Το αρχαίο Θέατρο της Σάμου χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και υπέστη διάφορες τροποποιήσεις κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Τα εκθέματα είναι κυρίως ευρήματα από την περιοχή του Πυθαγορείου, ταξινομημένα χρονολογικά και θεματικά. Παρουσιάζει στοιχεία της ιστορικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της αρχαίας Σάμου από τη νεολιθική εποχή (4η χιλιετία π.Χ.) έως τους…
To Ευπαλίνειο όρυγμα ή αμφίστομον όρυγμα ή υδραγωγείο του Ευπαλίνου ξεκίνησε το 550 π.Χ., και είναι η πρώτη σήραγγα που κατασκευάστηκε με γεωμετρική προσέγγιση. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το συγκρότημα χτίστηκε το δεύτερο μισό του 2ου αι. μ.χ. (Ρωμαϊκή περίοδος), το οποίο εντάχθηκε σε ένα ενιαίο οργανωμένο χώρο που περιελάμβανε αθλητικές εγκαταστάσεις στην αρχαία Σάμου κατά την 6ο π.Χ. αιώνα …
Το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Νικόλαου Δημητρίου, αναπαριστά και παρουσιάζει την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Σάμου, πριν από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο …
Τα εκθέματα και ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός δείχνουν την καθημερινή ζωή κατά τη βυζαντινή περίοδο, την ιστορία του κάστρου, τη δράση του Λυκούργου Λογοθέτη, την αρχιτεκτονική του φρουρίου στο Αιγαίο και τη Σάμο και πολλά άλλα.
θεμελιώθηκε στις αρχές του 19ου αι., διαθέτει εξαιρετικό μαρμάρινο τέμπλο και άμβωνα των αρχών του 20ου αι.. Ο ναός αποτελεί σύμβολο της απελευθέρωσης της Σάμου από τους Τούρκους, γι’ αυτό κάθε χρόνο εορτάζεται πανηγυρικά …
ξεκίνησε η κατασκευή του το 540 π.Χ. από τους, τον Θεόδωρο και την Τηλεκλή, γιους του Ρόικο. Ο ναός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του θανάτου του Πολυκράτη το 522 π.Χ.. Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Το οχυρωματικό τείχος της αρχαίας πόλης της Σάμου είχε συνολικό μήκος 6.430 m και περιέκλειε έκταση 1.2 km2, στην οποία αναπτύσσονταν η πόλη
Η ιστορία του σπηλαίου ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι στο σπήλαιο έζησε το «Φυτό» Σίβυλλα της Σάμου (Σίβυλλα : οι γυναίκες σε έκσταση που προφήτευαν το μέλλον). Στα βυζαντινά χρόνια το ίδιο το σπήλαιο…