• Εκθέματα

τα εκθέματα του μουσείου διαιρούνται σε πέντε τμήματα, το Παλαιοντολογικό, το Ζωολογικό, τα πετρώματα και Ορυκτά, η θαλάσσια ζωή,το  Βοτανολογικό, τα οποία υποστηρίζονται περαιτέρω από παρόμοια εργαστήρια.

Παλαιοντολογικό,  τα απολιθώματα που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου ανήκουν σε ζώα που έζησαν στο νησί και ειδικότερα στην περιοχή του χωριού Μυτιληνιοί πριν από 8-10 εκατομμύρια χρόνια. Η εποχή αυτή ονομάζεται στη γεωλογική ορολογία Τουρόλιο και είναι βαθμίδα του ανώτερου μειόκαινου.

Ζωολογικό, τα εκθέματα του τμήματος περιλαμβάνει σημαντικός αριθμός ζώων και πτηνών από τη Σάμο και την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και από όλο τον κόσμο.
Ένας ειδικός χώρος σε αυτή την αίθουσα είναι αφιερωμένος στην έκθεση μερικών από τα τυπικά ζώα της Αυστραλίας όπως Kangaroo, Koala, Emm κλπ, που προσφέρθηκε από την αδελφότητα Samians of Sydney.
Επίσης στο τμήμα εκτίθεται το ιστορικό “καπλάνι”, ένα αιλουροειδές, το οποίο πέρασε στη Σάμο από την απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας πριν από 150 χρόνια. Το ζώο τότε θανατώθηκε και ταριχεύθηκε με τα μέσα της εποχής. Το ταριχευμένο ζώο περιπλανήθηκε αρκετά όλο αυτό το χρονικό διάστημα και κατέληξε στο Μουσείο μετά από δωρεά του Δήμου Σαμίων. Σε αυτό το έκθεμα αναφέρεται και το κλασικό, αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα  της Άλκης Ζέη το “Το καπλάνι της βιτρίνας.

Πετρώματα και Ορυκτά, εδώ εκτίθενται περίπου 300 πετρώματα και ορυκτά από τη Σάμο αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Η συλλογή περιλαμβάνει και μερικά σπάνια πετρώματα.

Θαλάσσια Ζωή: Το τμήμα αυτό, εκθέτει περίπου 150 κοχύλια από την Ελλάδα και τον κόσμο καθώς και μερικά αντίγραφα των ψαριών. Περιλαμβάνει επίσης μοντέλα τυπικών πλοίων του Αιγαίου.

Το Βοτανολογικό τμήμα του Μουσείου αποτελείται από μία συλλογή, η οποία περιέχει  ένα σημαντικό αριθμό ειδών της χλωρίδας της Σάμου και του Αιγαίου στη μορφή Herbarium. Δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών Δημήτριο Χριστοδουλάκη.

Το Ίδρυμα διαθέτει μια σημαντική συλλογή ιστορικού και εθνογραφικού περιεχομένου, η οποία αποτελεί καρπό πολλών χρόνων και μεγάλης προσπάθειας. Αποτελείται από κοστούμια του 19ου αιώνα κυρίως από τη Σάμο και άλλα νησιά, σπάνια έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, γκραβούρες κ.α. Μερικά από τα παραπάνω εκτίθενται σήμερα προσωρινά σε αίθουσες του Μουσείου, μέχρι να τοποθετηθούν στο κατάλληλο κτίριο τον κατάλληλο χρόνο.

  • Ιστορία του Μουσείου

Η κατασκευή του Μουσείου ολοκληρώθηκε με κονδύλια του Ιδρύματος “Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη” και άνοιξε τον Αύγουστο του 1994.

Το κτίριο καλύπτει 1.600 τ.μ. και ανέρχεται σε τρία επίπεδα, τα οποία περιλαμβάνουν εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια, γραφεία και βιβλιοθήκη. Το σχέδιο για τα 20 στρέμματα της γύρω περιοχής είναι να δημιουργηθεί ένας βοτανικός κήπος. Οι εγκαταστάσεις του Μουσείου περιλαμβάνουν επίσης, αίθουσα διαλέξεων χωρητικότητας 100 ατόμων με οπτικοακουστικό εξοπλισμό, αίθουσα αναψυχής και ξενώνα.

Το Ίδρυμα “Κωνσταντίνου και Μαρίας Ζημάλη ιδρύθηκε το 1992,  με κύριο σκοπό την δημιουργία σύγχρονου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Σάμο καθώς και η στέγαση και διατήρηση, του μικρού Παλαιοντολογικού Μουσείου (118 εκθέματα) που υπήρχε από το 1967 στους Μυτιληνιούς Σάμος.

  • Πρόσβαση

  • Εισιτήριο
    4 €
    παιδιά έως 12 αιτών δωρεάν
Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Κλειστό

Τρίτη

09:00 - 14:00

Τετάρτη

09:00 - 14:00

Πέμπτη

09:00 - 14:00

Παρασκευή

09:00 - 14:00

Σάββατο

09:00 - 14:00

Κυριακή

09:00 - 14:00

Είναι ανοιχτό από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το υπόλοιπο έτος (Νοέμβριος έως Απρίλιος) είναι ανοιχτό κατόπιν συνεννοήσεως, κυρίως για ομάδες επισκεπτών.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Μυτιληνιοί Σάμος Τ.Κ. 83103

GPS

37.722466512769, 26.910117286795

Τηλέφωνο

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία