήνα, κατά το 439 π.Χ. και την ήττα των Σαμιών, είχε σαν αποτέλεσμα την εξορία των κατοίκων της Σάμου και  την καταστροφή των τειχών ως τα θεμέλια τους.

Όταν οι Σαμιώτες επέστρεψαν από την εξορία, γύρω στο 300 π.Χ., ξαναέκτισαν το τείχος (δεύτερη φάση) με πέτρινη τοιχοποιία ορθογώνιων λίθων και με 40 ισχυρούς πύργους, σύμφωνα με τις νέες για την εποχή, μεθόδους οχύρωσης. Στη φάση αυτή υπήρχαν οι πιο εντυπωσιακές οχυρώσεις μέρος των οποίων εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα στην κορυφογραμμή του λόφου “Καστρί” και στη δυτική πλευρά της “Γλυφάδας”.

Η τρίτη φάση, περιελάμβανε περιορισμένες επισκευές, σύμφωνα με την τεχνική ψευδο-πολυγωνικής τοιχοποιίας και χρονολογείται μετά το 200 π.Χ., όταν η Σάμος χρησιμοποιήθηκε ως ναυτική βάση των στόλων των Πτολεμαίων και της Ρόδου.

  • Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το Οχυρωματικό τείχος της αρχαίας πόλης της Σάμου, έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1992, όπως και η ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου.
ID 595-001
Όνομα & Τοποθεσία Πυθαγόρειο Σάμου
Χώρα Ελλάδα
Συντεταγμένες N37 41 27.00 E26 56 36.00
Περιοχή : 285.9 Ha Buffer zone: 402.25 Ha
Χάρτης κλίκ εδώ για pdf αρχείο
ιστοσελίδα
UNESCO
ιστοσελίδα Υπ.Πολιτισμού

    • Πρόσβαση

    • Εισιτήριο
      ΕΛΕΥΘΕΡΟ

Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

24 ώρες ελεύθερη πρόσβαση

Τρίτη

24 ώρες ελεύθερη πρόσβαση

Τετάρτη

24 ώρες ελεύθερη πρόσβαση

Πέμπτη

24 ώρες ελεύθερη πρόσβαση

Παρασκευή

24 ώρες ελεύθερη πρόσβαση

Σάββατο

24 ώρες ελεύθερη πρόσβαση

Κυριακή

24 ώρες ελεύθερη πρόσβαση

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Πυθαγόρειον Σάμου Τ.Κ. 83103

GPS

37.699395498105, 26.929191695791

Τηλέφωνο
E-mail

-

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία