• Περιγραφή

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννου, γνωστός και ως Αϊ-Γιαννάκης, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του χωριού Βαθύ της Σάμου, με πανοραμική θέα στον μεγάλο φυσικό κόλπο της πόλης της Σάμου.

Είναι Βυζαντινού ρυθμού, με τέσσερις τρούλους, δίκλιτος, το νότιο κλίτος του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, απ’ όπου προέρχεται και το όνομά του, και το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Έτσι ο ναός εορτάζει την 29η Αυγούστου, ημέρα αποτομής της  κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, αλλά και την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου.

Η ανέγερσή του ναού τοποθετείται στα μέσα του 18ου αιώνα, σύμφωνα με επιγραφές του 1799, 1800, 1812 και 1880, που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του ναού αλλά και την  αναφορά για τον ναό, σε Σιγίλλιο της 9ης Μαρτίου του 1806 (το Σιγίλλιο Sigillum είναι επίσημο εκκλησιαστικό έγγραφο Ιεράς Συνόδου), ωστόσο τα μεταβυζαντινού τύπου αρχιτεκτονικά στοιχεία του ναού που ανήκουν στον 11ο και 12ο αιώνα,  μας οδηγούν στο ενδεχόμενο να είναι προγενέστερος του 18ου αιώνα, με μεταγενέστερες μετατροπές, κυρίως από τον ιερομόναχο Ιωακείμ, περί το 1800, ο οποίος αναφέρετε στις περισσότερες επιγραφές του ναού, ενώ σε μία εξ αυτών ( πάνω από την κύρια πύλη του νοτίου ναού) αναφέρεται ως “κτήτωρ”, ιδιοκτήτης του ναού.

Στο εσωτερικό του ναού, κυρίως στον βόρειο κλίτος (του Αγίου Νικολάου), σώζονται  τοιχογραφίες-αγιογραφίες, με τον Παντοκράτορα, τους τέσσερις Ευαγγελιστές, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, την Πλατυτέρα και οι Άγιοι Αρχάγγελοι. Η τεχνοτροπία των τοιχογραφιών-αγιογραφιών ανάγονται στο τέλος του 18ου αιώνα, ενώ οι εικόνες του τέμπλου είναι νεότερες, του 19ου αιώνα.

Οι εξωτερικές διαστάσεις του Ναού είναι 16,00 μ (Β), 15,85 μ. (Ν), 10,40 μ. (Α) και 9,70 μ. (Δ). Οι τοίχοι είναι κτισμένοι από πέτρες (λίθους) με κατά διαστήματα οριζόντιους ξυλόδεσμους, ενώ οι γωνιόλιθοι είναι εμφανώς μεγαλύτεροι.

Είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1984  (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ27/44122/985/29-8-1984 – ΦΕΚ 854/Β/6-12-1984)

  • Χαρακτηριστικά

  • Έτος κτίσης: 18ου μ.χ. αιώνα (πιθανόν πρωτοθεμελιώθηκε νωρίτερα τον 11ο  ή 12ο  σύμφωνα με την αρχιτεκτονική)
  • Εορτασμός : 29η Αυγούστου (αποτομή κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου) & 6η Δεκεμβρίου (του Αγίου Νικολάου)
  • Υψόμετρο ≈ 90 m
  • Κατάσταση : καλή
  • Πρόσβαση

  • Η εκκλησία βρίσκεται στην Βορειοδυτική άκρη του χωριού Βαθύ και Νοτιοδυτικά της πόλης Σάμου. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με τα πόδια από την πόλη της Σάμου (2 Km περίπου από την πλατεία της πόλης), διασχίζοντας το Νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης Σάμου και το χωριό Βαθύ, όπου όπου θα συναντήσετε το ανηφορικό τμήμα τής διαδρομής αλλά αξίζει μία βόλτα μέσα στο χωριό.
    Με το αυτοκίνητο από τον κόμβο στην περιοχή Βαρελά (δρόμο Σάμου – Πυθαγορείου, διασταύρωση Παλαιοκάστρου), ακολουθείτε την περιφερική οδό Σάμου (βόρεια) για 1,7 km και μετά στρίβεται νοτιοδυτικά (αριστερά) και συνεχίζεται τον μικρό ασφαλτοστρωμένο δρόμο για άλλο 1 km (υπάρχει parking).

 

  • Video


Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Συνεχώς ανοικτός

Τρίτη

Συνεχώς ανοικτός

Τετάρτη

Συνεχώς ανοικτός

Πέμπτη

Συνεχώς ανοικτός

Παρασκευή

Συνεχώς ανοικτός

Σάββατο

Συνεχώς ανοικτός

Κυριακή

Συνεχώς ανοικτός

Η πρόσβαση στον ναό είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Βαθύ Σάμου Τ.Κ. 83100

GPS

37.747842715766, 26.984434118494

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

αξιολόγηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία