Εκκίνηση: 06/10/2019
20:00
Λήξη: 06/10/2019
22:40

Τόπος Διοργάνωσης

Περιφερειακής ενότητας Σάμου

GPS: 37.753706701474, 26.981667170274

  • Περιγραφή εκδήλωσης

Στα πλαίσια του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs, που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην Μυτιλήνη (Λέσβο), την περίοδο 1 έως 6 Οκτωβρίου 2019, θα προβληθούν στην Σάμο (με τεχνολογία live streaming), τρεις από τις ταινίες ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ, στο Αμφιθέατρο του κτιρίου της Περιφερειακής ενότητας Σάμου την Κυριακή 6 Οκτωβρίου,.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των ταινιών την Κυριακή 06/10

ώρα 20.00 Greek Rock Revolution (96’), Miguel Angel Cano Santizo, Ελλάδα/Ισπανία
7 ελληνικά ροκ συγκροτήματα (1000mods, Tuber, Naxatras, Puta Volcano, Villagers of Ioannina City, Planet of Zeus & Nightstalker) συνθέτουν με την επιτυχία τους την ελληνική Ροκ επανάσταση. Η ταινία μας δείχνει πως και οι 7 μπάντες κατάφεραν να κερδίσουν θαυμαστές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική και την Ευρώπη γιατί είναι γνήσια και ανυπόταχτα τέκνα της ελληνικής κοινωνικής κρίσης.

Επάνω

ώρα 21.40 The Traditional Brazilian Family KATU (25’), Rodrigo Sena, Βραζιλία
Στη Βραζιλία, από την αρχή της αποικιοκρατίας από τους Πορτογάλους, τον 18ο αιώνα, στην περιοχή Rio Grante Donorte, η πλειοψηφία του πληθυσμού ήταν Ινδιάνοι, εγκατεστημένοι σε 100 μεγάλα χωριά.  Στη σύγχρονη εποχή αυτή η περιοχή έχει το χαμηλότερο ποσοστό Ινδιάνων στη χώρα. Μαζικές εκτοπίσεις  και πογκρόμ έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Σήμερα, όσοι έχουν απομείνει, αγωνίζονται για να αναγνωρίσει η Βραζιλιανική Πολιτεία τις ρίζες της ινδιάνικης καταγωγής τους και τη δικιά τους ταυτότητα.

Επάνω

ώρα 22.05 Views of Views (24′), Αναστάσιος Δαλλής, Ελλάδα
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τέσσερις νέους δημιουργούς στην Ελλάδα από το 2017 έως το 2019. Μέσα από τέσσερις διαφορετικές τέχνες και μέσα από τέσσερις διαφορετικές οπτικές γωνίες, το ντοκιμαντέρ θέτει ερωτήματα και απόψεις για την επιβίωση νέων δημιουργών στη σύγχρονη Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες, από το Φεστιβάλ AegeanDocs.

  • Σχετικά με το Φεστιβάλ AegeanDocs

Το AegeanDocs χρηματοδοτείται και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Περιφερειακό Ταμείο) με τη συνεργασία και συμπαράσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Φεστιβάλ έχει ως επίκεντρό του ένα νησί του Βόρειου Αιγαίου.  Στο νησί αυτό φιλοξενούνται οι βραβευμένοι δημιουργοί των ντοκιμαντέρ και γίνονται όλες οι προβολές και λοιπές εκδηλώσεις, μερικές από τις οποίες μεταδίδονται με τεχνολογία live streaming στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου υπάρχει τεχνική δυνατότητα. Την τεχνική υποστήριξη της ζεύξης, το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό προσφέρει το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο βασικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ αφορά τα «κοινωνικά», «πολιτικά» και «ιστορικά» ντοκιμαντέρ (η Ιστορία αντιμετωπίζεται πολύ περισσότερο ως η διερευνητική ματιά του σημερινού ανθρώπου στο χρόνο και στο παρόν και πολύ λιγότερο ως ακαδημαϊκή ενασχόληση με μια παρελθούσα πραγματικότητα).  Πέρα από τις διεθνώς καταξιωμένες και αναγνωρισμένες παραγωγές της δυτικής κουλτούρας (κάποιες βραβευμένες με Οscar), ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για ταινίες που προέρχονται από την «άλλη όχθη»,  που, στην περίπτωση του ΑegeanDocs, είναι οι ταινίες που έρχονται από την Τουρκία, τον Αραβικό κόσμο και την Αφρική. Στις προσεχείς διοργανώσεις του Φεστιβάλ θα αναδειχθούν επίσης ως ξεχωριστές θεματικές ενότητες οι ταινίες ντοκιμαντέρ με τουριστικό/ταξιδιωτικό χαρακτήρα, οι σπουδαστικές ταινίες και οι ταινίες περί τις τέχνες.

Όμως ένα Φεστιβάλ δεν είναι μόνο ταινίες. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πέρα από την προσφορά του σε έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό, διοργανώνει τα μεγαλύτερα παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σε ελληνικό Φεστιβάλ. Με δεκάδες ώρες διδασκαλίας για τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ, τα σεμινάρια απευθύνονται στο  ευρύ κοινό και διδάσκονται από καθηγητές Πανεπιστημίου και επαγγελματίες σκηνοθέτες και στα έξι  νησιά του Αιγαίου όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, αξίας 2.000 €
Βραβείο Νέου Δημιουργού, αξίας 1.000 €

  • Διοργανωτής εκδήλωσης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Επάνω
Αμοιβές & Εισιτήρια
Γενική είσοδος
Δωρεάν