• Στα γρήγορα

Πληθυσμός 2021: 355 κάτοικοι
Παλαιότερες Απογραφές
2011: 368, 2001: 520, 1991: 413, 1981: 410, 1940: 800,  1869: 639 κάτοικοι.
Πυκνότητα πληθυσμού ανά Km²
25 κάτοικοι
Υψόμετρο χωριού
220 m
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 230 m ορεινό
Έκταση χωριού
0,05 km2
Περιφέρειας μέση έκταση 14,1 km2
Ενοριακός ναός 1 ορθόδοξος, Άγιος Αθανάσιος.
Οικονομία
βασίζεται κυρίως στη γεωργία (καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, αμπελουργία, ελαιοκαλλιέργεια). Παλαιότερα, έως το τέλος του 20ου αιώνα  η κύρια καλλιέργεια ήταν ο καπνός.

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Υδρούσσα, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στους βορειοδυτικούς πρόποδες του βουνού «Άμπελος» (ή Καρβούνης) και περιβάλλεται από αμπελώνες και δάση, με όμορφη θέα προς τον κάμπο του Καρλοβάσου και την θάλασσα. Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 33 Km, από την πόλη Καρλοβάσου 6,5 Km, από την πόλη Πυθαγόρειο 42 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 19 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Υδρούσσας, η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα  Καρλοβασίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Επάνω
  • Ιστορία & Όνομα

Το αρχικό του όνομα ήταν Φούρνοι, το οποίο πιθανόν προέκυψε από τούς φούρνους των πολλών αγγειοπλαστείων που υπήρχαν μέχρι και τον 19ο αι. στο χωριό.   Ο Ε. Σταματιάδης στα Σαμιακά (1886), εκτός της προαναφερόμενης άποψης, για την προέλευση του ονόματος, αναφέρει και μία δεύτερη, λιγότερο πιθανή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία το όνομα προήλθε από τον τόπο καταγωγής των πρώτων οικιστών, που η παράδοση λέει ότι προέρχονταν από το νησί των Φούρνων.

Ο Βικτόρ Γκερέν, στο βιβλίο του περιγραφή των νησιών Πάτμου και Σάμου (1856), στην προσπάθειά του να βρει την θέση της αρχαίας πόλης της Σάμου Ιπνουσία, μέσω της ετυμολογίας του ονόματος, τοποθετεί την θέση της αρχαίας πόλης στην ευρύτερη περιοχή τής Υδρούσσας, αφού Ιπνός ή Ιπνούς σημαίνει καμίνι ή φούρνος, στα αρχαία Ελληνικά και Ιπνουσία = με πολλούς φούρνους, όπως και η προέλευση του αρχικού ονόματος (Φούρνοι) του χωριού. Η άποψη του Γκερέν ενισχύεται από τα πολλά αρχαία ερείπια που έχουν βρεθεί κατά καιρούς, στην γύρω περιοχή της Υδρούσσας.

Στην ευρύτερη περιοχή της Υδρούσσας, υπήρχε έντονη οικιστική δραστηριότητα και κατά την Βυζαντινή περίοδο, όπως μαρτυρούν τα ευρήματα στις γύρω περιοχές τού χωριού, όπως χριστιανικοί τάφοι, δεξαμενές νερού, πήλινα σκευή και άλλα ερείπια, πιθανόν της Μεσοβυζαντινής και Υστεροβυζαντινής Περιόδου.

Η Υδρούσσα είναι από τα πρώτα χωριά της Σάμου μετά την επανακατοίκησή (1550), αφού προϋπήρχε του 1625, όπως προκύπτει από έγγραφο του ίδιου έτους, στο οποίο αναφέρεται με το όνομα Φούρνοι.

Το 1950 περίπου, το χωριό μετονομάστηκε σε “Υδρούσσα”  που προκύπτει από το αρχαιοελληνικό “ύδωρ οὖσαν” (= έχει νερά), λόγω των πολλών πηγών στην περιοχή.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Η γύρω περιοχή έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από τα ερείπια της αρχαιότητας αλλά και της Βυζαντινής εποχή..
  • Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του “Άγιου Αθανασίου και Κύριλλου” που κτίστηκε το 1782 με αξιόλογες τοιχογραφίες και την εκκλησία της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου” που κατασκευάστηκε το 1663, στην περιοχή “Πεταλούδα”, επίσης με αξιόλογες τοιχογραφίες.
  • Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια του χωριού και απολαύστε την όμορφη αρχιτεκτονική των σπιτιών.
  • Το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός του χωριού είναι η γιορτή του «Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» στις 29 Αυγούστου ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Σάμου.
  • Ακολουθείστε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς τα βόρεια, για να φτάσετε μετά από 4 km στο χωριό Κοντακαίικα.
Επάνω
  • Video

Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Υδρούσσα Σάμος T.K 83200

GPS

37.779058638404, 26.747654413998

Τηλέφωνο

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Όμορφη Θέα

Μπακάλικο

Εστιατόριο, καφενείο

Δρόμος : άσφαλτος, εύκολα ανηφορικός με ελαφρές στροφές

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία