• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού  5 m
Έκταση χωριού 
1,04 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο
20 m ημιορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 9,3 km2
Πληθυσμός
2011: 6.200, 2001: 6.275, 1991: 5.824, 1951: 6.007, & 1928: 8.636 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  167 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στο εμπόριο, τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών

Επάνω
  • Περιγραφή

Η πόλη της Σάμου, βρίσκεται στο βόρειοανατολικό τμήμα του νησιού. Οι αποστάσεις είναι: 14 Km από την πόλη του Πυθαγορείου, 32 Km από την πόλη Καρλόβασι και 43 Km από το χωριό Μαραθόκαμπος.

Διοικητικά αποτελεί την δημοτική Κοινότητα Σάμου, η οποία ανήκει στην  δημοτική ενότητα  Βαθέος του Δήμου Ανατολικής Σάμου, του οποίου είναι έδρα.

Η πόλη της Σάμος, αν και η νεότερη πόλη του νησιού, γοητεύει στην πρώτη ματιά τον επισκέπτη, με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία που δημιουργούν τα νεοκλασικά κτίρια, η μορφολογία του χώρου και φυσικά η προκυμαία, η καλοκαιρινή «περαντζάδα» της πόλης. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και είναι μία από τις λίγες πόλεις που κατάφερε να διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Έχει από τις καλύτερες προκυμαίες στο Αιγαίο και πολλά νεοκλασικά κτίρια που μαρτυρούν παλιές καλές εποχές του νησιού.

Επάνω
  • Ιστορία

Είναι κτισμένη παραλιακά, στο βάθος του ομώνυμου κόλπου και αποτελούσε το επίνειο του χωριού Βαθύ, γι’ αυτό και το έλεγαν «γιαλό». Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα υπήρχαν μερικές αποθήκες στην περιοχή,  τότε και ενώ ο φόβος των πειρατών είχε περάσει, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σπίτια και να δημιουργείται ο πρώτος οικισμός.

Ο οικισμός άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα, όταν στις αρχές του καλοκαιριού του 1854, ο Ηγεμόνας Ιον Γκίκας, αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα από το χωριό Χώρα. Όπως είχε πει “είναι προς το συμφέρον αυτού του τόπου να διαθέτει παραθαλάσσια πρωτεύουσα και ο κόλπος του Βαθιού είναι πράγματι το τέλειο σημείο για αυτό το σκοπό“.

Ο λιμενοβραχίονας και η προκυμαία (οδός Θεμιστοκλή Σοφούλη), είναι από τα πρώτα έργα που έγιναν στην Σάμο, στα πλαίσια της διαμόρφωσης της, ως πρωτεύουσα του νησιού (1854). Η κατασκευή της προκυμαίας ξεκίνησε το 1875, δημιουργώντας έναν χώρο φορτοεκφόρτωσης επιβατών και εμπορευμάτων (αποβάθρα), αρχικά, μπροστά από την πλατεία Πυθαγόρα ενώ αργότερα (1909) μεταφέρθηκε στην σημερινή του θέση με την κατασκευή λιμενοβραχίονα 100 μέτρων.  Την δεκαετία του 1980, ο λιμενοβραχίονας επεκτάθηκε άλλα 150 μ. και η προκυμαία 15 μ., μέσα στην θάλασσα.

Επάνω
  • Όνομα

Αρχικά ο οικισμός ονομάζονταν “Γιαλός”, στην συνέχεια  “Κάτω Βαθύ”, αργότερα μετονομάστηκε σε “Στεφανούπολη”, από τον ίδιο τον ηγεμόνα, Στέφανο Βοργίδη (1832-1850, από τους χειρότερους ηγεμόνες του νησιού ).   Μετά την αντικατάσταση του Βοργίδη (το 1849) ονομάστηκε “Λιμήν Βαθέος” και το 1958 πήρε το σημερινό της όνομα, Σάμος.

Επάνω
  • Οικισμοί

Οκτώ οικισμοί ανήκουν στην πόλη της Σάμου, τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής ή Νησί παραθαλάσσιος, 10 Km βορειοανατολικά της Σάμου με 25 κατοίκους, ο οικισμός Ασπροχόρτι παραθαλάσσιος, 9 Km βορειοανατολικά από τη Σάμο με 11 κατοίκους, ο οικισμός Γαλάζιο παραθαλάσσιος, 11 Km βορειοανατολικά της Σάμου με 23 κατοίκους, και τα νησάκια του Αγίου Νικολάου, Διαπόρτι, Κασσονήσι, Μακρόνησος, και Πρασονήσι βορειοανατολικά από τη Σάμο (ακατοίκητα).

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Στην πόλη της Σάμου εδρεύουν όλες οι διοικητικές αρχές του νησιού όπως το δημαρχείο και Αρχιεπισκοπή, διαθέτει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του νησιού, καθώς και μουσεία, πολλές τράπεζες και άλλα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της ανατολικής Σάμου, με καθαρά αστικό πληθυσμό.
  • Φιλοξενεί επίσης τα γαλλικά και τα γερμανικά προξενεία.
  • Πίσω από το παραλιακό δρόμο (στον πρώτο παράλληλο δρόμο) είναι ο κύριος εμπορικός δρόμος της πόλης.
  • Περπατήστε στην πόλη για να θαυμάσετε τα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια, που μαρτυρούν την μεγάλη οικονομική ευημερία της πόλης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.
Ξενοδοχεία στην περιοχή πόλης Σάμου Εξασφαλίστε την διαμονή σας με την ασφάλεια της Booking.com Επάνω
  • Video

Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Σάμος T.K. 83100

GPS

37.755831344143, 26.976291797237

Τηλέφωνο

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Λιμάνι

Νοσοκομείο

Γιατροί

Φαρμακεία

Μουσεία

Τράπεζες

A.T.M.

Εστιατόρια

Caffe

Bar

Super Market

Αγορά

Συνεργεία αυτ/των & moto

Δρόμος : άνετος, άσφαλτος

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία