Στα γρήγορα

Πληθυσμός 2021: 193 κάτοικοι
Παλαιότερες Απογραφές 
2011: 157, 2001: 187, 1991: 202, 1981: 225, 1920: 497, 1886: 493, 1828: 184 κάτοικοι.
Πυκνότητα πληθυσμού ανά Km²
30 κάτοικοι
Υψόμετρο χωριού
185 m
Περιφέρειας μέσο υψόμετρο 147 m, ορεινό
Έκταση χωριού
0,03 km2
Περιφέρειας μέση έκταση 6,3 km2
Ενοριακός ναός 1 ορθόδοξος, αγίου Γεωργίου. Αρχικά κατασκευάστηκε το 1814, στον σημερινό σχολικό κήπο. Το 1920, χτίστηκε εκ νέου, στην σημερινή του θέση, σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Ντιμπρέ. Αποπερατώθηκε το 1922 και εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου 1933 
Οικονομία
στηρίζεται κυρίως στην γεωργία (ελαιοκαλλιέργεια).

Επάνω

Περιγραφή

Το Χωριό Σκουρέικα βρίσκεται στα νότια του νησιού, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του βουνού “Άμπελος” (ή Καρβούνης). Οι αποστάσεις είναι: 14 Km από το χωριό Μαραθόκαμπος, 18 Km από την πόλη Καρλόβασι, 27 Km από την πόλη του Πυθαγορείου και 41 Km από την πόλη της Σάμου.

Διοικητικά αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Σκουρείκων, η οποία ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου, του Δήμου Δυτικής Σάμου, με πρωτεύουσα το Καρλόβασι.

Το χωριό διατηρεί σημαντικά στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει χαρακτηριστεί ως οικισμός ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (4754/30-4-2002), με πολλούς περιορισμούς στην κατασκευή και επισκευή νέων κατοικιών.

Επάνω

Ιστορία & Όνομα

Τα Σκουρέικα πήραν το όνομά τους από τον Γεώργιο Σκούρα, τον πρώτο οικιστή του χωριού στα τέλη του 17ου αι., σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις και μαρτυρίες, αλλά και όπως επιβεβαιώνει η αφιερωματική επιγραφή του 1718 που φέρει το όνομά του, στην εικόνα του αγίου Γεωργίου του ενοριακού ναού.

Στους πρώτους οικιστές του χωριού ανήκουν επίσης και οι οικογένειες του Κοντογιάννη και του Χατζησαρρή, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι κάτοικοι από τους κοντινούς συνοικισμούς Κατσουρέικα και Λαζέικα του χωριού Σπαθαραίοι, καθώς και του συνοικισμού Καμίνια του χωριού Πλάτανος, οι οποίοι διαμοιράστηκαν τόσο στα Σκουρέικα, όσο και στο γειτονικό χωριό Νεοχώριο.

Μια άλλη εξήγηση δίνει ο συγγραφέας Νικ. Δημητρίου στο βιβλίο του “Λαογραφία της Σάμου”, σύμφωνα με την οποία οι πρώτοι οικιστές ήρθαν από το χωριό Σκούρα της Εύβοιας.  Το πιθανότερο είναι, η οικογένεια του Γεώργιου Σκούρα πράγματι να κατάγονταν από τα Σκούρα της Εύβοια και  να ήρθαν στην Σάμο με την επανακατοίκηση του νησιού.

Η ιστορία της περιοχής ωστόσο ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, συνεχίζοντας και κατά την Βυζαντινή περίοδο, όπως αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή του χωριού, που ήρθαν στο φως κατά καιρούς από τους κατοίκους, αλλά και οι Βυζαντινοί  χριστιανικοί τάφοι, που βρέθηκαν κοντά στον ναό της Παναγίας, το πλήθος των οποίον μαρτυρεί την ύπαρξη κωμόπολης.

Στις αρχές του 19ου αιώνα στα Σκουρέικα υπήρχαν δύο ενοριακοί ναοί, αυτός τής Παναγίας, που έκτισε η οικογένεια Κοντογιάννη το 1799, στην σημερινή του θέση, και του αγίου Γεωργίου που έκτισε ο γιος του Γεωργίου Σκούρα, ο Παπα-Σταμάτης Παπαχατζή Σκούρας το 1814, αρχικά, στον σημερινό σχολικό κήπο.  Η οικοδόμηση των δύο ναών ήταν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού για επικράτηση, που υπήρχε ανάμεσα στις δύο οικογένειες των πρώτων οικιστών του χωριού, του Σκούρα από την μία και του Κοντογιάννη από την άλλη. Χαρακτηριστικό αυτής της άμιλλας ήταν η ανακατασκευή το 1825 από τον Γεώργιο Κοντογιάννη, μεγαλύτερου ναού της Παναγίας, με τρεις τρούλους και νάρθηκα (στην σημερινή του μορφή), όταν ο Παπα-Σταμάτης Παπαχατζή Σκούρας έκτισε τον ναό του αγίου Γεωργίου το 1814.
Ο ανταγωνισμός αυτός έφτασε στο τέλος του, όταν ο γιος του Γεωργίου Σκούρα, Παπα-Σταμάτης Παπαχατζής Σκούρας παντρεύτηκε την κόρη του Γεωργίου Κοντογιάννη, με αποτέλεσμα την επικράτηση της οικογένειας του Σκούρα, που έδωσε το όνομά του στο χωριό και ο ναός του αγίου Γεωργίου έγινε ενοριακός ναός του χωριού.

Το 1920, ο Μανωλάκης Χατζηγεωργίου, γόνος της οικογένειας Κοντογιάννη, ανάλαβε να χτίσει εκ νέου, τον σημερινό ναό του αγίου Γεωργίου, σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Ντιμπρέ, έχοντας ως πρότυπο το ναό του αγίου Σπυρίδωνα στην πόλη της Σάμου. Ο ναός αποπερατώθηκε το 1922 και εγκαινιάστηκε στις 23 Απριλίου 1933 από τον Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας Ειρηναίο.

Επάνω

Οικισμοί

Τρεις παραθαλάσσιοι οικισμοί ανήκουν στο χωριό Σκουρέικα,
>> ο οικισμός Κάμπος 4,5 Km νοτιοδυτικά από το χωριό με 11 κατοίκους,
>> ο οικισμός Πέρρη 2,4 km νοτιοδυτικά από το χωριό με 30 κατοίκους,
>> και ο οικισμός Πεύκος 4,5 km απόσταση νοτιοδυτικά από το χωριό με 17 κατοίκους.

Επάνω

Χρήσιμα

  • Επισκεφτείτε τον ναό της Παναγίας του 1799,  με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τους τρεις τρούλους.
  • Επισκεφτείτε τον ενοριακό ναό του αγίου Γεωργίου του 1814.
  • Επισκεφτείτε την πηγή “Δίμζα“, με το όμορφο τοπίο και την πλούσια βλάστηση, ανατολικά του χωριού.
  • Η παραλία Ψιλή Άμμος στου Περρή είναι μία μία πολύ όμορφη ανεκμετάλλευτη, απομονωμένη παραλία για χαλάρωση και κολύμπι.
  • Στο οικισμό Πεύκο (4,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το χωριό) θα βρείτε ταβέρνα για φαγητό σε ωραία θέση με θέα στη θάλασσα και μέτρια παραλία για κολύμπι.
  • Μόλις 2 χιλιόμετρα πριν το χωριό υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος που οδηγεί, μετά από 1,7 Km, στο χωριό Νεοχώρι.
  • Εάν διαθέτετε 4×4, μπορείτε να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο προς τα ανατολικά, το οποίο θα σας οδηγήσει μετά από 6 Km, στο χωριό Σπαθαραίοι.

Video

Επάνω

Διεύθυνση & Επαφή

Η Διεύθυνσή μας

Σκουρέικα Σάμος Τ.Κ. 83104

GPS

37.695223034951, 26.773069353396

Τηλέφωνο

Τα Χρήσιμα Χαρακτηριστικά & οι Υπηρεσίες μας

Παραδοσιακό καφενείο

Μπακάλικο (τα βασικά)

Δρόμος : Άσφαλτος, με στροφές

Κριτικές

Αφήστε μια κριτική

rank
Δημοσίευση...
Η Βαθμολογία σας έχει σταλεί επιτυχώς
Παρακαλούμε συμπληρώστε όλα τα πεδία