• Εκθέματα

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου, περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν μέσα και γύρω από το πύργο, αλλά και άλλες βυζαντινές τοποθεσίες και μνημεία του Πυθαγορείου.

Η έκθεση περιλαμβάνει έξι ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών για την ιστορία του νησιού από την ύστερη Ελληνιστική περίοδο μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους, 19ο αιώνα.

Τα εκθέματα και ο οπτικοακουστικός εξοπλισμός δείχνουν την καθημερινή ζωή κατά τη βυζαντινή περίοδο, την ιστορία του κάστρου, τη δράση του Λυκούργου Λογοθέτη, την αρχιτεκτονική του φρουρίου στο Αιγαίο και τη Σάμο και πολλά άλλα.

Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται αρχιτεκτονικά τμήματα, χρηστικά κεραμικά, μικρά αντικείμενα, νομίσματα, μολυβδοσφραγίδες κλπ. και μέσω οπτικοακουστικού εξοπλισμού, διάφορα ενημερωτικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, αναπαραγωγές χαρτών, χαρακτικά, έγγραφα, οθόνη αφής, αίθουσα προβολής κλπ.

 • Ιστορία του Μουσείου

Το Μουσείο βρίσκεται στο λόφο “Κάστρο” του Πυθαγορείου, εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2010 και στεγάζεται στον “Πύργο του Λυκούργου Λογοθέτη”, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Σάμου, που σχετίζονται με τη βυζαντινή και τη σύγχρονη ιστορία του νησιού.

 • Αρχιτεκτονική

Ο καθηγητής Γεώργιος Μυλωνάς τον κατατάσσει μεταξύ των ελάχιστων σωζόμενων μεσαιωνικών μνημείων του νησιού. Ο Πύργος είναι χτισμένος πάνω στα θεμέλια της αρχαίας ακρόπολης.

Ανασκαφές στη γύρω περιοχή αποκάλυψαν τα ερείπια του αρχαίου βουλευτηρίου, διαφόρων ναών, στοών και άλλων δημοσίων κτηρίων της αγοράς της αρχαίας Σάμου.

Στο κάστρο διαπιστώνονται τέσσερις οικοδομικές φάσεις, με αρχαιότερη αυτήν του 10ου αιώνα μ.Χ.
Α΄ οικοδομική φάση
Στην πρώτη φάση ανήκει ο κεντρικός πύργος που φέρει επιγραφή του βυζαντινού αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά.
Β’ Οικοδομική φάση
Τον 14ο αιώνα, όταν η περιοχή είχε περιέλθει στην εξουσία των Γενουατών, πραγματοποιηθήκαν επισκευές και προσθήκες στο νότιο και στο βόρειο τμήμα του κάστρου. Την περίοδο αυτή ανεγέρθηκαν τα παραθαλάσσια τείχη με τους τετράγωνους πύργους. Ο νοτιοανατολικός πύργος είναι σε επαφή με το παλαιότερο βυζαντινό τείχος.
Γ΄ Οικοδομική φάση
Κατά τον 16ο αιώνα η οχύρωσή του συμπληρώθηκε με κανόνια και εκσυγχρονίστηκε με την νέα πολεμική τεχνολογία της εποχής.

Πηγή : Ανεξάρτητος χώρος ελεύθερης ενημέρωσης

Κατά τις αρχές του 19ου αιώνα ανακαινίστηκε από τον Λυκούργο Λογοθέτη, ηγέτη των επαναστατών Σαμιών, κατά της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Βασικά ήταν το αρχοντικό του Λ. Λογοθέτη, αλλά στέγαζε και την έδρα των επαναστατών Σαμίων κατά τη διάρκεια του αγώνα τους εναντίον των Οθωμανών και επίσης  χρησίμευε ως οχυρό.

 • Χαρακτηριστικά Πύργου

 • Χρόνος κατασκευής : 10ου αιώνα μ.Χ.
 • Προέλευση : Ελληνικό
 • Τύπος κάστρου : Πύργος
 • Υψόμετρο : .0 μ. (επίπεδο Θάλασσας)
 • Κατάσταση : καλή
 • Πρόσβαση

 • Εισιτήριο
  Είσοδος ελεύθερη
Επάνω

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

κλειστό

Τρίτη

κλειστό

Τετάρτη

κλειστό

Πέμπτη

κλειστό

Παρασκευή

κλειστό

Σάββατο

09:00 - 15:30

Κυριακή

09:00 - 15:30

Τελευταία είσοδος 15:10. Για επισκέψεις σχολικών ομάδων παρακαλούμε επικοινωνήστε με το προσωπικό της Εφορείας (τηλ.:22730 62813)

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Πυθαγόρειον Σάμου Τ.Κ. 83103

GPS

37.688438092225, 26.939772170881

Ιστός

-

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία