Η Σάμος δεν διαθέτει μεγάλους κόλπους και όσους αξιόλογους διαθέτει, βρίσκονται στο ανατολικό της τμήμα.
Ο μεγαλύτερος κόλπος της είναι ο κόλπος Βαθιού με επιφάνεια 7 km², ο οποίος καλύπτεται στα βόρεια απο το ακρωτήριο του Κότσικα και βλέπει προς τα βορειοδυτικά, έχει βαθιά νερά και μέσα σε αυτόν βρίσκεται η Σάμος, το κυριότερο λιμάνι του νησιού, που είναι απο τα ασφαλέστερα του Αιγαίου.
Άλλοι σημαντικοί κόλποι είναι ο όρμος Ασπροχόρτι με επιφάνεια 1,5 km², που βρίσκεται βόρεια του προηγούμενου και κλείνεται από τα νησάκια Άγιος Νικόλαος, Πρασονήσι και Διαπόρι. Πρόκειται για εκτεταμένο και ασφαλή όρμο με βαθιά νερά.
Ο όρμος Μουρτιάς επιφενείας 2 km² και της Κέρβελης επιφανείας 1 km², βρίσκονται στα ανατολικά του νησιού μέσα σε ένα εκτεταμένο κόλπο που σχηματίζουν τα ακρωτήρια του Γάτου (νότια) και της Ζωοδόχου Πηγής (βόρεια), ή Ντομούζ Μπουρνού όπως είναι πιο γνωστό, με πολύ βαθιά νερά, προστατευμένοι απο όλους τους καιρούς. Μεταξύ τους αναφέρονται ακόμα δυο μικρότεροι, της μικρής και της μεγάλης λάκας.
ΕπάνωΟ όρμος του Ποσειδωνίου, με επιφάνεια 0,25 km², ο οποίος παλιά λεγόταν όρμος του Μουλά Ιμπραήμ, η Μουλαμπραϊμ (ο Τουρνεφόρτιος το ονόμαζε λιμάνι με τις γαλέρες), βρίσκεται ανατολικά του νησιού. Πρόκειται για βαθύ και ασφαλή όρμο, προστατευμένο απο όλους τους καιρούς.
Νοτιοδυτικά του νησιού βρίσκονται ο όρμος του Λιμνιώνα, με επιφάνεια 0,11 km² και της Μακριάς πούντας, με επιφάνεια 0,50 km², που καλύπτονται απο το κάβο της Μακριάς πούντας.
Στα βορειοδυτικά βρίσκεται και ο όρμος του Άγιου Ισίδωρου, με επιφάνεια 0,06 km², ο οποίος διαθέτει και μικρό μόλο, δίπλα από το ναυπηγείο (ταρσανάς) που λειτουργεί εκεί.
Επάνω
Σχόλια 0