• Περιγραφή

Στα βορειοανατολικά της είσοδο του οικισμού “Πάνω Άγιος Κωνσταντίνος“, βρίσκεται ο μικρός ομώνυμος, γραφικός ναός, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο οικισμός Πάνω Άγιος Κωνσταντίνος και στην συνέχεια το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος (ή Κάτω Άγιος Κωνσταντίνος).

Σύμφωνα με την χρονολογία που είναι χαραγμένη στο ξυλόγλυπτο τέμπλο, πιθανότατα ο ναός κτίστηκε το 1790 και παλαιότερα αποτελούσε μετόχι της Μονής Παναγίας Βροντά, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον ναό.

Είναι Βυζαντινού ρυθμού και ανήκει στον τύπο τής μικρής μονόκλιτης τρουλέας βασιλικής, με διαστάσεις κάτοψης 3,85 μ πλάτος, 6,15 μ. μήκος και 3,75 μ. ύψος.  Το ασυνήθιστο χαμηλό ύψος του ναού, αναλογικά με το πλάτος του (σχεδόν ίσα), προσδίδει μία ιδιαιτερότητα στον ναό, που πιθανότατα είχε σκοπό να του δώσει ένα ταπεινό χαρακτήρα.

Ο νάρθηκας, στην δυτική πλευρά του ναού, είναι ανοικτός από την πρόσοψή του, αποτελούμενος από τρία τοξωτά ανοίγματα, ενώ στα πλάγια είναι κλειστός με προεκτάσεις των πλευρικών τοίχων του ναού, που σημαίνει ότι ανήκει στην αρχική κατασκευή του ναού, όπως και το .λιτό, κτιστό καμπαναριό που βρίσκεται πάνω από τον νάρθηκα και συμπληρώνει την εικόνα του.

Το δάπεδο, στο εσωτερικό του ναού, είναι στρωμένο με μαρμάρινες πλάκες και τμήματα με βοτσαλωτό, ενώ στο λιτό ξύλινο τέμπλο είναι χαραγμένη η χρονολογία 1790, απ’ όπου συμπεραίνουμε το έτος κτίσης του, αφού δεν υπάρχει άλλη επιγραφή στον ναό.

Ο γραφικός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί ένα αξιόλογο αντιπροσωπευτικό δείγμα του τύπου τής μονόκλιτης τρουλέας βασιλικής, στο νησί της Σάμου.

Πηγές
Βιβλίο “Εκκλησίες & μοναστήρια στης Σάμου” του Κ. Παπαιωάννου
Βιβλίο “Η Εκκλησία της Σάμου” του Μητρ/του Σιδ/στρου Ιωάννου

  • Χαρακτηριστικά

  • Έτος κτίσης:  1790,  
  • Εορτασμός : 21 Μαΐου 
  • Υψόμετρο ≈ 20 m
  • Κατάσταση : Άριστη
  • Διοικητικά : Ξωκκλήσι (πρώην μοναστηριακός)
  • Πρόσβαση

  • Η εκκλησία βρίσκεται στο οικισμό του Πάνω (Άνω) Άγιου Κωνσταντίνου. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, αφού βρίσκεται στα βορειοανατολικά της εισόδου του μικρού οικισμού.
Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

Συχνά ανοικτή για το κοινό

Τρίτη

Συχνά ανοικτή για το κοινό

Τετάρτη

Συχνά ανοικτή για το κοινό

Πέμπτη

Συχνά ανοικτή για το κοινό

Παρασκευή

Συχνά ανοικτή για το κοινό

Σάββατο

Συχνά ανοικτή για το κοινό

Κυριακή

Συχνά ανοικτή για το κοινό

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Άγιος Κωνσταντίνος Σάμου T.K. 83200

GPS

37.806031231607, 26.815159907565

Τηλέφωνο

-

E-mail

-

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

αξιολόγηση
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία