• Περιγραφή

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο βουνό Κέρκης της Σάμου, δεν έχει κανένα ιστορικό ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον σε σχέση με άλλους ναούς του νησιού, αποτελεί όμως σημείο αναφοράς για όλους τους περιπατητές του Κέρκη και αρκετές φορές αποτέλεσε καταφύγιο για κάποιους περιπατητές που βρέθηκαν σε δύσκολες καταστάσεις, άλλωστε από μία τέτοια κατάσταση ξεκινάει και η ιστορία του ναού.

Ο Σπύρος Αιγινήτης, ήταν θερμός φυσιολάτρης και ανέβαινε συχνά τα μονοπάτια του βουνού Κέρκης, αλλά το 1909 σε μία πεζοπορία προς την κορυφή του βουνού, με τον φίλο του Παύλο Παπαδάκη, βρέθηκαν σε ομίχλη και έχασαν τον προσανατολισμό τους.  Βρισκόμενοι σε σοβαρό κίνδυνο, προσευχήθηκαν στον Θεό και τον Προφήτη Ηλία να τους βοηθήσει, όπως και έγινε.    Μετά από αυτό ο Σπύρος Αιγινήτης, με δικά του έξοδα, ανήγειρε τον εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, με έναν μικρό προθάλαμο που χρησιμεύει σαν καταφύγιο, γι’ αυτούς που βρεθούν σε ανάλογες δύσκολες συνθήκες. Πάνω από την εσωτερική πύλη του ναού, ανάρτησε αναμνηστική πλάκα του  που γράφει “Ο πιστεύων τω Θεώ καί τοίς Αγίοις Αυτού ούκ απόλλυται. Είς ανάμνησιν σωτηρίας του ό Σπύρος Α. Αιγινήτης ανήγειρε τον ιερό τούτον του Προφήτου Ηλίου οίκον, επικαλεσθείς την θεία χάριν εν ώρα κινδύνου ευρεθείς επί του όρους τω 1909

Κατά την πανήγυρη του Προφήτη Ηλία, στις 20 Ιουλίου, τελείται αγρυπνία και θεία Λειτουργία, ενώ προσέρχεται αρκετός κόσμος, κυρίως από την την περιοχή του Μαραθοκάμπου αλλά και από το υπόλοιπο νησί.

600 μ. νότια και ψηλότερα του ναού του Προφήτη Ηλία (ανατολικά και λίγο χαμηλότερα από την κορυφή του βουνού Κέρκης), σώζονται τα θεμέλια του παλαιότερου ναού του Προφήτη Ηλία ο οποίος χρονολογείτε πριν το 1666. Ο παλαιός ναός πιθανότατα κατασκευάστηκε από ασκητές που ζούσαν στην περιοχή, ήταν τρίκλινος με διαστάσεις 5 μ. μήκος και 9 μ. πλάτος και εγκαταλείφθηκε κατά τον 19 αιώνα, όταν πλέον ήταν ετοιμόρροπος.

Ανάμεσα στους δύο ναούς υπάρχουν πηγές οι οποίες έχουν μικρή αλλά συνεχή ροή πόσιμου νερού, η μία από αυτές (βρίσκετε 100 – 200 μ. νότια του παλαιού ναού), έχει το περισσότερο νερό και πρέπει να είναι αυτή που αναφέρουν ο Ιωσήφ Γεωργέιρήνης στο βιβλίο του “Περιγραφή της νήσου Σάμου 1677” και ο Ε.Σταματιάδης στην “Επιστολιμαία διατριβή Σάμος 1892”.

Πηγές
Βιβλίο “Η Εκκλησία της Σάμου” του Μητρ/του Σιδ/στρου Ιωάννου
Έρευνα Ιωάννης Ε. Κιλουκιώτης 

 • Χαρακτηριστικά

 • Έτος κτίσης:  1909,  
 • Εορτασμός : 20 Ιουλίου 
 • Υψόμετρο ≈ 1.150 m
 • Κατάσταση : Καλή
 • Διοικητικά : Ξωκκλήσι (πρώην μοναστηριακός)
 • Πρόσβαση

 • Για να φτάσετε στον Προφήτη Ηλία,  από το Κάμπο Μαραθοκάμπου, θα διανύσετε μια απόσταση 4,5 χλμ (1 χιλιόμετρο ασφάλτου και 3,5 χωματόδρομος) φτάνοντας σε υψόμετρο 370 μ, στη συνέχεια, ακολουθήστε το ανηφορικό μονοπάτι, με τα πόδια, για περίπου 2 χιλιόμετρα, όπου θα φτάσετε μετά από 30 – 45 λεπτά στην μονή της Βαγγελίστρα σε υψόμετρο 650 μέτρων. Ακολουθώντας τα σημάδια, συνεχίζετε το ανηφορικό μονοπάτι από τη μονή της Βαγγελίστρας για άλλα 2,5 Km περίπου και φτάνετε στο εκκλησάκι του «Προφήτη Ηλία» στα 1.150 μ. υψόμετρο. Συνεχίζοντας θα φτάσετε στην “Βίγλα” την κορυφή του βουνού Κέρκη σε υψόμετρο 1.443 μέτρα.
  Το μονοπάτι είναι ανηφορικό, απότομο, βραχώδεις και δυσδιάκριτο, αλλά η εκπληκτική θέα θα επιβράβευση τον κόπο σας. Εδώ ο ορίζοντας ανοίγει και η θέα είναι καταπληκτική, από εδώ φαίνεται όλη η Σάμος, βαθιά στη Μικρά Ασία, τα νησιά Χίο, Ικαρία, Φούρνοι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και πολλά άλλα.
  ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει να είστε έμπυρος  περιπατητής και προτιμότερο είναι να έχετε κάποιον ντόπιο που ξέρει το μονοπάτι.
  >> Πληροφορίες για το μονοπάτι από το Κάμπο Μαραθοκάμπου
 • Video

Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

πάντα ανοιχτό

Τρίτη

πάντα ανοιχτό

Τετάρτη

πάντα ανοιχτό

Πέμπτη

πάντα ανοιχτό

Παρασκευή

πάντα ανοιχτό

Σάββατο

πάντα ανοιχτό

Κυριακή

πάντα ανοιχτό

πάντα ανοιχτό, λειτουργεί και ως καταφύγιο, για την ασφάλεια των περιπατητών

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Μαραθόκαμπος Σάμου T.K. 83102

GPS

37.721923697994, 26.634094705805

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

αξιολόγηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία