• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού  530 m
Έκταση χωριού 
0,08 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 
530 m ορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 11 km2
Πληθυσμός 
2011: 396, 2001: 577, 1951: 747, 1940: 900 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  205 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία (αμπελουργία), μελισσοκομία και στον τομέα του τουρισμού, μερικά εστιατόρια και καταστήματα με είδη δώρων.

Επάνω
 • Περιγραφή

Το χωριό Πλάτανος, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στους δυτικούς πρόποδες του βουνού “Άμπελος” (ή Καρβούνης). Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 38 Km, από την πόλη Καρλόβασι 12 Km από την πόλη Πυθαγόρειο 25 Km και από Μαραθόκαμπος χωριό 8 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Πλατάνου, η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα  Καρλοβασίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Έχει εξαιρετική, ευρεία θέα από τα βόρεια έως τα νότια και μπορείτε να δείτε το βουνό “Κέρκης” και τα χωριά του, την νοτιοδυτική ακτή της Σάμου, το Καρλόβασι, επίσης το νησί των Φούρνων, πολλά νησιά των Δωδεκανήσων στα νότια, μέχρι και το νησί της Χίου μερικές φορές στα βόρεια, κυριολεκτικά το Αιγαίο στα πόδια σας.

Αν και η ευρύτερη περιοχή του «Πλάτανος» υπέστη πολλές πυρκαγιές τα περασμένα χρόνια, το χωριό εξακολουθεί να περιβάλλεται από πλούσια δάση με πεύκα και αμπέλια.

Επάνω
 • Ιστορία & Όνομα

Χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα από αποίκους της Εύβοιας.

Πήρε το όνομά του από τα μεγάλα πλατάνια που υπάρχουν στην κεντρική πλατεία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του.

Το χωριό δεν διαθέτει κανέναν οικισμό στην ευρύτερη περιοχή του.

 • Χρήσιμα

 • Επισκεφτείτε στο χωριό την δημόσια βρύση στην πλατεία, που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα και ανοικοδομήθηκε το 1837.
 • Επίσκεψη στο χωριό την εκκλησία της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου”, είναι μεταβυζαντινό κτίριο του 17ου αιώνα, μνημείο αναγνωρισμένο από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού από το 1981.
 • Επισκεφτείτε το κτίριο του δημοτικού σχολείου (αρχιτεκτονικό μνημείο), το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Αρχιμανδρίτη «Δαμιανού» (κατά κόσμο Νικόλαο Τσουκαλαδάκη από τον Πλάτανο), ο οποίος ήταν επίσης ζωγράφος και αρχιτέκτονας και με σπουδές στο Παρίσι. Το κτίριο αποκαταστάθηκε διατηρώντας πλήρως την αρχική του μορφή, στα τέλη του 20ου αιώνα από τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα Κυριάκο Κρόκο (επίσης από τον Πλάτανο).
 • Πιείτε τον καφέ ή γευματίστε στην δροσερή πλατεία του χωριού, κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων.
 • Αγοράσω μέλι ή σπιτικό κρασί, από μικρά παραδοσιακά μαγαζιά στην πλατεία του χωριού.
 • Από το χωριό ξεκινούν πολλοί χωματόδρομοι, που θα σας οδηγήσουν στα ανατολικά, προς το εσωτερικό του νησιού, και στο βουνό “Άμπελος” (ή Καρβούνης).
 • Ακολουθώντας τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, από την πλατεία προς τον βορρά, θα σας οδηγήσει στα χωριά Άγιοι Θεόδωροι και Κοντέικα.
 • Το χωριό φημίζεται για την πλούσια και καθαρά νερά του, υπάρχει και το γνωστό, σχετικό παραδοσιακό τραγούδι “να ‘χα νερό απ’ το Πλάτανο” (κάντε κλικ εδώ για το πρωτότυπο και εδώ reggae mix).

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Πλάτανοσ Σάμος T.K 83200

GPS

37.739317145391, 26.747190152471

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Κοινοτικός Γιατρός Τηλ. 22730 39285

Όμορφη θέα

Πλούσια βλάστηση

Mini Market

Εστιατόρια, καφενεία

Δρόμος : Άσφαλτος, ανηφορικός με στροφές (για τα τελευταία 2,5 Km)

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία