• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού 10 m
Έκταση χωριού 
0,19 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο

Περιφέρειας μέση έκταση
Πληθυσμός  
2011: 776, 2001: 495 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  247 m² ανά άτομο.

Οικονομία στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και λιγότερο στην αλιεία και τη γεωργία (ελιές).

Επάνω
  • Περιγραφή

Ο οικισμός Ηραίον βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, στο νότιο-δυτικό άκρο του κάμπου της Χώρας, μόλις 7,5 Km από την πόλη του Πυθαγορείου, 22 Km από την πόλη της Σάμου, 31 Km από την πόλη τουΚαρλοβάσου και 28 Km από το χωριό Μαραθόκαμπος.

Διοικητικά αποτελεί τον οικισμό “Ηραίων ο οποίος ανήκει στην Δημοτική Κοινότητα Παγώνδα , της Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου.

Ο οικισμός του Ηραίον ήταν το επίνειο τών χωριών Παγώνδα, αλλά και Μύλοι . Ο παλιός οικισμός αποτελούνταν από μερικές καλύβες ψαράδων, χτισμένες κατά μήκος της παραλία. Ερχόντουσαν εδώ κατά του καλοκαιρινούς μήνες για ψάρεμα και το χειμώνα μετακινούνταν πάλι προς τα χωριά τους που βρίσκονται λίγο ψηλότερα προς τα βορειοδυτικά.

Επάνω
  • Ιστορία

Η περιοχή άλλαξε χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, με την ταχεία ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή, λόγω των αρχαιοτήτων που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα ο Ναός της Ήρας. Αυτό οδήγησε το κράτος να δημιουργήσει ένα νέο πολεοδομικό σχέδιο, με γρήγορη κατασκευή νέων κτιρίων, κατοικιών και ξενοδοχειακών μονάδων. Στην παραλία του οικισμού εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές από τις παλιές καλύβες, οι περισσότεροι από τις οποίων έχουν πλέον μετατραπεί σε εστιατόρια, μπαρ ή άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

  • Όνομα

Το όνομα «Ηραίον» προέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Ήρας (ή “κολόνα”, όπως είναι γνωστό από τους Σαμιώτες), η οποία είναι βρίσκετε 1 Km ανατολικά του οικισμού.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Ήρας.
  • Επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Παγώνδας 6,5 Km βορειοδυτικά και Μύλοι 3,5 Km βόρεια.
  • Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, πραγματοποιείτε το “Ireon Music Festival“. Είναι ένα τριήμερο φεστιβάλ ροκ μουσικής με διάσημους καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, όπως ο Peter Hook & the Light (Joy Division/New Order), Stranglers, Stereo MCs, Scorpions, Locomondo, Ν. Ποτρτοκάλογλου και άλλοι, διφορετικοί κάθε χρόνο.
Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Ηραίον Σάμος Τ.Κ. 83103

GPS

37.665648761973, 26.883920705716

Τηλέφωνο

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Λιμάνι - καταφύγιο για αλιευτικά σκάφοι

A.T.M.

Εστιατόρια

Caffe

Bar

Mini Market

Αγορά

Δρόμος : άσφαλτος, άνετος

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία