Περιγραφή 

Στην βορειοδυτική πλευρά της Σάμου, 5 χιλιόμετρα από το κέντρο του Καρλοβάσου, στην περιοχή Ποτάμι, βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες, αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα και δημοφιλέστερα μέρη του νησιού.

Οι καταρράκτες δημιουργούνται 1 Km περίπου από την εκβολή “του ποταμού της Καστανιά” (Κερκήτιος στην αρχαιότητα), στην παραλία ποτάμι.  Βρίσκονται μέσα σε φαράγγι που έχει δημιουργήσει ο ποταμός, το οποίοι είναι καλυμμένο με πυκνό δάσος από πλατάνια και φτέρες και άλλα φυτά και δέντρα.

Αφήνοντας τον αμαξιτό δρόμο και μετά από μία παραμυθένια πεζοπορία δίπλα από το ποτάμι (1 km περίπου) φτάνετε σε μία μικρή λιμνούλα στην οποία θα πρέπει να κολυμπήσετε για να βρείτε τον πρώτο καταρράκτη, ύψους περίπου 2 μ.. Από εκεί, οι ποιώ τολμηροί (δεν σας το προτείνουμε), μπορούν να σκαρφαλώσουν με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τα γλιστερά βράχια για να συνεχίσουν στον δεύτερο καταρράκτη περπατώντας μέσα από το ποτάμι για μερικές εκατοντάδες μέτρα. Εναλλακτικά, σας προτείνουμε να επιστρέψετε στην όχθη της λιμνούλας, να ανεβείτε τα ξύλινα απότομα σκαλοπάτια, συνεχίζοντας το μονοπάτι για 400 μέτρα περίπου, μετά μέσα από το ποτάμι για να συναντήσετε τον δεύτερο και λίγο μεγαλύτερο καταρράκτη. Στην διαδρομή θα συναντήσετε και μία ταβέρνα, προσαρμοσμένη στο περιβάλλον, απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε την θέα σε ένα εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον.

Ίσως κάποιοι να απογοητευτούν από το μέγεθος των καταρρακτών, αφού ενδεχομένως να περιμένουν κάτι μεγαλύτερο, το σίγουρο είναι πως θα εντυπωσιαστούν από την οργιώδη βλάστηση και τα αιωνόβια πλατάνια και θα απολαύσουν μία “δροσερή” πεζοπορία, παίρνοντας μία μικρή γεύση από τις ομορφιές της άγριας Σαμιακής φύσης.

 • Video • Tips

 • Στην αρχή τής διαδρομής από το μονοπάτι, θα συναντήσετε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης (η παλαιότερη του νησιού) και το Γενοβέζικο Κάστρο, που βρίσκετε σε λόφο πάνω από την εκκλησία.
 • Αν και δεν υπάρχει σχετική αναφορά, η ύπαρξή των κτισμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα  ότι στην περιοχή υπήρχε μικρός οικισμός κατά τον 14ο αιώνα (περίοδο ώριμου Μεσαίωνα), αφού πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις, όπως άφθονο νερό, πρώτες ύλες, άφθονη ξυλιά, καλλιεργήσιμη έκταση στον μικρό κάμπο κοντά στην παραλία και κυρίως κάλυψη από τους πειρατές.
 • Μην παραλείψετε να κολυμπήσετε στην όμορφη παραλία ποτάμι και αν είστε μέχρι αργά το απόγευμα να χαρείτε τα όμορφα χρώματα του ηλιοβασιλέματος.
Κλείσιμο

Σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον, μην πετάτε σκουπίδια, μην ανάβετε φωτιές.

 

 • Πρόσβαση

 • Οδηγώντας για 5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Καρλοβάσου, βρίσκεται η περιοχή ποτάμι με την ομώνυμη παραλία. Όταν φτάσετε έως εκεί, λίγα μέτρα πριν το γεφύρι του ποταμού, θα δείτε τη σχετική πινακίδα και ένα μικρό εικονοστάσι, απ’ όπου ξεκινάει το μονοπάτι που σας οδηγεί στην πρώτη λιμνούλα, μετά από 1 χιλιόμετρο περίπου.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε και με αυτοκίνητο έως την ταβέρνα, ακολουθώντας τον χωματόδρομο που ξεκινάει από τον αμαξιτό δρόμο, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (στην ανατολική άκρη της παραλίας). Η διαδρομή είναι 1,3 Km (στην διασταύρωση μετά από 1 km θα πάτε δεξιά, αν πάτε ευθεία θα βγείτε στο χωριό Λέκα).
 • Περιορισμοί

 • Όχι φωτιές 
 • Απαγορεύεται το camping
 • Μαζέψτε τα απορρίμματά  σας όταν φύγετε

 • Είσοδος

 • Ελεύθερη
Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Καταρράκτες, Ποτάμι Καρλοβάσου Σάμου

GPS

37.78305751767, 26.670881202444

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

Scenery
Sight
Environment
Vegetation
Route
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία