• Περιγραφή

Το μοναστήρι Ευαγγελιστρίας Σκάλας ή Αγίου Βασιλείου ή Βαγγελίστρας, όπως είναι γνωστό στους ντόπιους, ιδρύθηκε το 10ο αιώνα από ασκητές της περιοχής και ανήκει στο Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμων.

Είναι χτισμένο σαν αετοφωλιά, στις νότιες πλαγιές του βουνού Κέρκη, και ξεχωρίζει από μακριά στη μέση του πευκοδάσους, με θέα το απέραντο ωκεανό.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων, και άρχισε να δημιουργείται τον  10ο αιώνα περίπου, όταν σ ‘αυτές τις ερημικές περιοχές του βουνού Κέρκη άνθιζε ο μοναχισμός και ο ασκητισμός. Γραπτές πηγές αναφέρουν ότι λίγο πριν την ερήμωση του νησιού (15ο αιώνα), στην ορεινή περιοχή του Κέρκη ζούσαν περίπου πεντακόσιοι μοναχοί και ασκητές και περίπου χίλιοι στο υπόλοιπο νησί.

Κατά τη διάρκεια της απογραφής των μοναχών από τις αρχιεπισκοπή Σάμου το 1830, αναφέρεται ως μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στο Άγιον Όρος και ζούσαν εκεί ένας αρχιμανδρίτης και δύο μοναχοί.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, έζησε εκεί ο μοναχός Νήφων Κυριακού από το Καρλόβασι, ο οποίος ήταν και ιδιοκτήτης της Μονής. Στις 8 Αυγούστου του 1881 πούλησε το Μοναστήρι, στον Ηγούμενο της Μονής της Αγίας Τριάδας, Ιάκωβο.

Ο μοναχός Μάξιμος με δύο ή τρεις μοναχούς, διαδέχθηκαν το μοναχό Νήφωνα Κυριακού, και στη συνέχεια τους διαδέχτηκε μέχρι το 1940, ο Παπαλευτέρης,  ένα καλοκάγαθο και πολύ μορφωμένο  άτομο.

Από το 1940 έως το 1945 η μονή ερημώθηκε, ο χρόνος το κατέστρεψε και δυστυχώς λεηλατήθηκε από τους ανθρώπους.  Το 1945 η ηγουμένη “Γερόντισσα” (όπως ήταν γνωστή), η Μαγδαληνή και η  Θεονύμφη, αφιερωμένες στην Παναγία, πήγαν ως  μοναχές στο μοναστήρι.  Λίγο αργότερα ακολούθησαν τον μοναχικό βίο οι μοναχές Μαρία το 1952, Σαλώμη γύρω στο 1960, και  τέλος η Νεκταρία.  Το 2008 οι μοναχές εγκατέλειψαν το μοναστήρι και μετακόμισε στο Μαραθόκαμπο, έκτοτε δεν υπάρχουν μοναχές ή μοναχοί στο μοναστήρι.

Το μοναστήρι ποτέ δεν είχε οχυρό ή προστατευτικά τείχη, όπως σχεδόν όλα τα μεγάλα μοναστήρια της Σάμου, επειδή η περιοχή είναι απρόσιτη και αποτελεί από μόνη της φυσικό φρούριο από τους ανεπιθύμητους εισβολείς όπως οι πειρατές.

Είναι λιτό και μικρό Μοναστήρι με μεγάλη είσοδο, που ακολουθείται από ένα διάδρομο με 6-7 κελιά, στο μέσον το αρχονταρίκι (καθιστικό και τράπεζα), και στο βάθος του διαδρόμου  η εκκλησία.

Στο τέμπλο του ναού είναι η επάργυρη εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μαρίας, η οποία θεωρείται θαυματουργή και είναι στολισμένη με πολλές προσφορές και τάματα πιστών.

Το όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού είναι κατασκευασμένο το 2005, δωρεά πιστών χριστιανών, το οποίο αντικατέστησε το παλιό, απλό και φθαρμένο.

Έξω από το κτίριο της μονής υπάρχει μια μικρή πηγή με εύπεπτο και πολύ δροσιστικό νερό. Η πηγή είναι μοναδική στην περιοχή, γι ‘αυτό χτίστηκε εκεί το μοναστήρι.

Για να φτάσετε στο μοναστήρι,  από το Κάμπο Μαραθοκάμπου, θα κάνετε μια απόσταση 4,5 χλμ (1 χιλιόμετρο ασφάλτου και 3,5 χωματόδρομος) και φτάσετε σε υψόμετρο 370 μ, στη συνέχεια, ακολουθήστε το ανηφορικό μονοπάτι με τα πόδια για περίπου 2 χιλιομέτρων, όπου θα φτάσετε μετά από 30 – 45 λεπτά στην μονή της Βαγγελίστρα σε υψόμετρο 650 μέτρων.
=> Πληροφορίες για το μονοπάτι από το Κάμπο Μαραθοκάμπου
=> Πληροφορίες για το μονοπάτι από την παραλία Λιμνιώνας

Συνεχίζοντας το ανηφορικό μονοπάτι από τη Μονή της Βαγγελίστρα, θα φτάσετε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σε 1.150 μέτρα υψόμετρο και στη συνέχεια στην Βίγλα την κορυφή του βουνού Κέρκη σε υψόμετρο 1.443 μέτρα. Το μονοπάτι είναι ανηφορικό, απότομο, βραχώδεις και δυσδιάκριτο, αλλά η εκπληκτική θέα θα επιβράβευση τον κόπο σας. Εδώ ο ορίζοντας ανοίγει και η θέα είναι καταπληκτική, από εδώ φαίνεται όλη η Σάμος, βαθιά στη Μικρά Ασία, τα νησιά Χίο, Ικαρία, Φούρνοι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και πολλά άλλα.
ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει να είστε έμπειρος περιπατητής και προτιμότερο είναι να έχετε κάποιον ντόπιο που ξέρει το μονοπάτι.

Επάνω
 • Χαρακτηριστικά

 • Έτος ίδρυσης : 19ος αιώνα
 • Ιδρυτής : Ασκητές της περιοχής
 • Κατοικημένη : Χωρίς μοναχούς
 • Υπεύθυνος : κ Διαμαντής Νάνος
 • Η μονή Ανήκει : Στό Πατριαρχείο της Ιερουσαλήμων
 • Εορτασμός : 23 Αυγούστου
 • Υψόμετρο ≈ 650 m
 • Κατάσταση : Πολύ καλή (Μερική ανακαίνιση το 2004)
Επάνω
 • Πρόσβαση

 • Η Μονή είναι ανοιχτή όταν είναι ο υπεύθυνος εκεί, ο οποίος δεν διαμένει μόνιμα στην μονή. Καλέστε πριν από την επίσκεψη.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

χωρίς συγκεκριμένη ώρα

Τρίτη

χωρίς συγκεκριμένη ώρα

Τετάρτη

χωρίς συγκεκριμένη ώρα

Πέμπτη

χωρίς συγκεκριμένη ώρα

Παρασκευή

χωρίς συγκεκριμένη ώρα

Σάββατο

χωρίς συγκεκριμένη ώρα

Κυριακή

χωρίς συγκεκριμένη ώρα

Η Μονή είναι ανοιχτή όταν είναι ο υπεύθυνος εκεί, ο οποίος δεν διαμένει μόνιμα στην μονή. Καλέστε πριν από την επίσκεψη.

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Μαραθόκαμπος Σάμου T.K. 83102

GPS

37.714942984012, 26.640548076929

Τηλέφωνο
E-mail

-

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία