22/06/2019
20:30

Τόπος Διοργάνωσης

στους Μυτιληνιούς

GPS: 37.72717874133, 26.908415332618

  • Περιγραφή εκδήλωσης

Ο “Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών” διοργανώνει γλέντι για τον άι Γιάννη τον Κλήδονα την Κυριακή 22 Ιουνίου στις 8:30 μμ στους Μυτιληνιούς.
 

Η γιορτή περιλαμβάνει αναπαράσταση εθίμου, φωτιές-αφανούς, παραδοσιακούς χορούς από όλα τα τμήματα του συλλόγου μας, ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα του Κώστα Μητσού.

 
  • Σχετικά με το έθιμο του “Κλιδώνα”

Ο Κλήδονας είναι λαϊκό έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 23 Ιουνίου (παραμονή της εορτής του γενέσιου του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο), σύμφωνα με το οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.  

Ο κλήδονας εντάσσεται στη νεοελληνική λαϊκή λατρεία και ιδιαίτερα στα περιοδικά λατρευτικά έθιμα, όσα συνοδεύουν το εορτολόγιο και τις εποχές του έτους. Τέλος, ανήκει στην έντεχνη ή τεχνική και την έμμεσα νεοελληνική μαντεία.

Ο Δημήτριος Λουκάτος τη χαρακτηρίζει ως μία από τις πιο τελετουργικές εορτές του εορτολογίου μας.   Όμως στους νεώτερους χρόνους και στη σύγχρονη εποχή με τον ορθολογισμό να κερδίζει έδαφος, τις προκαταλήψεις να υποχωρούν, αλλά και την αλλαγή των ρόλων των δύο φύλων, οι συμβολισμοί και το μαγικοθρησκευτικό περιεχόμενο του δρώμενου να περιοριστεί και να κυριαρχήσει το καθαρά θεατρικό και φολκλορικό στοιχείο.

διαβάστε περισσότερα σχετικά με το έθιμο >>

  • Διοργανωτής εκδήλωσης

Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών

Επάνω
Αμοιβές & Εισιτήρια
Γενική είσοδος
Δωρεάν