• Στα γρήγορα

Πληθυσμός 2021: 83 κάτοικοι
Παλαιότερες Απογραφές 2011: 107, 2001: 166, 1991: 179, 1981: 262, 1961: 504, & 1940: 661, 
1869: 478  κάτοικοι
Πυκνότητα πληθυσμού ανά Km² 8 κάτοικοι
Υψόμετρο χωριού
600 m
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 630 m, ορεινή
Έκταση χωριού 
0,02 km2
Περιφέρειας μέση έκταση 10,62 km2
Ενοριακός ναός 1 ορθόδοξος, άγιος Δημήτριος, τρίκλινος ναός ο οποίος  κατασκευάστηκε το 1864.  
Οικονομία
βασίζεται κυρίως στη γεωργία (ελιές, αμπελουργία).

Επάνω
  • Περιγραφή

Το χωριό Πάνδροσος βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού “Άμπελος” (ή Καρβούνης). Οι αποστάσεις είναι, 20 km από την πόλη του Πυθαγορείου, 33 Km από την πόλη της Σάμου, 23 Km από την πόλη του Καρλοβάσου και 20 Km από το χωριό Μαραθόκαμπος.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Πανδρόσου , η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Πυθαγορείου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου.

Κτισμένο στα 600 μ., είναι το ψηλότερο χωριό της Σάμου,, με όμορφη θέα στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού “Άμπελος” (ή Καρβούνης), και ένα από τα ελάχιστα χωριά που δεν έχουν θέα στη θάλασσα.

Τα χωριά Πάνδροσος και Μεσόγειος, που βρίσκεται 800 νότια, είναι αλληλένδετα, με κοινή ιστορία και αρχικό όνομα.

Επάνω
  • Ιστορία

Σύμφωνα με τον συγγραφέα “Επ. Σταματιάδηστα Σαμιακά (1862), οι πρώτοι οικιστές των δύο χωριών (Πάνδροσος & Μεσόγειος) ήταν δύο οικογένειες “Αρβανίτες *”, πολεμιστές από την Αλβανία, που αγωνίζονται ενάντια των Τούρκων υπό τον ηγέτη Σκεντέρμπεη (Γιώργος Καστριώτη), και μετά το θάνατό (1468) του διασκορπιστήκαν για να  ξεφύγουν από τους Οθωμανούς που τους κυνήγησαν.
* Αρβανίτες ήταν μια πληθυσμιακή ομάδα στην Ελλάδα, με καταγωγή από την σημερινή Βόρειο Ήπειρο, τα μέλη της οποίας μιλούσαν αρβανίτικα, ένα μείγμα Ελληνο-Αλβανικής γλώσσας.

Ο Εμ. Κρητικίδης στο βιβλίο του “Τοπογραφία της Σάμου” (1869), αναφέρει ότι οι πρώτοι οικιστές ήταν Αλβανοί.

Ο συγγραφέας “Νικόλαος Ζαφειρίου”, στο βιβλίο του “Αρχεία της Σάμου” (1945-1946) υποστηρίζει ότι ήταν περισσότερες από δύο οικογένειες Ελλήνων από τη νότια Ήπειρο και δεν ήταν Αρβανίτες. Ενισχύει την άποψη του αναφέροντας ότι αν πράγματι ήταν Αρβανίτες, θα έπρεπε να υπήρχαν σχετικά ονόματα στις γύρω περιοχές και την γλώσσα τους, ενώ δεν υπάρχουν.

Ο συγγραφέας “Νικ. Δημητρίου στην “Λαογραφικά της Σάμου” (1983-1997), διαφωνεί επίσης με την άποψη ότι οι πρώτοι οικιστές ήταν Αρβανίτες, αναφέροντας ότι αν ήταν Αρβανίτες, κάποιοι θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν λέξεις από αυτή τη διάλεκτο στην καθημερινότητα τους, ενώ δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Καταλήγοντας, υποστηρίζει ότι η διάλεκτος των κατοίκων σε αυτά τα χωριά, έμοιαζε πολύ με την διάλεκτο κάποιων χωριών της Τήνου και γι’ αυτό το πιθανότερο είναι να προέρχονται από εκεί, ή τουλάχιστον να έχουν μια κοινή προέλευση. Ο συγγραφέας, αποκλείει κάθε πιθανότητα να είναι Αρβανίτες οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη Σάμο.

Συμπερασματικά από τα παραπάνω, υποστηρίζουμε την άποψη του συγγραφέα Ν. Δημητρίου, σύμφωνα με την οποία, το πιθανότερο είναι ότι οι πρώτοι κάτοικοι τών δύο χωριών δεν ήταν Αρβανίτες, αλλά από κάποια χωριά του νησιού της Τήνου.

Επάνω

  • Όνομα

Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν “πάνω Αρβανίτες”, το οποίο σύμφωνα με τον συγγραφέα Νικόλαο Ζαφειρίου, προέκυψε πιθανότατα από τον χαρακτηρισμό που τους είχαν δώσει οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών (Πύργος και Μαυρατζαίους), οι οποίοι τους αποκαλούσαν έτσι υποτιμητικά.

Λιγότερο πιθανή είναι η άποψη, το όνομα Αρβανίτες να προέρχονταν λόγω καταγωγής των πρώτων οικιστών, όπως αναφέρει ο Επ. Σταματιάδης.

Από το 1958, το όνομα του χωριού άλλαξε σεΠάνδροσο” το οποίο πιθανόν επιλέχθηκε λόγω του δροσερού κλίματος (παν + δρόσος = γεμάτη δροσιά).

Είναι πολύ πιθανόν να το ακούσετε, ακόμα και σήμερα και ως “Πάνω Αρβανίτες” ή “Αρβανίτες” και για τα δύο χωριά (Πάνδροσος και Μεσόγειος), αφού πολλοί από τους ντόπιους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παλιά ονομασία των χωριών αυτών.

Επάνω
  • Χρήσιμα

Επάνω
lists style=”style1″]
  • Video

[/lists]

Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Πάνδροσος Σάμος Τ.Κ. 83104

GPS

37.729369376483, 26.828779770061

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Όμορφη θέα στις νοτιοδυτικές πλαγιές του βουνού Άμπελος

Πλούσια βλάστηση

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή είχε ένα μεγάλο πλήγμα από τις πυρκαγιές του 2000, αναβλαστάνει γρήγορα και σε λίγα χρόνια θα έχει και πάλι τη βλάστηση που του αξίζει.

Παραδοσιακό καφενείο

Μπακάλικο (για τα βασικά)

Δρόμος : Άσφαλτος, ανηφορικός, με στροφές

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία