• Περιγραφή

Το κάστρο της Λουλούδας ήταν μια εντυπωσιακή οχύρωση, στην κορυφή ενός πανύψηλου και απότομου βράχου σε ύψος 600 μ., στα βόρεια του χωριού Κοκκάρι.

Κλιμακωτά δρομάκια σκαλισμένα στο βράχο οδηγούσαν στα σπίτια, τα οποία ήταν χρισμένα σε επιφάνειες χαραγμένες στο βράχο, εκμεταλλευόμενοι τις ταράτσες των υποκείμενων σπιτιών (το ένα πάνω από το άλλο κλιμακωτά).

Ο Εμμανουήλ Κρητικίδης το 1869 αναφέρει στο βιβλίο του “Τοπογραφία της Σάμου “, ότι το κάστρο είχε 150 σπίτια και ότι πιθανόν κατοικήθηκε (συμπεραίνουμε κατά τον 14ο αι.) από κατοίκους παραλιακού χωριού, στο σημερινό Κοκκάρι, το οποίο εγκατέλειψαν λόγω των πειρατικών επιδρομών. Οι τελευταίοι κάτοικοι του κάστρου, το εγκατέλειψαν το 1476 με την ερήμωση του νησιού, μετοικώντας στην Χίο και στην Μικρά Ασία.

Σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Κρητικίδη, το όνομα του κάστρου προήλθε από το όνομα της κόρης ενός ιερέα από τούς Βουρλιωτες, η οποία έπεσε από τα βράχια και σκοτώθηκε μετά από επιληπτική κρίσης, ενώ ο συγγραφέας και αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τσάκος υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από τη λέξη “Λας” που στην αρχαία ελληνική σημαίνει λίθος – βράχος και μέσα από τα χρόνια παραφράστηκε σε “Λουλούδα “, όπως το “Λαλούδι της Μονεμβασιάς” (=βράχος της Μονεμβασιάς).

Η τελευταία οχύρωση φαίνεται ότι ανήκει στούς μεσοβυζαντινούς  χρόνους, αλλά τα σκαλίσματα στο βράχο, που δημιουργήθηκαν για τα θεμέλια των σπιτιών, καθώς και κάποια αρχαία αγγεία δείχνουν ότι το φρούριο κατοικήθηκε από τους αρχαίους χρόνους και ανακατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς τον 7ο με 8ο αιώνα όταν άρχισαν οι επιδρομές των Σαρακηνών στο Αιγαίο.

Επάνω
  • Χαρακτηριστικά

  • Χρόνος κατασκευής : 7ος  ≈ 8ος  αιώνας μ.χ.
  • Προέλευση : Βυζαντινό
  • Τύπος κάστρου : Κάστρο
  • Υψόμετρο : ≈ 530 μ.
  • Κατάσταση : Ερείπια
  • Πρόσβαση

  • Ελεύθερη πρόσβαση
Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

24 ώρες

Τρίτη

24 ώρες

Τετάρτη

24 ώρες

Πέμπτη

24 ώρες

Παρασκευή

24 ώρες

Σάββατο

24 ώρες

Κυριακή

24 ώρες

Το κάστρο είναι 24 ώρες ανοιχτό, χωρίς περίφραξη, η πρόσβαση είναι ελεύθερη στο κοινό.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Κοκκάρι Σάμος Τ.Κ. 83100

GPS

37.760814640405, 26.868491059099

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία