22/06/2019
21:00

Τόπος Διοργάνωσης

Όρμος Μαραθοκάμπου Σάμου

GPS: 37.710049853606, 26.699577292279

  • Περιγραφή εκδήλωσης

Ο “Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Όρμου Μαραθοκάμπου” διοργανώνει γλέντι για τον άι Γιάννη τον Κλήδονα το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 9μμ στον Όρμο Μαραθοκάμπου 
 
Τη βραδιά θα ανοίξει με παραδοσιακούς χορούς η χορευτική ομάδα του συλλόγου, με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από την ορχήστρα του Γιάννη Παπαγεωργίου.

 
Ο σύλλογος σας προσκαλεί για μία βραδιά με πολύ μουσική και χορό “Ελάτε να αναβιώσουμε όλοι μαζί το έθιμο του Κλήδονα, να ανάψουμε φωτιές και να γλεντήσουμε μέχρι το πρωί”.
  • Σχετικά με το έθιμο του “Κλιδώνα”

Ο Κλήδονας είναι λαϊκό έθιμο που επιβιώνει από την αρχαιότητα και τελείται στις 23 Ιουνίου (παραμονή της εορτής του γενέσιου του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και κοντά στο θερινό ηλιοστάσιο), σύμφωνα με το οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.  

Ο κλήδονας εντάσσεται στη νεοελληνική λαϊκή λατρεία και ιδιαίτερα στα περιοδικά λατρευτικά έθιμα, όσα συνοδεύουν το εορτολόγιο και τις εποχές του έτους. Τέλος, ανήκει στην έντεχνη ή τεχνική και την έμμεσα νεοελληνική μαντεία.

Ο Δημήτριος Λουκάτος τη χαρακτηρίζει ως μία από τις πιο τελετουργικές εορτές του εορτολογίου μας.   Όμως στους νεώτερους χρόνους και στη σύγχρονη εποχή με τον ορθολογισμό να κερδίζει έδαφος, τις προκαταλήψεις να υποχωρούν, αλλά και την αλλαγή των ρόλων των δύο φύλων, οι συμβολισμοί και το μαγικοθρησκευτικό περιεχόμενο του δρώμενου να περιοριστεί και να κυριαρχήσει το καθαρά θεατρικό και φολκλορικό στοιχείο.

διαβάστε περισσότερα σχετικά με το έθιμο >>

Αμοιβές & Εισιτήρια
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό εισόδου
Πληρώνετε με την παραγγελία σας
1,00 €