• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού 260 m
Έκταση χωριού 
0,11 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο
156 m, ορεινό
Περιφέρειας μέση έκταση 34,10 km2
Πληθυσμός  
2011: 518, 2001: 764, 1961: 933, & 1940: 2.631 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  179 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία (ελιές και λιγότερο σε κηπευτικά και λαχανικά) και στον τουρισμού στον οικισμό Ηραίον. Παλαιότερα είχε μεγάλη παραγωγή απο την καλλιέργειας μεταξιού.

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Παγώνδας βρίσκεται στα νότια του νησιού, στους ανατολικούς πρόποδες του λόφου «Μπουρνιά» (παρακλάδι του βουνού Αμπέλος ή Καρβούνης). Οι αποστάσεις είναι: 12 Km από την πόλη του Πυθαγορείου, 26 Km από την πόλη της Σάμου, 35 Km από την πόλη Καρλοβάσου και 30 Km από το χωριό Μαραθόκαμπος.

Διοικητικά αποτελεί την Δημοτική Κοινότητα Παγώνδα, η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα αγροτικά χωριά του νησιού επειδή έχει μεγάλη καλλιεργήσιμη γη στον κάμπο της χώρας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επίσης επωφεληθεί από την ανάπτυξη του τουρισμού στον οικισμό Ηραίον που τού ανήκει διοικητικά.
Διαθέτει γραφικά σπίτια με αξιόλογη αρχιτεκτονική και μια μεγάλη πλατεία με πλατάνια και μουριές για δροσιά και χαλάρωση το καλοκαίρι.
Ανεβαίνοντας προς τα δυτικά του χωριού, θα συναντήσετε το δημόσιο πλυσταριό απ’ όπου μπορείτε να δείτε μία όμορφη εικόνα του χωριού, αλλά και θέα προς τα ανατολικά στον κάμπο της χώρας και έως τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Επάνω
  • Ιστορία

Είναι από τα πρώτα χωριά του νησιού, μετά τον επαναποικισμό της Σάμου. Δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο με το χωριό Μύλοι, την περίοδο που ήρθε στο νησί ο Κιλίτζ Αλή Πασά  (18ος αιώνας). Αρχικά εγκαταστάθηκαν Σαμιώτες που κατά την ερήμωση του νησιού (16ος -17ου αιώνα) είχαν κρυφτεί στα βουνά. Αργότερα, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και κάτοικοι από το χωριό Παγώνδας της Εύβοιας, οι οποίοι έδωσαν και το όνομα του χωριού καταγωγής τους, στο νέο χωριό που εγκαταστάθηκαν.

  • Όνομα

Αρχικά, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το χωριό ονομάστηκε «Κριμιζή», από την τουρκική λέξη «kırmızı» που σημαίνει κόκκινο, επειδή έχτιζαν τα σπίτια τους με κόκκινο πηλό που υπάρχει στην περιοχή, και το χωριό ήταν κόκκινο.
Αργότερα μετονομάστηκε σε Παγώνδας, πιθανότατα από τους κάτοικοι του χωριού Παγώνδας της Εύβοιας που εγκαταστάθηκαν εδώ. Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή (λιγότερο πιθανή), σύμφωνα με την οποία το όνομα του χωριού προέρχεται από τις λέξεις Πάγων – ντα, που σημαίνει έκταση με πηγές.

Επάνω
  • Οικισμοί

Δύο οικισμοί ανήκουν στο χωριό Παγώνδας, ο οικισμός Ηραίον παραθαλάσσια, 6,5 χλμ νοτιοανατολικά από το χωριό με 776 κατοίκους, και ο οικισμός Κολόνα (όπου βρίσκεται και ο ναός της θεάς Ήρας, δίπλα από το Ηραίον), 8 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το χωριό με 28 κάτοικος.

Επάνω
  • Video

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Περιηγηθείτε στους δρόμους του χωριού.
  • Επισκεφθείτε το δημόσιο πλυσταριό (στα δυτικά) με όμορφη θέα στο χωριό και στα ανατολικά στον κάμπο της Χώρας έως τα παράλια της Μικράς Ασίας.
  • Επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το λαογραφικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο δίπλα στην πλατεία.
  • Συνεχίζοντας το δρόμο, στα δυτικά, απ’ όπου μετά από 9 Km θα φτάσετε στα χωριά Σπαθαραίοι και στην μετά στον Πύργο μέσα από μία πολύ όμορφη διαδρομή.
Επάνω

Διεύθυνση

Η Διεύθυνσή μας:

Παγώνδας Σάμος Τ.Κ. 83103

GPS:

37.672950621934, 26.831681627432

Ιστός:

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Γιατρός (κοινοτικός) T. 0030 22730 71220

Φαρμακείο (T. +30 22730 71494)

Λαογραφικό Μουσείο

δίπλα στην κεντρική πλατεία

Mini market

Εστιατόριο

Παραδοσιακό καφενείο

δρόμος : Άσφαλτος, ανηφόρικός με στροφές στα τελευταία 4,5 χιλιόμετρα

Αφήστε μια κριτική

Η βαθμολογία σας

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία
Διονυσία Οικονόμου 02/09/2018 22:45
rank

Είναι ενα πολύ όμορφο χωριό.