• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού 10 m
Έκταση χωριού
0,05 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο

Περιφέρειας μέση έκταση
Πληθυσμός 
2011: 210, 2001: 221 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο 246 m² ανά άτομο.

Οικονομία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, την αλιεία και τη γεωργία.

Επάνω
  • Περιγραφή

Ο Όρμος Μαραθοκάμπου είναι οικισμός του χωριού Μαραθόκαμπος, βρίσκεται στο νότιο-δυτικά του νησιού, δίπλα στη θάλασσα, και είναι ένα από τα γνωστότερα τουριστικά θέρετρα της Σάμου. Οι αποστάσεις είναι: από την πόλη της Σάμου 46 Km, από την πόλη Καρλόβασι 16,5 Km, από την πόλη Πυθαγόρειο 33 Km και από το χωριό Μαραθόκαμπος 4,5 Km.

Διοικητικά αποτελεί τον οικισμό “Όρμου Μαραθοκάμπου” ο οποίος ανήκει στην Δημοτική Κοινότητα Μαραθοκάμπου , της Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

  • Ιστορία & Όνομα

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Επ. Σταματιάδης στο βιβλίο του “Σαμιακά” (1862), “από τον Όρμο αναχωρούν όλα τα σκάφη της περιοχής, μεταφέροντας επιβάτες και εμπορεύματα, σε άλλα λιμάνια του Αιγαίου. Υπάρχουν υπηρεσίες υγείας, λιμενική αρχή, τελωνεία και σχεδόν πενήντα αποθήκες για την καλύτερη λειτουργεί του εμπορίου”.

Τον Φεβρουάριο του 1885 πέρασε από το Όρμο Μαραθοκάμπου ο Γερμανός ιστορικός, καθηγητής του πανεπιστημίου του Μονάχου, Καρλ Κρουμπάχερ (γερμ. Karl Krumbacher) και ναύλωσε μια βάρκα για να τον μεταφέρουν στην Πάτμο. Όπως προκύπτει από το βιβλίο του “Ελληνικό ταξίδι”  (Griechische Reise), εντυπωσιάστηκε με το στρωμένο δρόμο από λίθινες πλάκες, που συνέδεε τον “Όρμος” με “Μαραθόκαμπο”. Επίσης εντυπωσιάστηκε με την απλότητα και τον αυθορμητισμό των ανθρώπων, και το σαπωνοποιείο (υπάρχει έως και σήμερα), απο το οποίο αγόρασε σαπούνι.  Επίσης, ανέφερε, ότι το λιμάνι κατασκευάζονταν εκείνη τη εποχή.

Η κατασκευή του λιμανιού δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ότι είχε κατασκευαστεί, καταστράφηκε από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της υποχώρησή τους το Σεπτέμβριο του 1944, από το οποίο απέμεινε μόλις 50 μέτρων λιμενοβραχίονας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 τοποθέτησαν μπλοκ (μεγάλοι τσιμεντόλιθοι), πάνω στα θεμέλια του παλιού λιμανιού και από το 2010 άρχισαν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της κατασκευής τους. Σήμερα το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το λιμάνι έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη μαρίνα.

Ο “Όρμος” απέκτησε μόνιμους κατοίκους κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Λόγω των πειρατικών επιδρομών οι κάτοικοι έρχονταν στον “Όρμο” το πρωί (κυρίως από τον Μαραθόκαμπο) για να εργαστούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ επέστρεφαν στα σπίτια τους. Όταν το 1863 ο τελευταίος των πειρατών, συνελήφθη στο νησί των “Φούρνοι” και εκτελέστηκε, τότε το χωριό άρχισε να αποκτά κατοίκους.

Στο “Όρμος” υπήρξαν μεγάλα και γνωστά ναυπηγεία ανά την Ελλάδα, στα οποία τεχνίτες από Μαραθόκαμπος, με πρώτη ύλη την διάσημη ξυλεία της Σάμου (Μαύρη Πεύκη), κατασκεύαζαν από ξύλινες βάρκες μέχρι 500 τόνους καΐκια, τα οποία ταξίδεψαν ακόμα και μέχρι την Αμερική. Το πρώτο ξύλινο σκάφος φτιάχτηκε εδώ γύρω στο 1720 από τεχνίτες που ήρθαν από την Πάτμο και η τελευταία γύρω από το 1970. Σε αυτά τα 250 χρόνια φτιάχτηκαν εδώ χιλιάδες μικρές βάρκες και καΐκια, δημιουργώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της ναυπηγικής βιομηχανίας.

Σήμερα ο “Όρμος” είναι ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα της Σάμου. Το γραφικό χωριό, με το όμορφο το Λιμάνι, τις η φυσικές ομορφιές της γύρω περιοχής προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο αρχικό όνομα του ήταν “Σπηλιά” αλλά στη συνέχεια μετονομάστηκε “Όρμο Μαραθοκάμπου” .

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Επισκεφτείτε τον ενοριακό ναό του “Άγιου Νικολάου”, που χτίστηκε κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα. Ήταν μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου του Άγιου Όρος.).
  • Επισκεφθείτε το εργοστάσιο σαπωνοποιίας ΚΕΝΤΟΥΡΗ Κ. ΥΙΟΙ , όπου τουλάχιστον από το 1885, γίνεται επεξεργασία του πυρήνα της ελιάς και παράγεται πυρηνέλαιο και το παραδοσιακό πράσινο σαπούνι.
  • Επισκεφθείτε περιοχή Κάμπος ΜαραθοκάμπουΒοτσαλάκια) που βρίσκεται μόλις  2 Km δυτικά, με όμορφες παραλίες και πολλές φυσικές ομορφιές στην γύρω περιοχή..
Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Όρμος Μαραθοκάμπου Σάμου Τ.Κ. 83102

GPS

37.709946084348, 26.699409193187

Τηλέφωνο

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Λιμάνι - Μαρίνα

A.T.M.

Mini market

Εστιατόρια

Caffe

Βενζινάδικο & Βουλκανιζατερ

Δρόμος: Άσφαλτος, άνετος

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία