• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού  10 m
Έκταση χωριού 
0,25 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 
14 m πεδινό
Περιφέρειας μέση έκταση 5,3 km2
Πληθυσμός 
2011: 1.630, 2001: 1.642, 1928: 2.501 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  140 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στον τουρισμό, λιγότερο στην αλιεία και τη γεωργία.

Επάνω
 • Περιγραφή

Το Πυθαγόρειο  βρίσκεται παραθαλάσσια, στο νότιο τμήμα του νησιού, στο νοτιοανατολικό άκρο του κάμπου της Χώρας. Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 13 Km, από την πόλη Καρλόβασι 36 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 33 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Δημοτική Κοινότητα Πυθαγορείου η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου.

Είναι η πιο τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή της Σάμου με άριστη τουριστική υποδομή που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 5.500 επισκέπτες. Το λιμάνι του, διεκδικεί ηγετική θέση στα λιμάνια του Αιγαίου, σε αφίξεις σκαφών, αφού κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου πάνω από 2.000 πλοία και γιότ φτάνουν στο λιμάνι του, όπου εξυπηρετούνται με ηλεκτρική ενέργεια, νερό, ανεφοδιασμό, εξοπλισμό. Δίπλα από την πόλη υπάρχει και μια σύγχρονη μαρίνα.

Είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία πόλη της Σάμου, πρωτεύουσα του νησιού και μία από τις πιο διάσημες ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας. Είναι χτισμένο στο κάτω μέρος της αρχαίας πόλης , αμφιθεατρικά γύρω από το λιμάνι.

Η παλιά πόλη, είχε δύο καινοτόμες πρωτοτυπίες στον κόσμο, το πρώτο τεχνητό λιμάνι και την πρώτη σήραγγα, το Ευπαλίνειο όρυγμα, που κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 6ου π.Χ., την περίοδο του τυράννου Πολυκράτη. Όπως αναφέρεται από τον Ηρόδοτο (Έλληνας ιστορικός), το λιμάνι ( «χώμα στη θάλασσα», όπως το ονόμασε) είναι η πιο εκπληκτική κατασκευή, μετά το Ευπαλίνειο όρυγμα.

Το Πυθαγόρειο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και διαθέτει πολλά αρχαιολογικά αξιοθέατα, μέσα και γύρω από την πόλη, καθώς και ένα εξαιρετικό μουσείο

Επάνω
 • Ιστορία

Η παλιά πόλη της Σάμου (σημερινό Πυθαγόρειο) δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του 5ου π.Χ. αιώνα από καταδιωκόμενους Ίωνες, οι οποίοι την ανέδειξαν σε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κέντρα της αρχαίας Ελλάδα.

Η χρυσή εποχή της πόλης ήταν την  περίοδο του τυράννου Πολυκράτη (538 μέχρι 522 π.χ.). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η αρχαίας Σάμος ήταν μία από τις ισχυρότερες οικονομικές, πολιτιστικές και ναυτικές δυνάμεις, με τα γρήγορα και ισχυρά πολεμικά πλοία «Σάμαινα». Κατά την περίοδο αυτή περίοδος αυτή κατασκευάστηκε ο εντυπωσιακός ναός της Θεάς Ήρας, το αρχαίο λιμάνι, η Σήραγγα του Ευπαλίνου, η βιβλιοθήκη, τα παλάτια του Πολυκράτη, τα τείχη της πόλης, το θέατρο και πολλά άλλα που δείχνουν το μέγεθος της οικονομικής δύναμης της πόλης. Η κατασκευή του λιμανιού, είχε ως στόχο να καταστήσει την πόλη ένα κομβικό σημείο για τη διέλευση των πλοίων που πήγαιναν ή έρχονταν από την Έφεσο (κέντρο της Ιωνίας). Αυτό συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και την έκανε γνωστή σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Αυτή η πόλη είναι η γενέτειρα του μαθηματικού Πυθαγόρα, του αστρονόμου Αρίσταρχου, του φιλόσοφου Επίκουρου, του μυθοποιού Αίσωπου, του ιστορικός Ηρόδοτος (δεν γεννήθηκε στη Σάμο, αλλά έζησε εκεί ότν εξορίστηκε από την πατρίδα του), του μαθηματικού Κόνωνα, του αρχιτέκτονα Ροίκου (βοήθησε στο σχεδιασμό και την κατασκευή του ναού του Ήρας στη Σάμο), του γλύπτη Πυθαγόρα και άλλων μεγάλων της ανθρωπότητας που συνέβαλαν στην εξέλιξη της.

Με το πέρασμα του χρόνου και την παρουσία διαφόρων κατακτητών, άρχισε η παρακμή της πόλης και στα μέσα του 15ου αιώνα ερημώνει η πόλη, μαζί με όλο το νησί, εξαιτίας των πειρατικών επιθέσεων, που λυμαίνονταν την πόλη μαζί με ολόκληρο το νησί.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μόνο μια μικρή φρουρά παρέμεινε στο σημείο, με σκοπό να ενημερώνει την οθωμανική διοίκηση, που βρίσκονταν στο χωριό Χώρα, κάθε φορά που ένα πλοίο έμπαινε στο λιμάνι.

Η πόλη άρχισε να κατοικείται και πάλι, στα μέσα του 19ου αιώνα, επί Ηγεμονίας του Μιλτιάδη Αρίσταρχου (1859-1866). Η νέα πόλη με αναδιοργανωμένη την ρυμοτομία των δρόμων, χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης και πάνω στα θεμέλια του αρχαίου λιμανιού, χτίστηκε μια νέα αποβάθρα, η οποία μαζί με τον λιμενοβραχίονα, προστάτευαν το λιμάνι της πόλης. Ο  Μιλτιάδης Αρίσταρχος, προσπάθησε να κάνει το Πυθαγόρειο πρωτεύουσα της Σάμου, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού μόλις πριν μερικά χρόνια (1854) είχε μεταφερθεί η πρωτεύουσα από την Χώρα στην πόλη της Σάμου.

Επάνω
 • Όνομα

Με την δημιουργία του, το νέο χωριό ονομαζόταν «Τηγάνι», λόγω του κυκλικού σχήματος του λιμανιού, όπως αναφέρει ο συγγραφέας Επ.Σταματιάδης στα Σαμιακά Ο συγγραφέας Νικ. Δημητρίου δίνει μια άλλη εξήγηση, ότι θα μπορούσε να προέρχεται από τη γαλλική λέξη «douane» που σημαίνει τελωνείο, ή ότι θα μπορούσε ακόμη και να προέρχεται από το επίθετο «Τηγάνος» που υπήρχε στο Πυθαγόρειο.

Το σημερινό της όνομα, Πυθαγόρειο, δόθηκε στο χωριό το 1955 από τη «Διεθνή Οργάνωση Πυθαγορείων» προς τιμήν του μεγάλου φιλόσοφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, που γεννήθηκε εδώ.

Επάνω
 • Οικισμοί

Το Πυθαγόρειο έχει τρεις οικισμούς, τον οικισμό Καρπόβουλο 2 Km βορειοδυτικά της πόλης με 29 κατοίκους, τον οικισμό Νέα Πόλη 2 Km βορειοανατολικά, με 76 κατοίκους και τον οικισμό Πούντα 2 Km βορειοδυτικά με 121 κατοίκους.

Επάνω
 • Χρήσιμα

 • Περπατήστε στην προβλήτα του λιμανιού, με θέα τα πολυτελή σκάφη και να περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια της πόλης,
 • Επισκεφθείτε το σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης,
 • Επισκεφθείτε τα ρωμαϊκά λουτρά,
 • Επισκεφθείτε το Ευπαλίνειο όρυγμα ή αμφίδρομο όρυγμα, μήκους 1026 μέτρα,
 • Επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας (Σπηλιανής), δίπλα από το Ευπαλίνειο όρυγμα,
 • Το Αρχαίο Θέατρο,
 • Επισκεφθείτε το κάστρο και το μουσείο του Λυκούργου, στην πόλη, που χτίστηκε το 1824,
 • Επισκεφθείτε τα τείχη, πάνω από το χωριό,
 • Κάνε μια ημερήσια κρουαζιέρα στίς γύρω παράκτιες περιοχές, με ένα από τα παραδοσιακά σκάφη που θα βρείτε στο λιμάνι.
 • Video

«Πυθαγόρειο» εντυπωσιακή εναέρια βιντεοσκόπηση της πόλης.

Επάνω

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Πυθαγόρειον Σάμου Τ.Κ. 83103

GPS:

37.689824239078, 26.942687630689

Ιστός:

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Λιμάνι

Γιατρός

Φαρμακείο

Μουσείο

Τράπεζα

Α.Τ.Μ.

Εστιατόρια

Caffe

Bar

Super Market

Αγορά

Συνεργείο αυτοκινήτων

Δρόμος : Άνετος άσφαλτος

Αφήστε μια κριτική

Η βαθμολογία σας

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία