• Περιγραφή

Ο αρχαιολογικός χώρος των Θέρμων ή Ρωμαϊκών λουτρών (γενικά οι Θέρμες εμφανίστηκαν στις ρωμαϊκές επαρχίες στο τελευταίο τέταρτο του 1ου αι. Π.Χ.), χτίστηκαν για να εξυπηρετήσουν κοινωνικές ανάγκες, όπου οι πολίτες θα μπορούσαν να περνούν Ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο τους με σωματική άσκηση, αλλά χρησιμοποιούνταν επίσης για διαλέξεις ή ανάγνωση, ήταν κατά κάποιο τρόπο  ένα είδος κλαμπ εκείνης της εποχής και ήταν μέρος της καθημερινής ζωής.

Στην είσοδο του συγκροτήματος των Θερμών υπήρχαν τα αποδυτήρια για τους λουόμενους, ενώ στο βόρειο μέρος υπήρχε η αίθουσα ψυχρών λουτρών και η οκταγωνική πισίνα. Η αίθουσα με τα θερμά λουτρά (λειτουργούσε με σύστημα υποκαύστων: σύστημα υποδαπέδιας θέρμανσης) βρίσκονταν στο νότιο τμήμα του συγκροτήματος. Υπήρχε επίσης ένα μικρό θολωτό δωμάτιο που χρησίμευε ως σάουνα.

Το συγκρότημα των Θερμών διακοσμούνταν με μαρμάρινα και ψηφιδωτά στοιχεία στους τοίχους και το δάπεδο, όπως μαρτυρούν τα διατηρημένα λείψανα.

  • Ιστορία

Το συγκρότημα των Θέρμων ή Ρωμαϊκών λουτρών, χτίστηκε το δεύτερο μισό του 2ου μ.χ. αιώνα (Ρωμαϊκή περίοδος) Τα λουτρά κατασκευάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να ενταχθούν σε οργανωμένο χώρο με διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις που προϋπήρχαν εκεί  από τον 6ο αιώνα π.Χ. και ονομάζονταν  Γυμνάσιο (αθλητικές εγκαταστάσεις), με στάδιο (στίβος) και  παλαίστρα. Το στάδιο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της αρχαίας Ελλάδας, με μήκος 190-200 μ. Και πλάτος 40-50 μ. και βρίσκονταν νότια του συγκροτήματος των Θέρμων.

Κατά την πρώιμη χριστιανική περίοδο, το 5ο μ.Χ. αιώνα, στο βόρειο τμήμα του συγκροτήματος των Θέρμων, χτίστηκε τρίκλιτος βασιλικός χριστιανικός ναός, ενώ η σάουνα μετατράπηκε σε βαπτιστήριο.

  • Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Το Αρχαίο θέατρο Σάμου, έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1992, όπως και η ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου.
ID 595-001
Όνομα & Τοποθεσία Πυθαγόρειο Σάμου
Χώρα Ελλάδα
Συντεταγμένες N37 41 27.00 E26 56 36.00
Περιοχή : 285.9 Ha Buffer zone: 402.25 Ha
Χάρτης κλίκ εδώ για pdf αρχείο
ιστοσελίδα UNESCO
ιστοσελίδα Υπ.Πολιτισμού

  • Πρόσβαση

  • Εισιτήριο

    Το μνημείο είναι κλειστό για το κοινό

Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Κλειστό

Τρίτη

Κλειστό

Τετάρτη

Κλειστό

Πέμπτη

Κλειστό

Παρασκευή

Κλειστό

Σάββατο

Κλειστό

Κυριακή

Κλειστό

Κλείσιμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού & Παιδείας

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Πυθαγόρειον Σάμου Τ.Κ. 83103

GPS

37.690983508449, 26.932027400892

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία