• Περιγραφή

Ο ναός Παναγία η Μακρινή κτίστηκε περί τα τέλη του 9ου μ.χ. αιώνα, πιθανότατα κατά την περίοδο που ασκήτεψε στην Σάμο ο Όσιος Παύλος ο Λατρινός. Η ιστορία της όμως πρέπει να ξεκινάει από τον 8ο αιώνα μ.χ., ίσως και νωρίτερα, αφού κατά την περίοδο που ασκήτεψε ο Όσιος Παύλος ο Λατρινός στο «Σπήλαιο του Πυθαγόρα» του όρους Κέρκη Σάμου, προέτρεψε νέους ασκητές να εγκατασταθούν και να επανιδρύσουν τρεις Λαύρες (= μικρά μοναστήρια της πρώιμης χριστιανικής περιόδου)  που προϋπήρχαν σε δυσπρόσιτη περιοχή στην βορειοδυτική περιοχή του όρους Κέρκη και είχαν καταστραφεί από τις επιδρομές των Αγαρηνών (= Άραβες μουσουλμάνοι).  Σύμφωνα με τον Σάμιο ιστορικό και μελετητή Επαμεινώνδα Σταματιάδη, πρόκειται για την Παναγία Μακρινή, τον Άγιο Γεώργιο που βρίσκετε σε μικρή απόσταση από το χωριό Δρακαίοι και αποτελεί σήμερα τον κοιμητηριακό ναό του χωριού και τον Άγιο Χαράλαμπο που βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Καλλιθέα.

Στο ναό διακρίνονται δύο διαφορετικές οικοδομικές φάσεις, πρώτη το ανατολικό τμήμα του ναού που ανήκει στον τύπο της μονόχωρης θολοσκέπαστης βασιλικής,  χρησιμοποιείται ολόκληρο ως χώρος ιερού, και πιθανότατα θεμελιώθηκε στα μέσα του 9ου  μ.χ., και ο κυρίως ναός που αποτελεί τη δεύτερη οικοδομική φάση και ανήκει στον τύπο του μονόχωρου τρουλλαίου με πλάγιες κόγχες (χορούς).

Το μέγεθος του ναού είναι 4 μέτρα μήκος και 2 μέτρα πλάτος και είναι κτισμένη μέσα σε σπήλαιο με 15 μέτρα ύψος και εμβαδόν 25 τ.μ. περίπου, στο κάτω μέρος του οποίου υπάρχουν γούρνες και πιθάρια που συλλέγετε το αγίασμα (νερό από τους σταλακτίτες).

Το εσωτερικό του ναού (ανατολικό τμήμα) είναι διακοσμημένο με τοιχογραφίες του 14 αιώνα, σε αρκετά καλή κατάσταση, οι οποίες αναπαριστάνουν την Θεία Λειτουργία, την Παναγία με τον Χριστό στην αγκαλιά της, Ιεράρχες, ο Χριστός με αριστουργηματικό τρόπο, η Υπαπαντή του Κυρίου, σκηνές απο τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου, Αγίους, Αρχαγγέλους και άλλα.

Ο ναός (παλαιότερα Μονή – Λαύρα) της Παναγίας της Μακρινής υπάγονταν στο Μονύδριο του Αγίου Γεωργίου Σινά της Καστανιάς, όπως αναφέρει Πατριαρχικό Σιγίλλιο ( = επίσημο έγγραφο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) του έτους 1816.

Τιμάται στο όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου)

Είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1999  (ΦΕΚ 330/Β/8-4-1999)

Κλείσιμο

Σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον, μην πετάτε σκουπίδια, μην ανάβετε φωτιές.

  • Χαρακτηριστικά

  • Έτος κτίσης: μέσα 9ου μ.χ. αιώνα
  • Εορτασμός : 15 Αυγούστου
  • Υψόμετρο ≈ 900 m
  • Κατάσταση : καλή
  • Πρόσβαση

  • Για να φτάσετε έως εκεί με αυτοκίνητο, από τον Κάμπο Μαραθοκάμπου, κινηθείτε δυτικά προς το χωριό Καλλιθέα, για 16 χλμ., στη συνέχεια (100 μ πριν το parking του χωριού), ακολουθείτε την πινακίδα προς “Αγ. Παντελεήμων & Παναγία Μακρινή” και συνεχίζεται τον βατό χωματόδρομο για άλλα 5 χλμ. περίπου, όπου θα συναντήσετε το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης,  από εκεί ακολουθείτε την πινακίδα προς “Παναγία Μακρινή” για άλλο 1 χλμ. περίπου όπου αφήνεται το αυτοκίνητο και συνεχίζεται με τα πόδια για περίπου 500 μ. ανηφορικού μονοπατιού, πολύ καλά συντηρημένου, με συνεχείς ενδείξεις σε σχήμα σταυρού (δείτε το video παρακάτω).

 

  • Video

Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Συνεχώς ανοικτή

Τρίτη

Συνεχώς ανοικτή

Τετάρτη

Συνεχώς ανοικτή

Πέμπτη

Συνεχώς ανοικτή

Παρασκευή

Συνεχώς ανοικτή

Σάββατο

Συνεχώς ανοικτή

Κυριακή

Συνεχώς ανοικτή

Η πρόσβαση είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Παναγία Μακρινη στο Βουνό Κέρκης

GPS

37.727823364963, 26.604318581522

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

αξιολόγηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία