• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού 5 m παραθαλάσσιο
Έκταση χωριού
0,19 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο
5 m, ημιορεινή
Περιφέρειας μέση έκταση
11,85 km2
Πληθυσμός
2011: 1.628, 2001: 973, 1928: 1.536,  1900: 745,  1869: 533 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο 
114 m² ανά άτομο.
Οικονομία 
στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και λιγότερο στην αλιεία και τη γεωργία (Ελιές, αμπελουργία). Παλαιότερα το Κοκκάρι ήταν γνωστό για την παραγωγή σταφίδας και γλυκά κολοκύθια.

Επάνω
  • Περιγραφή

Το  Κοκκάρι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, και βόρειο-δυτικά της πόλης Σάμου. Οι αποστάσεις είναι: 10 Km από την πόλη της Σάμου, 20 Km από την πόλη Καρλόβασι, 20 Km από την πόλη Πυθαγόρειο και 33 Km από το χωριό Μαραθόκαμπος.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Κοκκαρίου, η οποία ανήκει στην δημοτική ενότητα  Βαθέος του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου.

Είναι από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά της Σάμου, με πολλές, οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων διαμερίσματα και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Το γραφικό χωριό με τις πανέμορφες παραλίες, την ζεστασιά των ανθρώπων, το “Rock στυλ” του χωριού, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς.

Επάνω

  • Ιστορία

Δημιουργήθηκε ως επίνειο, από κατοίκους του χωριού Μυτιληνιοί, στις αρχές του 19ου αιώνα, πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικού οικισμού που είχε εγκαταλειφθεί από τον 14ο αι. λόγω των πειρατικών επιδρομών και οι κάτοικοί του μετοίκισαν στο κάστρο της Λουλούδας.

Στην αρχή το χωριό αναπτύχθηκε πάνω στους δύο λόφους και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον κάμπο.

Σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού και από τα μοναδικά με αύξηση του πληθυσμού του κατά την τελευταία απογραφή.

Επάνω

  • Όνομα

Ο λαογράφος, συγγραφέας Νίκος Δημητρίου στο βιβλίο του «Λαογραφικά της Σάμου» αναφέρει ότι το όνομα Κοκκάρι προέρχεται από το όνομα του πρώτου οικιστή του και αυτό φαίνεται να είναι η πιο πιθανή εξήγηση.

Ο συγγραφέας Επ. Σταματιάδης, αναφέρει ότι ονομάστηκε Κοκκάρι λόγω της μεγάλης παραγωγής βολβών κρεμμυδιού (Κοκκάρι όπως ονομάζετε). Αυτή η άποψη, πιθανόν, δεν είναι έγκυρη, δεδομένου ότι υπήρχαν πολλά άλλα χωριά της Σάμου, που παρήγαγαν καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερες ποσότητες «Κοκκαριού» (βολβούς κρεμμυδιών) εκείνη τη εποχή απ’ ότι στο χωριό Κοκκάρι.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Περίπου 2 Km νοτιοδυτικά από Κοκκάρι βρίσκεται η περιοχή «Πλάκα» με τεράστια πλατάνια και άφθονο νερό που συνθέτουν ένα σκηνικό άγριας ομορφιάς. Υπάρχουν επίσης ερείπια αρχαίου ναού, αφιερωμένου στον Ασκληπιό.
  • Από το Κοκκάρι ξεκινούν πολλοί χωματόδρομοι (για 4Χ4) και μονοπάτια (με τα πόδια) για το βουνό “Άμπελος” (ή Καρβούνης).
  • Υπάρχει επίσης ένα σχολή windsurfing .
  • Απολαύστε τη θάλασσα στις παραλίες μέσα στο Κοκκάρι, αλλά και 2 Km προς τα δυτικά στίς παραλίες Λεμονάκια και Τσαμαδού.
Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Κοκκάρι Σάμος Τ.Κ. 83100

GPS

37.77838807176, 26.892729730457

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Λιμάνι για αλιευτικά σκάφοι

Γιατρός κοινοτικός 22730 92203

πλούσια βλάστηση

Φαρμακείο Tηλ. 22730 91439

A.T.M.

Εστιατόρια

Caffe

Bar

Super Market

Αγορά

δρόμοw : άσφαλτος, άνετος

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία