07/10/2019
19:00

Τόπος Διοργάνωσης

-

GPS: 37.754129062565, 26.980673074722

  • Περιγραφή εκδήλωσης

Το Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ. Σάμου), και το περιοδικό “Απόπλους” διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου “Διηγήματα” του Γεώργη Ν. Καρατζά, την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο αναγνωστήριο των Γ.Α.Κ. Σάμου.

Ο Χ. Λάνδρος, τ. προϊστάμενος των ΓΑΚ Σάμου, μετέγραψε τα διηγήματά του που βρίσκονταν σε χειρόγραφα τετράδια κυρίως, αλλά και δημοσιευμένα σε διάφορα έντυπα και σχολίασε την εποχή του και το έργο του.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Βαγγέλης Δημητριάδης, συγγραφέας, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Απόπλους
Ελπίδα Κατσικογιάννη, συγγραφέας, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Απόπλους
Χρίστος Λάνδρος Φιλόλογος, τ. προϊστάμενος των ΓΑΚ Σάμου
Αλέξανδρος Χατζημιχάλης

Στον χώρου του αναγνωστηρίου των Γ.Α.Κ. Σάμου θα λειτουργήσει έκθεση αρχειακού υλικού σχετικό με τον Γεώργη Ν. Καρατζά και την εποχή του από τις συλλογές των Γ.Α.Κ. Σάμου και το Μουσείο Μαραθοκάμπου – συλλογές τοπικής ιστορίας (19ος – 20ος αιώνας)
Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 7 έως 18 Οκτωβρίου 2019, τις εργάσιμες μέρες και ώρες (Δευτέρα – Παρασκευή 8:00 – 15:00)

Επάνω
  • Βιογραφικό του Γεώργη Ν. Καρατζά

Γεννήθηκε στο Μαραθόκαμπο το 1860 και πέθανε το 1943.  Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δίδαξε ως εκπαιδευτικός στο Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου (1984), στην Κωνσταντινούπολη, στα Ιεροσόλυμα και αλλού. Σπούδασε και νομικά και διετέλεσε διδάκτωρ της Νομικής.

Βλέποντας τον τρόπο διακυβέρνησης των αρχών της ηγεμονίας της Σάμου, το 1896 άρχισε να εκδίδει την εφημερίδα ΦΩΣ σε τρεις περιόδους (1896-1900, 1902-1903, 1931-1932). Ήταν η εφημερίδα των φτωχών και των κατατρεγμένων στην οποία ο ίδιος ήταν διευθυντής, αρθρογράφος, διορθωτής και διακινητής, με 900 συνδρομητές ρεκόρ για εκείνη την εποχή. Ξεσκέπαζε τα καμώματα των κρατούντων κι έφερνε στο φως κάθε σάπιο που συνέβαινε στη πολιτική ζωή της Σάμου. Για να υποτιμήσουν την αξία του, έγραψαν σ’ αντίπαλη εφημερίδα ότι ήταν φτωχός και άσημος και τους απάντησε:
«Με ονομάζετε πτωχόν και με υπενθυμίζετε ημέρας στερήσεων και ενδείας… Την πτώχείαν μου δεν την ανταλλάσσω με τον πλούτον του συρφετού σας, πλούτον συναχθέντα δια της αρπαγής και της ατιμίας. Προτιμώ μυριάκις να τείνω επαίτου χείρα προς οιανδήποτε έντιμον διαβάτην παρά να χώσω τας χείρας μου εις τας απολαύσεις κλοπιμαίου πλούτου….»

Ο Χωρίτης Ζήσιμος Σιδέρης, δικηγόρος, ποιητής και συγγραφέας που μετέφρασε έμμετρα την Οδύσσεια, έγραψε για το Καρατζά. «…Είμαστε ευτυχισμένοι που τον έχουμε ανάμεσά μας. Αν άνοιξε τα μάτια του ο λαός, το χρωστά στον Καρατζά»

Του έκλεισαν την εφημερίδα και για να απαλλαχθεί από τις απειλές την απόλυση από την καθηγητική έδρα, σπούδασε νομικά κι εργάστηκε σαν ελεύθερος δικηγόρος επανεκδίδοντας την εφημερίδα του.

Ήταν δημοτικιστής και συνδεόταν στενά με τον Παλαμά, τον Ψυχάρη, τον Εφταλιώτη, τον Καρκαβίτσα και άλλους. Ο Πάλης ήρθε στο Μαραθόκαμπο, βάφτισε τον γιο του και μαζί ανέβηκαν  στη Βαγγελίστρα όπου έμειναν εκεί μερικές μέρες.

Έγραψε αρκετά βιβλία, νομικές μελέτες και μετάφρασε αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς.

Επάνω

 

Αμοιβές & Εισιτήρια
Γενική είσοδος
Δωρεάν
Κατηγορίες
Διάφορα
Διάφορα