Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

Κόλπος του Βαθιού, ο μεγαλύτερος της Σάμου με την επιφάνεια 7 km²

Κόλπος του Βαθιού, ο μεγαλύτερος της Σάμου με την επιφάνεια 7 km²

Η Σάμος δεν διαθέτει μεγάλους κόλπους και όσους αξιόλογους διαθέτει, βρίσκονται στο ανατολικό της τμήμα.

Ο μεγαλύτερος κόλπος της είναι ο κόλπος Βαθιού με επιφάνεια 7 km², ο οποίος καλύπτεται στα βόρεια απο το ακρωτήριο του Κότσικα και βλέπει προς τα βορειοδυτικά, έχει βαθιά νερά και μέσα σε αυτόν βρίσκεται η Σάμος, το κυριότερο λιμάνι του νησιού, που είναι απο τα ασφαλέστερα του Αιγαίου.

Άλλοι σημαντικοί κόλποι είναι ο όρμος Ασπροχόρτι με επιφάνεια 1,5 km², που βρίσκεται βόρεια του προηγούμενου και κλείνεται από τα νησάκια Άγιος Νικόλαος, Πρασονήσι και Διαπόρι.  Πρόκειται για εκτεταμένο και ασφαλή όρμο με βαθιά νερά.

Ο όρμος Μουρτιάς επιφενείας 2 km² και της Κέρβελης επιφανείας 1 km², βρίσκονται στα ανατολικά του νησιού μέσα σε ένα εκτεταμένο κόλπο που σχηματίζουν τα ακρωτήρια του Γάτου (νότια) και της Ζωοδόχου Πηγής (βόρεια), ή Ντομούζ Μπουρνού όπως είναι πιο γνωστό, με πολύ βαθιά νερά, προστατευμένοι απο όλους τους καιρούς. Μεταξύ τους αναφέρονται ακόμα δυο μικρότεροι, της μικρής και της  μεγάλης λάκας.

Επάνω
Ο κόλπος της Μακριάς Πούντας και του Λιμνιώνα στη νοτιοδυτική Σάμο

Ο κόλπος της Μακριάς Πούντας και του Λιμνιώνα στη νοτιοδυτική Σάμο

Ο όρμος του Ποσειδωνίου, με επιφάνεια 0,25 km², ο οποίος παλιά λεγόταν όρμος του Μουλά Ιμπραήμ, η Μουλαμπραϊμ (ο Τουρνεφόρτιος το ονόμαζε λιμάνι με τις γαλέρες), βρίσκεται ανατολικά του νησιού. Πρόκειται για βαθύ και ασφαλή όρμο, προστατευμένο απο όλους τους καιρούς.

Νοτιοδυτικά του νησιού βρίσκονται ο όρμος του Λιμνιώνα, με επιφάνεια 0,11 km² και της Μακριάς πούντας, με επιφάνεια 0,50 km², που καλύπτονται απο το κάβο της Μακριάς πούντας.

Στα βορειοδυτικά βρίσκεται και ο όρμος του Άγιου Ισίδωρου, με επιφάνεια 0,06 km², ο οποίος διαθέτει και μικρό μόλο, δίπλα από το ναυπηγείο (ταρσανάς) που λειτουργεί εκεί.

Επάνω

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Πάνω
error: