• Περιγραφή

Ο Πύργος του Σαρακίνη είναι ο παλαιότερος πύργος που χτίστηκε μετά την επανακατοίκηση του νησιού, και χρονολογείται από το 1577.  Ήταν η κατοικία του “Νικολάου Σαρακίνη”, ενός από τους πρώτους κατοίκους της Σάμου μετά τον επαναποικισμό του νησιού μέσα 16ου αι..

Ο πύργος είναι κατασκευασμένος από πέτρα, με ύψος 12 μέτρα, το οποίο εσωτερικά χωρίζεται σε τρεις ορόφους με υπόγειο. Ο οχυρωματικός  χαρακτήρας του πύργου είναι ορατός από διάφορα στοιχεία, όπως η οροφή με τις πολεμίστρες, τα δύο παράθυρα-πολεμίστρες (ένας στο βόρειο και ένας στη νότια πλευρά) η στιβαρή κατασκευή, οι αμπάρες των θυρών, ελάχιστα ανοίγματα σε προφυλαγμένες θέσεις.  Είναι επίσης εντυπωσιακά και τα πέτρινα παράθυρα του δεύτερου ορόφου, διακοσμημένα με το μοτίβο του σταυρού της Μάλτας.

Δίπλα στον πύργο υπάρχουν οι γραφικές “δίδυμες” εκκλησίες του “Αγίου Ιωάννη” και του “Αγίου Γεωργίου” που χρονολογούνται από το 1602 κτισμένα από Πάτμιου τεχνίτες.

Μετά τον θάνατο του Ν.Σαρακίνη, ο πύργος, παραχωρήθηκε στην Μονή του Αγίου Ιωάννη της Πάτμου, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα.

  • Σχετική ιστορία

Το καλοκαίρι του 1549, ο τουρκικός στόλος, μετά από καταδίωξη των δυτικών πλοίων και των πειρατών, προσορμίζεται στο Ηραίο της Σάμου, για να ξεκουραστούν τα πληρώματα και να επισκευαστούν τα πλοία.

Ο ναύαρχος του στόλου ο Κιλίτζ Αλή Πασάς, (από την Καλαβρία) βγήκε στο νησί με τον Πάτμιο πλοηγό του Νικόλαο Σαρακίνη.  Οι ομορφιές της Σάμου, η ευφορία του εδάφους της, τα άφθονα νερά της,  τα δάση της, η προνομιούχος θέση της τον γοήτευσαν και όταν έμαθε ότι ήταν έρημη συνέλαβε την ιδέα να την εποικίσει αποκλειστικά με χριστιανούς ορθόδοξους.

Όταν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη είπε στο Σουλτάνο Σουλεϊμάν την σκέψη του και αυτός, με αυτοκρατορικό ορισμό, δώρισε τη Σάμο σε αυτόν και τους απογόνους του. Έτσι άρχισαν οι προσπάθειες προσέλκυσης νέων κατοίκων, δίδοντας πρωτοφανή για την εποχή προνόμια, καθώς οι κάτοικοι ήταν ελεύθεροι από τους Τούρκους, δεν θα πληρώνουν φόρο, η Σάμος ήταν ελεύθερο λιμάνι χωρίς δασμούς, όποιος έρχονταν μπορούσε να καταλάβει όση έκταση ήθελε και μπορούσε να καλλιεργήσει, δικαίωμα εγκατάστασης είχαν μόνο οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και άλλα.

Μετά από αυτά πολλοί νέοι κάτοικοι απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας άρχισαν να έρχονται στο νησί και άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτοι οικισμοί με ραγδαία ανάπτυξη.  διαβάστε περισσότερα  >>

Ο “Νικολάς Σαρακίνης”, είχε καταγωγή από την Κρήτη αλλά γεννήθηκε στην Πάτμο, ήταν πλοηγός του Κιλίτζ Αλή Πασά ο οποίος του παραχώρησε μεγάλες εκτάσεις γης στην περιοχή γύρω από το Ηραίον, όπου και έκτισε τον πύργο.

Ο “Πύργος της Σαρακίνη” είναι το σύμβολο της επανακατοίκησης της Σάμου  και μιας νέας αρχής στην ιστορία του νησιού.

  • Χαρακτηριστικά

  • Χρόνος κατασκευής : 1577
  • Προέλευση : Οθωμανικό
  • Τύπος κάστρου : Πύργος κατοικία
  • Υψόμετρο : ≈ 15 μ.
  • Κατάσταση : Σχετικά καλό
  • Πρόσβαση

  • Η γύρω περιοχή είναι ανοικτή και ελεύθερη για το κοινό, το εσωτερικό του πύργου είναι κλειστό.
Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

24 ώρες

Τρίτη

24 ώρες

Τετάρτη

24 ώρες

Πέμπτη

24 ώρες

Παρασκευή

24 ώρες

Σάββατο

24 ώρες

Κυριακή

24 ώρες

Το κάστρο είναι 24 ώρες ανοιχτό, χωρίς περίφραξη, η πρόσβαση είναι ελεύθερη στο κοινό.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Ηραίον Σάμος Τ.Κ. 83103

GPS

37.672610261556, 26.87322324462

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία