• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού 220 m
Έκταση χωριού
0,05 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 
230 m ορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 14,1 km2
Πληθυσμός 
2011: 368, 2001: 520, 1940: 800 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο 143 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία (καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, αμπελουργία, ελαιοκαλλιέργεια). Παλαιότερα, έως το τέλος του 20ου αιώνα  η κύρια καλλιέργεια ήταν ο καπνός.

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Υδρούσσα, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στους βορειοδυτικούς πρόποδες του βουνού «Άμπελος» (ή Καρβούνης) και περιβάλλεται από αμπελώνες και δάση, με όμορφη θέα προς τον κάμπο του Καρλοβάσου και την θάλασσα. Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 33 Km, από την πόλη Καρλοβάσου 6,5 Km, από την πόλη Πυθαγόρειο 42 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 19 Km.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Υδρούσσας, η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα  Καρλοβασίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Επάνω
  • Ιστορία & Όνομα

Από τις υπάρχουσες μαρτυρίες, το χωριό χτίστηκε πριν από 1625. Το αρχικό του όνομα ήταν Φούρνοι, επειδή υπήρχαν πολλοί φούρνοι στην περιοχή, για την παραγωγή κεραμικών αγγείων, κατά την αρχαιότητα. Αργότερα, το 1950, μετονομάστηκε σε “Υδρούσσα”  από το αρχαιοελληνικό “ύδωρ οὖσαν” (= που έχει νερά), λόγω των πολλών πηγών στην περιοχή.

Το χωριό ξεχωρίζει με τα γραφικά σπίτια του και έχει αρκετά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του “Άγιου Αθανασίου και Κύριλλου” που κτίστηκε το 1782 με αξιόλογες τοιχογραφίες και την εκκλησία της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου” που κατασκευάστηκε το 1663, στην περιοχή “Πεταλούδα”, επίσης με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Η γύρω περιοχή έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως αποδεικνύεται από τα ερείπια παλιών κτιρίων και κομμάτια κεραμικών, κυρίως από τη Βυζαντινή εποχή..
  • Το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός του χωριού είναι η γιορτή του «Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή» στις 29 Αυγούστου ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Σάμου.
  • Επισκεφτείτε την εκκλησία του «Άγιου Αθανάσιος και Κυρίλλου».
  • Επισκεφθείτε την εκκλησία «Κοίμηση της Θεοτόκου» στην περιοχή “Πεταλούδα”.
Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Υδρούσσα Σάμος T.K 83200

GPS

37.779058638404, 26.747654413998

Τηλέφωνο

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Όμορφη Θέα

Μπακάλικο

Εστιατόριο, καφενείο

Δρόμος : άσφαλτος, εύκολα ανηφορικός με ελαφρές στροφές

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία