• Περιγραφή

Η Καθολική Μονή της Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου, ή Φραγκοκλησιάς  όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, ιδρύθηκε το 1901 από τις αδελφές του Τάγματος του Αγίου Ιωσήφ. Ο ναός ανήκει στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου και Τήνου, αλλά το υπόλοιπο κτίριο της μονής είναι ιδιόκτητο και είναι κλειστό. Καλέστε για περισσότερες πληροφορίες.

Κατά το τέλος του 19ου αιώνα η καθολική οργάνωση των “Αφρικανικών Απόστολών της Λυών ενδιαφερόμενη για τα κρασιά της Σάμου, και περισσότερο για το εκκλησιαστικό (Vins de Messe) τα κρασιά δηλαδή της Θείας Κοινωνίας, έστειλε στη Σάμο τους ιερής Γκάστον, τον Ντεριμπ και τον ιδιώτη Γουσταύο, οι οποίοι αγόρασαν οικόπεδο για να χτίσουν εκκλησία. Την εποχή αυτή ο αριθμός των καθολικών στο νησί, έφτανε τους ογδόντα και οι περισσότεροι ήταν ξένοι.

Η παρουσία τους, θορύβησε τη Σαμιώτικη κοινωνία και ο ηγεμόνας Αλέξανδρος Καραθεοδωρής πήρε το θέμα προσωπικά και παρά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε, δεν τους χορήγησε άδεια για την ανέγερση της καθολικής εκκλησίας. Λίγο αργότερα όμως, με την επέμβαση της Γαλλικής, και της Αγγλικής Πρεσβείας στη Κωνσταντινούπολη, τους δόθηκε τελικά η άδεια. Αντιδρώντας οι Σαμιώτες στην ανέγερση της καθολικής εκκλησίας, δεν πήγε κανένας οικοδόμος να εργαστεί στην οικοδομή και έτσι αναγκάστηκαν να φέρουν Χιώτες μαστόρους.

Το ισόγειο του κτιρίου περιλάμβανε τον ναός, τα γραφεία και ένα ευρύχωρο οινοποιείο, με παράρτημα βαρελοποιείου στο απέναντι μέρος του δρόμου, που ανοίχτηκε τότε. Στον πρώτο όροφο βρίσκονταν το μοναστήρι με τις κατοικίες των ιερέων και Αδελφών της Αποστολής, κουζίνα, τραπεζαρία, μια μεγάλη σάλα και μια αίθουσα διδασκαλίας με εκκλησιαστικό όργανο.  Το διατηρητέο κτήριο, σήμερα ανήκει σε ιδιώτες, εκτός από τον ναό ο οποίος ανήκει στην καθολική εκκλησία.

Το 1901, ήρθε και εγκαταστάθηκε η σχολή καλογραιών του Αγίου Ιωσήφ.  Στη σχολή δεχόταν ορθόδοξες οικότροφες μαθήτριες κυρίος, απο ολόκληρο το νησί, αλλά και μαθητές που διδασκόταν την Γαλλική, Ιταλική, Αγγλική, Γερμανική και την Ελληνική γλώσσα, εργόχειρο, ραπτική, πιάνο, ζωγραφική, οικοκυρικά, και συχνές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις. Η συμβολή της σχολής στην μορφωτική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου ήταν πολύ μεγάλη και ουδέποτε προέκυψε θέμα προσηλυτισμού.

Οι παπάδες, οι καλόγριες και οι δάσκαλοι της σχολής, παρά την αρχική αντίδραση, αγαπήθηκαν απο το Σαμιακό λαό με τον οποίο ενσωματώθηκαν και προσέφεραν πολλά σε δύσκολους καιρούς, όπως κατά τα γεγονότα του 1908, τη Μικρασιατική καταστροφή την κατοχή από τους Ιταλο-Γερμανούς  και σε άλλες δύσκολες καταστάσεις.   Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος Σαμίων τίμησε με το αργυρό μετάλλιο της πόλης τον τελευταίο ηγούμενο Francois Galliou για τη φιλελληνική συμπεριφορά, τη δράση και την προσφορά του κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Μετά την αποχώρηση του εν λόγω ηγουμένου, το 1970, η καθολική εκκλησία έμεινε ακέφαλη χωρίς αντικαταστάτη, στη σχολή δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα και το καλοκαίρι του 1971 μεταφέρθηκε στη Κέρκυρα, αφήνοντας πίσω τους ένα πολύ σπουδαίο έργο.

Επάνω
  • Χαρακτηριστικά

Επάνω
  • Πρόσβαση

Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Μόνο στην εκκλησία

Τρίτη

Μόνο στην εκκλησία

Τετάρτη

Μόνο στην εκκλησία

Πέμπτη

Μόνο στην εκκλησία

Παρασκευή

Μόνο στην εκκλησία

Σάββατο

Μόνο στην εκκλησία

Κυριακή

Μόνο στην εκκλησία

Θεία Λειτουργία στην εκκλησία σχεδόν κάθε δεύτερη Κυριακή.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Σάμος Σάμου T.K. 83100

GPS

37.757442255997, 26.973032194594

Τηλέφωνο

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία