• Στα γρήγορα

Υψόμετρο χωριού 600 m
Έκταση χωριού 
0,02 km2
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο
630 m, ορεινή
Περιφέρειας μέση έκταση 10,62 km2
Πληθυσμός  
2011: 107, 2001: 166, 1981: 262, 1961: 504, & 1940: 661 κάτοικοι.
Έκταση ανά άτομο  187 m² ανά άτομο.

Οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία (ελιές, αμπελουργία).

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Πάνδροσος βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού “Άμπελος” (ή Καρβούνης). Οι αποστάσεις είναι, 20 km από την πόλη του Πυθαγορείου, 33 Km από την πόλη της Σάμου, 23 Km από την πόλη του Καρλοβάσου και 20 Km από το χωριό Μαραθόκαμπος.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Πανδρόσου , η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου.

Είναι ένα από τα χωριά του νησιού που βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο, με όμορφη θέα στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού “Άμπελος” (ή Καρβούνης), και ένα από τα λίγα χωριά που δεν έχουν θέα στη θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2000, αναβλαστάνει με γρήγορους ρυθμούς και σε λίγα χρόνια ελπίζουμε ότι θα έχει τη βλάστηση που του αξίζει να έχει.

Ιστορικά, τα χωριά Μεσόγειος και Πάνδροσος (που βρίσκεται 800 πρίν) είναι αλληλένδετα, και θεωρούνται ως ένα χωριό.

Επάνω
  • Ιστορία

Σύμφωνα με τον συγγραφέα “Επ. Σταματιάδηστα Σαμιακά (1862), οι πρώτοι κάτοικοι των δύο χωριών (Πάνδροσος & Μεσόγειος) ήταν δύο οικογένειες “Αρβανίτες *”, πολεμιστές από την Αλβανία, που αγωνίζονται ενάντια των Τούρκων υπό τον ηγέτη Σκεντέρμπεη (Γιώργος Καστριώτη), και μετά το θάνατό (1468) του διασκορπιστήκαν για να  ξεφύγουν από τους Οθωμανούς που τους κυνήγησαν.
* Αρβανίτες ήταν μια πληθυσμιακή ομάδα στην Ελλάδα, με καταγωγή από την σημερινή Βόρειο Ήπειρο, τα μέλη της οποίας μιλούσαν αρβανίτικα, ένα μείγμα Ελληνο-Αλβανικής γλώσσας.

Ο συγγραφέας “Νικόλαος Ζαφειρίου”, στο βιβλίο του “Αρχεία της Σάμου” (1946-1945) έχει αντίθετη άποψη και υποστηρίζει ότι δεν υπήρχαν μόνο δύο οικογένειες αλλά περισσότερες και ότι δεν ήταν Αρβανίτες, αλλά Έλληνες από τη νότια Ήπειρο. Επιπλέον, υποστηρίζει την ιδέα ότι η πρώτη ονομασία τών δύο χωριών «Αρβανίτες», προέκυψε από τα γειτονικά χωριά (Πύργος και Μαυρατζαίους), οι κάτοικοι των οποίων τους αποκαλούσαν έτσι υποτιμητικά. Τέλος ενίσχυσε την άποψη του αναφέροντας ότι αν πράγματι ήταν Αρβανίτες, θα έπρεπε να υπήρχαν ονόματα στις γύρω περιοχές στη γλώσσα τους, ενώ δεν υπάρχουν.

Ο συγγραφέας “Νικ. Δημητρίου στο επτάτομο έργο του “Λαογραφικά της Σάμου” (1983-1997), διαφωνεί επίσης με την άποψη ότι οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Αρβανίτες, αναφέροντας ότι αν ήταν Αρβανίτες, κάποιοι θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν κάποιες λίγες λέξεις από αυτή τη διάλεκτο στην καθημερινότητα τους, ενώ δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι η διάλεκτος από αυτά τα χωριά, έμοιαζε πολύ με αυτήν που έχουν σε κάποια χωριά της Τήνου και γι’ αυτό το πιθανότερο είναι να προέρχονται από εκεί, ή τουλάχιστον να έχουν μια κοινή προέλευση. Ο συγγραφέας, αποκλείει κάθε πιθανότητα να είναι Αρβανίτες οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, ποτέ δεν εμφανίστηκαν στη Σάμο.

Συμπερασματικά από τα παραπάνω, υποστηρίζουμε την άποψη του συγγραφέα Ν. Δημητρίου, σύμφωνα με την οποία, το πιθανότερο είναι ότι οι πρώτοι κάτοικοι τών δύο χωριών δεν ήταν Αρβανίτες, αλλά από κάποια χωριά του νησιού της Τήνου.

  • Όνομα

Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν “Πάνω Αρβανίτες”, το 1958 όμως το χωριό μετονομάστηκε σε “Πάνδροσος” το οποίο διατηρείτε μέχρι σήμερα, αλλά είναι πολύ πιθανόν να το ακούσετε και ως “Πάνω Αρβανίτες” ή “Αρβανίτες” (και για τα δύο χωριά Μεσόγειος και Πάνδροσο) αφού πολλοί από τους ντόπιους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παλιά ονομασία των χωριών αυτών.

Επάνω
  • Χρήσιμα

  • Λίγο πριν το χωριό ξεκινάει ένας χωματόδρομος (χρειάζεται 4Χ4), που οδηγεί στο βουνό “Άμπελος” (ή Καρβούνης), απ’ όπου μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή του μετά από 5,5 χιλιόμετρα, ή να συνεχίσει μέχρι χωριά “Βουρλιώτες” ή “Μανολάτες“, ή σε διάφορους άλλους προορισμούς.
Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Πάνδροσος Σάμος Τ.Κ. 83104

GPS

37.729369376483, 26.828779770061

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Όμορφη θέα στις νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού Άμπελος

Πλούσια βλάστηση

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε ένα μεγάλο πλήγμα από τις πυρκαγιές του 2000, αναβλαστάνει γρήγορα και σε λίγα χρόνια θα έχει και πάλι τη βλάστηση που του αξίζει.

Παραδοσιακό καφενείο

Μπακάλικο (για τα βασικά)

Δρόμος : Άσφαλτος, ανηφορικός, με στροφές

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία