Ακτίνα: Κλειστό
Ακτίνα:
χλμ Set radius for geolocation
Αναζήτηση

το κοντινότερο σημείο με την Σάμο 1.650 m

«επταστάδιος πορθμός», ή «Νταρ – Μπουγάζ» το κοντινότερο σημείο με την Σάμο 1.650 m

Η Σάμος βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Αιγαίου, μεταξύ των παραλλήλων 37º 49′ και 37º 37′ γεωγραφικό πλάτος βόρεια και μεταξύ των μεσημβρινών 26° 33′ και 27º 04′ 30′ γεωγραφικού μήκους, νότια.

Ανατολικά βρίσκεται η Μικρά Ασία, απο την οποία χωρίζεται με τον «επταστάδιο πορθμό», ή «Νταρ – Μπουγάζ», με ελάχιστο πλάτος 1.650 μέτρα περίπου, που την κάνει το κοντινότερο νησί της Ελλάδας με την Μικρά Ασία.  Βορειοδυτικά της βρίσκεται η Χίος, από την οποία απέχει 35 ναυτικά μίλια, δυτικά η Ικαρία 10 ν.μ., νοτιοδυτικά το σύμπλεγμα των Φούρνων 4 ν.μ. και νότια τα Δωδεκάνησα, από τα οποία τα πλησιέστερα είναι το Αγαθονήσι οι Αρκοί και η Πάτμος. Η απόστασή της από τον Πειραιά είναι 163 ν.μ. και από την Θεσσαλονίκη  280 ν.μ..

Είναι το όγδοο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας με έκταση 477 τετρ. χιλιόμετρα, από αυτά το 70% ορεινά, τα 22% ημιορεινά και το 8 % πεδινά. Κατά την μεγαλύτερή της διάσταση, εκτείνεται σε μήκος 44 χλμ, από το ακρωτήρι Γάτος ανατολικά, μέχρι το ακρωτήρι Κατάβασης δυτικά και σε πλάτος 19 χλμ., από το κάβο Αυλάκια στα βόρια έως το κάβο της Σαμιοπούλας στα νότια. Το μήκος των ακτών της είναι 86 ναυτικά μίλια.

Επάνω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με

Πάνω
Ρωτήστε μας για την Σάμο
error: