Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση
Κλείσιμο

Ο προσανατολισμός του νησιού (ανατολικά προς δυτικά), το ανάγλυφο και οι κυρίαρχοι άνεμοι είναι οι κύριοι παράγοντες που διαμορφώνουν το κλίμα.

Κλείσιμο

Η Σάμος έχει μέση ηλιοφάνεια 2,885 ώρες το έτος, αυτός είναι ο λόγος που τα προϊόντα της έχουν υπέροχο άρωμα και γλυκύτητα.

Διάγραμμα μέσης θερμοκρασίας της Σάμου

Διάγραμμα μέσης θερμοκρασίας της Σάμου

 

Η μέση θερμοκρασία στο νησί της Σάμου είναι 18,50 ° C.  Στο νότιο τμήμα η μέση χαμηλότερη θερμοκρασία παρατηρείται τον Φεβρουάριο με 10 ºC και η μέση υψηλότερη τον Ιούλιο με 28,4 ºC.  Στο βόρειο μέρος η μέση χαμηλότερη θερμοκρασία σημειώνεται τον Ιανουάριο σε με 10,9 ºC και η μέση υψηλότερη τον Ιούλιο με 26,5 ° C.

Η απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε ποτέ στη Σάμο ήταν 41 ºC και η απόλυτη ελάχιστη – 3,4 ºC. Στα βουνά, έχει φυσικά χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Επάνω
Διάγραμμα μέση υγρασία της Σάμου

Διάγραμμα μέση υγρασία της Σάμου

Στη νότια πλευρά, η μέση υγρασία ανέρχεται σε 60,4% σε ετήσια βάση. Η υψηλότερη είναι το Δεκέμβριο (72, 6%) και η χαμηλότερη τον Ιούλιο (43,7%) ενώ στην βόρεια πλευρά, είναι 67% η μέση υγρασία, 73% η υψηλότερη το Δεκέμβριο και 58% η χαμηλότερη τον Ιούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι το νότιο τμήμα του νησιού έχει ξηρότερο και θερμότερο καλοκαίρι και πιο δροσερό το χειμώνα από το βορρά. Αυτό το φαινόμενο είναι εντονότερο στα νοτιοδυτικά του νησιού (περιοχή Κάμπου Μαραθοκάμπου), λόγω του ότι είναι προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες από το βουνό Κέρκης.

Επάνω
Διάγραμμα μέσης βροχόπτωσης της Σάμου

Διάγραμμα μέσης βροχόπτωσης της Σάμου

Ανάμεσα στα νησιά του Αιγαίου, η Σάμος έχει πλεονέκτημα σε βροχοπτώσεις. Συνήθως, η βροχή ξεκινά τον Οκτώβριο και σταματά τον Απρίλιο.

Η μέση ετήσια βροχόπτωση στο βόρειο τμήμα είναι 918 mm και στο νότο 709 mm, με βροχερότερος μήνα τον Δεκέμβριο. Οι βροχοπτώσεις στα ορεινά είναι πολύ περισσότερες.

To χιόνι και το χαλάζι πέφτει συχνά στα ορεινά, αλλά σχεδόν ποτέ στις κοιλάδες και τα πεδινά.

Η Σάμος είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας σε καταιγίδες, με αριθμό ημερών,30,3 στο βόρειο και 26,4 στο νότιο τμήμα, κατά μέσο όρο ετησίως.

Επάνω
Διάγραμμα μέσης ταχύτητας ανέμου της Σάμου

Διάγραμμα μέσης ταχύτητας ανέμου της Σάμου

 

Οι επικρατέστεροι άνεμοι στο νησί είναι οι βοριάδες, που φυσούν κατά μέσο όρο το 54% του συνολικού χρόνου του έτους.  Επικρατούν ολόκληρο σχεδόν το καλοκαίρι και είναι τα λεγόμενα μελτέμια (“ετήσιοι” των αρχαίων). Τα Μελτέμια ερχόμενα από τη θάλασσα, στο βόρειο τμήμα του νησιού (το καλοκαίρι), πνέουν ήπια και διατηρούν τη θερμοκρασία και την υγρασία σε κανονικά επίπεδα. Μπαίνοντας στην στεριά και τις κορυφογραμμές, θερμαίνονται, δημιουργώντας άνεμους τύπου «Μιστράλ» οι οποίοι είναι ξηροί θερμοί και ορμητικοί, ξηραίνοντας και θερμαίνοντας τις νότιες περιοχές (αιτία που οι νότιες περιοχές έχουν ζημιωθεί πολύ περισσότερο από τις φωτιές).   Με την μεγάλη ταχύτητα που αποκτούν οι άνεμοι στα νότια του νησιού, μπαίνουν πάλι στην θάλασσα, παρασύροντας με την ορμή τους τα θερμά επιφανειακά στρώματα της στο πέλαγος και αναδύονται τα πιο κρύα στρώματα (τα λεγόμενα «ρεύματα ανακύκλωσης»), με αποτέλεσμα τα νερά στα νότια παράλια του νησιού να διατηρούνται κρύα.

Οι νοτιάδες που επικρατούν το 20 % του έτους φυσούν κυρίως τον χειμώνα. Ερχόμενοι υγροί από τη Μεσόγειο συναντούν το φράγμα που δημιουργούν τα βουνά, αναγκάζονται να ανυψωθούν και να βρέξουν.

Βροχές σιγανές και παρατεταμένες δημιουργούν και οι άλλοι καιροί, ο ανατολικός και ο δυτικός που είναι πιο σπάνιοι και επικρατούν το 5 % του χρόνου. Άπνοια επικρατεί το 21 % που σημειώνεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Επάνω

Με βάση τα παραπάνω, η Σάμος μπορεί να χωριστεί χονδρικά σε τέσσερις κλιματικές ζώνες:
Το βόρειο τμήμα μέχρι 300 μέτρα υψόμετρο περίπου, που το κλίμα είναι πιο θερμό το χειμώνα, πιο δροσερό το καλοκαίρι, πιο υγρό, με περισσότερες βροχές και πιο ήπιους ανέμους.
Το νότιο τμήμα, μέχρι το ίδιο υψόμετρο, που είναι πιο θερμό και ξηρό το καλοκαίρι, πιο ψυχρό το χειμώνα, με λιγότερες βροχές και ισχυρότερους ανέμους.
Οι ορεινές περιοχές.  Σε αυτές λόγω του υψομέτρου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, οι υγρασίες μεγαλύτερες και φυσούν πιο ισχυροί άνεμοι.
Υγρές και απήνεμες περιοχές υπάρχουν αρκετές, που λόγω του ανάγλυφου και της παρουσίας νερού είναι πιο υγρές και απήνεμες στις οποίες δημιουργούνται μικροκλίματα.  Οι περιοχές αυτές δεν έχουν σαφή όρια και η μια επεισέρχεται προοδευτικά στα όρια της άλλης.

Επάνω

Ο καιρός της Σάμου Σήμερα

Σχόλια 0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Πάνω
error: