Εκκίνηση: 06/08/2018
08:30
Λήξη: 06/08/2018
22:30

Τόπος Διοργάνωσης

Πυθαγόρειο, Σάμου

GPS: 37.68982771315667, 26.942765228080475

  • Περιγραφή εκδήλωσης

Πρόγραμμα Εορτασμού της 6ης Αυγούστου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ημέρα της 193ης Επετείου της Ναυμαχίας της Μυκάλης

Ώρα 08:30:  θα γίνει η επίσημη έπαρση της σημαίας στο λιμάνι Πυθαγορείου, με τη συμμετοχή τμήματος αποδόσεως τιμών και στρατιωτικής μουσικής της 79 ΑΔΤΕ.

Ώρα 10:30:  θα ψαλεί επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, χοροστατούντος του  Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου.

Ώρα 11:00:
– Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Λυκούργου Λογοθέτη από τους: Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Δήμαρχο Σάμου, Βουλευτή Σάμου, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυνομικό Διευθυντή Σάμου, Κυβερνήτη ναυλοχούντος Πολεμικού Σκάφους, Λιμενάρχη Σάμου, Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Πρόεδρο Συνδέσμου Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Πρόεδρο Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών, Πρόεδρο Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών, Εκπρόσωπο Ομογενών Σαμίων. Εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης θα καταθέσουν στεφάνια οι εκπρόσωποι όλων των Παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο Νομό (1. Π.Ε.Α.Ε.Α. 2. Π.Ο.Α.Ε.Α. 3. Π.Σ.Ε.Α.Ε.Α.)
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
– Εθνικός Ύμνος

Ώρα 11:45: το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Λυκούργος” θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Ειρήνης Πυθαγορείου.

Ώρα 20:00:  θα γίνει η υποστολή της σημαίας στο λιμάνι του Πυθαγορείου, με τη συμμετοχή τμήματος αποδόσεως τιμών και στρατιωτικής μουσικής της 79 Α.Δ.Τ.Ε.

Ώρα 20:30: θα γίνει το Αντάμωμα των χορευτικών συγκροτημάτων της Σάμου στην κεντρική οδό του Πυθαγορείου.

  • Λίγα λόγια για την ιστορία

Μετά την κήρυξη της επανάστασης στην Σάμο, στις 8 Μαΐου 1821, οι Τούρκοι προσπάθησαν αρκετές φορές να αποβιβαστούν και να κατακτήσουν την Σάμο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η τελευταία και σημαντικότερη απόπειρα των Τούρκων ήταν στις στις 6 Αυγούστου 1824, όπου ο Τούρκος ναύαρχος ο Χοσρέφ πρόσταξε γενική επίθεση, κατά την οποία κατατροπώθηκαν από τα Ελληνικά πυρπολικά. Την ημέρα αυτή (6ηΑυγούστου) γιορτάζει η μεταμόρφωση του Σωτήρος, προς τιμήν της ο Λυκούργος Λογοθέτης έδωσε εντολή να  χαραχθεί σε μαρμάρινη πλάκα «ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕΝ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824»την οποία τοποθέτησαν μέσα στην εκκλησία της μεταμόρφωσης του Πυθαγορείου, από τότε γιορτάζεται με λαμπρότητα αυτή η μέρα στο Πυθαγόρειο κάθε χρόνο, μέχρι σήμερα.

διαβάστε περισσότερα για την Ιστορία της Σάμου …

 

Επάνω
  • Διοργανωτής εκδήλωσης

Δήμος Σάμου

Επάνω
Αμοιβές & Εισιτήρια
Γενική είσοδος
Δωρεάν
Κατηγορίες
Διάφορα
Διάφορα